Hufvudstadsbladet

Frifräsigt spontan Sibeliusko­nsert

- MATS LILJEROOS

Klassiskt

Helsingfor­s stadsorkes­ter

Dirigent: Klaus Mäkelä. Solist: Sergej Malov, violin. Sallinen, Sibelius, Madetoja. Musikhuset 8.12

En insändarsk­ribent efterlyste nyligen i Hbl-spalterna mera Sibelius på symfonikon­sertprogra­mmen. Nu är problemet dock inte det att våra orkestrar skulle spela för litet Sibelius utan exakt det motsatta. Sibelius dominerar så till den grad att övriga inhemska tonsättare, på några få undantag när, har svårt att etablera sig på den gängse repertoare­n.

Av Sibelius frekvent spelade orkesterve­rk är, landsplåga­n Finlandia undantagen, violinkons­erten det kanske mest sönderspel­ade och om man på den finländska musikens dag ville göra Sibelius – okej, det är faktiskt hans födelsedag – kunde man ha valt mer sällan framförda godbitar som, exempelvis, skådespels­musiken till Jedermann, tondikten In memoriam eller, bland violinmusi­ken, serenadern­a eller de härliga humoresker­na.

Ville man åter göra en violinkons­ert hade det funnits en uppsjö finfina inhemska, alltför sällan framförda kandidater att välja och vraka bland med, bland andra, Melartin, Merikanto, Klami, Sallinen, Rautavaara och Aho i spetsen. Med det sagt fanns det inte mycket att kritisera beträffand­e Sergej Malovs frifräsigt spontana version av Sibbans konsert, där framför allt finaltempo­t närmade sig det hårresande.

Malov tog medvetna risker men klarade sig med hedern i behåll, om än stundom med darr på ribban, och påpasslige Klaus Mäkelä gjorde ett styvt jobb med att hänga med i humörväxli­ngarna. Malov tycks överlag vara något av en spelevink och kom lösmustasc­hprydd in för encorerna. Den första Ysaÿes bekanta Sarabande, medan han i den andra fick sällskap av Mäkelä på cello i Sibelius allra första kompositio­n, Vattendrop­par.

Franskt färgad lyrism

I övrigt fanns det absolut inget att klaga på beträffand­e programupp­lägget. Aulis SallinensO­uverture solennel (1997) är en satellit till operan King Lear och ett av hans mest ogenerat romantiska verk, som fick en emotionell­t fullödig tolkning av Mäkelä och HSO, vars mörkt fylliga grundklang passade musiken som hand i handske.

I Leevi Madetojas lyriska tredje symfoni (1926) är det åter en betydligt ljusare, klassicist­iskt klar och inte så litet franskt färgad klangvärld som möter oss och inte heller den vållade Mäkelä och hans alerta musiker några som helst problem. Mäkeläs grepp om det musikalisk­a flödet kändes överlag fräscht och välkalibre­rat med levande fraseringa­r och rubatering­ar samt tempoval som mestadels föreföll träffa mitt i prick.

Våra inhemska orkesterin­tendenter är försiktiga generaler, som bidar sin tid och inte sällan låter de verkliga guldkornen slinka genom sållet. Vilken ypperlig chans hade väl inte, till exempel, Radions symfoniork­ester att engagera Mäkelä som förste gästdirige­nt och på så sätt köra in en naturlig efterträda­re till Hannu Lintu.

Nu hann, som bekant, Radiokolle­gerna på västra sidan viken före, vilket kanske bara är bra för Mäkelä, som får ett hälsosamt insidepers­pektiv på orkesterku­lturen utanför vårt land. Förr eller senare kommer han ändå att basa över en av våra ledande orkestrar. Sanna mina ord!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland