Hufvudstadsbladet

Spelberoen­de kritiska till reklam

Spelbeteen­det och problemen med spel om pengar har nu kartlagts grundligar­e i Finland än i något annat europeiskt land, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL. lam. Hur mycket pengar satsar ni på marknadsfö­ring och varför är det nödvändigt?

- SPT-ANNA BACK

I början av året slogs de tre spelbolage­n Veikkaus, penningaut­omatföreni­ngen RAY och Finntoto ihop till ett bolag, Veikkaus. För att senare kunna utvärdera konsekvens­erna beställde Social- och hälsovårds­ministerie­t en tudelad rapport om läget 2016.

Nu finns det finländska spelberoen­det dokumenter­at i två rapporter på 150 sidor var. Den ena utgår från en traditione­ll befolkning­senkät, den andra från en webbenkät bland dem som sökt hjälp för sitt spelberoen­de på Spelklinik­en i Helsingfor­s.

Befolkning­senkäten som gjordes i Nyland, Birkaland och Kymmenedal­en visar att 83 procent har spelat om pengar och att 38 procent har spelat på nätet. Över hälften spelar för att vinna pengar medan 30 procent är ute efter spänning eller tidsfördri­v. Det finns skillnader mellan könen och de olika åldersgrup­perna, till exempel spelar de yngre oftare i grupp.

Effektiv och destruktiv reklam

Av Spelklinik­ens klienter uppger 85 procent att de spelar varje vecka, ofta varje dag. När det gäller den här gruppen vill forskarna lyfta fram de spelberoen­des upplevelse av spelbolage­ns marknadsfö­ring. Varannan tror att reklam fått dem att spela mer. Speciellt för dem som försöker låta bli att spela är reklamen besvärlig. Spelmaskin­erna som finns i restaurang­er, butiker och bensinstat­ioner kan leda till återfall, även för dem som spelat på nätet.

– Över hälften av dem som kontaktar Spelklinik­en säger att de har problem med spelmaskin­erna. Det borde finnas sätt att begränsa sitt spelande på dem, säger Maria Heiskanen som är forskare på Spelklinik­en.

I presentati­onen av rapporten var det mycket tal om hjälpmedel för att begränsa sitt eget spelande, och att spelbolage­n måste ansvara för informatio­nen om hur man lyckas med det.

Johanna Lipponen som är chef för samhällsan­svar på Veikkaus vill poängtera att rapportens informatio­n redan är föråldrad. Från och med i dag måste varje spelare ha en gräns för hur stora förluster hen får göra per dag och per månad.

– Man kan också stänga av vissa spel, för en tid eller för alltid, säger Lipponen.

Misslyckad kommunikat­ion

Flera av dem som kom och lyssnade på presentati­onen ville diskutera skenheligh­eten i den finländska modellen.

Befolkning­senkäten visar att nästan varannan tycker att det viktigaste syftet med spel om pengar är att samla in pengar till föreningar, konst och andra allmännytt­iga ändamål.

– Den viktigaste grunden för det finländska monopolsys­temet för spel om pengar är att minska de negativa följderna av spelandet. I det här avseendet verkar staten och spelbolage­n ha misslyckat­s med sin kommunikat­ion, säger THL:s specialfor­skare Jani Selin.

Kritikerna tycker att det är fel att lyfta upp välgörande ändamål i marknadsfö­ringen när en del av dem som spelar har stora problem.

Johanna Lipponen håller med om att det finns problem, i synnerhet med de lättillgän­gliga automatern­a.

– Det är en finländsk grej, i andra länder är de inte lika utbredda. Det är ett politiskt beslut. Vad skulle hända om man tog bort alla automater? – Då går vi minste om intäkter. Det riktas skarp kritik mot er rek – Om man räknar ihop de tre bolagens utgifter i fjol blir det 60 miljoner, eller 1,6 procent av omsättning­en. Det inkluderar sponsring. Om vi inte skulle göra reklam skulle folk till exempel inte veta hur mycket man kan vinna på Lotto.

Enligt Johanna Lipponen bidrar reklamsats­ningarna till att bredda spelarprof­ilen.

– Vårt mål är att samla lite pengar från så många kunder som möjligt.

THL ska göra en ny undersökni­ng i vår, för att se hur spelberoen­det utvecklats. Men innan det testar man ett konkret hjälpmedel mot spelbehov – en nässprej som ska dämpa suget.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? THL:s specialfor­skare Anne Salonen säger att rapporten är den mest omfattande som gjorts om spelberoen­de i Europa.
■
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N THL:s specialfor­skare Anne Salonen säger att rapporten är den mest omfattande som gjorts om spelberoen­de i Europa. ■
 ?? JARMO STENMARK
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Spelmaskin­erna är ett gissel för många spelberoen­de.
JARMO STENMARK FOTO: LEHTIKUVA/ Spelmaskin­erna är ett gissel för många spelberoen­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland