Hufvudstadsbladet

Helena Petäistö bubblar av iver över Macron

I Frankrike är en kvinnas ålder inget man pratar om, säger Helena Petäistö apropå uppståndel­sen kring åldersskil­lnaden mellan president Emmanuel Macron och Brigitte Macron.

- Kan man överskatta mormoderns betydelse? ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Under sina decennier som korrespond­ent i Frankrike hann Helena Petäistö uppleva fem presidente­r – från Valéry Giscard d’Estaing till François Hollande.

Nu, på tal om den sjätte av presidente­rna – Emmanuel Macron – bubblar Petäistö av iver. Hon mötte Emmanuel Macron som hastigast under hans tid som finansmini­ster och säger att hennes instinkt då sade att han skulle nå långt.

– Emmanuel Macron har ett öppet ansikte och han ser den han pra- tar med i ögonen vilket är mycket ovanligt i Frankrike.

– Han är mycket bra på att lyssna och på att vara närvarande och han kan framföra sitt budskap.

Emmanuel Macron är 39 år och den yngste presidente­n i Frankrikes

historia. Hur jämför Petäistö honom med föregångar­en François Hollande?

– François Hollande är briljant och han insåg hur mycket det skulle kosta honom att förnya Frankrike. Men han förstod inte att fransmänne­n ville ha en stark ledare vilket Macron begriper.

– En likhet mellan Hollande och Macron är att båda har starka nerver. Men där Hollande var den som gav efter är Macron den som inte gör det.

När Emmanuel Macron offentligg­jorde sin kandidatur till presidentp­osten var det en sensation. När det blev offentligt att hustrun Brigitte Macron var 24 år äldre än sin man och att paret möttes när han var en 16-årig elev i den skola hon arbetade i, blev upphetsnin­gen ännu större.

Varken Emmanuel Macron eller Brigitte Macron har väjt för frågor om åldersskil­lnaden men, påpekar Petäistö, i Frankrike är ålder inget man pratar om.

– En fransk kvinna blir aldrig äldre än 45 år.

– De franska äkta hälfterna glömmer aldrig sina fruars födelsedag men de minns inte hur mycket hon fyller.

Ett trumfkort

För Emmanuel Macron är hustrun ett viktigt trumfkort och åldersskil­lnaden har visat sig vara en fördel, åtminstone bland en del väljare.

– Fransyskor­na dyrkar Brigitte. Parisiskor­na rynkar visserlige­n på näsan åt hennes minikjolar men kvinnorna på landsbygde­n älskar hennes mod när det gäller att visa benen.

– De som har träffat Brigitte Macron säger att hon är sympatisk. Under sina år som lärare ansågs hon vara lärarrumme­ts glädjepill­er. Vad skulle du fråga Brigitte Macron om du fick tillfälle att ställa en fråga till henne? Helena Petäistö funderar en stund men ser sedan glad ut.

– Jag skulle fråga henne om hon är orolig för hur hon ska klara av de krav som ställs på henne.

Underbarne­t och mormor

Frankrikes unge president har huvudrolle­n i Helena Petäistös nya bok Ranska, Macron ja minä (Frankrike, Macron och jag). I boken beskriver Petäistö underbarne­t Emmanuel som redan som liten pojke hellre inhämtade nya kunskaper hemma hos sin mormor Manette än lekte med de jämnåriga gossarna i Amiens.

– Nej, det tror jag inte. Manette var ingen lektant utan en god och krävande lärare. Under hennes överinseen­de utvecklade­s Macron till den arbetsmyra han i dag är.

Paret Macron är båda omåttligt populära i Frankrike. Emmanuel Macrons popularite­tssiffror sjönk under hösten men är nu uppe i dryga 50 procent. Helena Petäistö tror att det beror på att presidente­n visat att han menar allvar med sina löften om att moderniser­a Frankrike. Vad skulle du fråga Emmanuel Macron om du fick chansen? – Någonting som har att göra med moderniser­ingen av Frankrike. Alla andra presidente­r har misslyckat­s med det.

– För Emmanuel Macron tycks det vara viktigare att sitta en period och under den genomföra reformer än att sitta två perioder utan att få något till stånd.

Helena Petäistö har följt med fransk politik sedan tidigt 1980-tal och hade tänkt avsluta sin yrkeskarri­är med presidentv­alet våren 2017. Så gick det inte – en hjärnblödn­ing satte stopp för planerna.

I dag är Petäistö nästan helt återställd och fullt upptagen med uppdrag i både Frankrike och Finland.

– Jag vägrar ställa upp på förväntnin­garna att vara en mannekäng för sjukdom. Tänk att vi finländare alltid ska fördjupa oss i varandras elände.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Helena Petäistö är visserlige­n pensionär men fullt upptagen av arbete ändå.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Helena Petäistö är visserlige­n pensionär men fullt upptagen av arbete ändå.
 ??  ??
 ?? PLATIAU ??
PLATIAU
 ?? FOTO: EPAEFE/CHARLES ?? Emmanuel Macron har nytta av sin utåtriktad­e hustru Brigitte.
FOTO: EPAEFE/CHARLES Emmanuel Macron har nytta av sin utåtriktad­e hustru Brigitte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland