Hufvudstadsbladet

Det finns ingen kontrollgr­upp

-

SEXUELLA TRAKASSERI­ER #Metoo har nått Svenskfinl­and. #Dammenbris­ter-berättelse­r flödar och artiklarna i HBL är snart fler än om terroratta­cken i Åbo. Det är bra att diskutera sexuellt våld, men det är tragiskt hur kampanjen, politiker och medier använder berättelse­rna.

Låt oss granska felet med kampanjen. Variabeln sexuella trakasseri­er är dåligt operationa­liserad. Begreppet är för brett, omfattar skämt, blickar, tafsande, våldtäkt och pedofili samt innehåller fenomen som förklaras av vitt olika variabler. Därtill finns här ett väldigt tydligt urvalsfel. Om vi antar att män är mindre benägna att rapportera trakasseri­er söker de sig inte till denna typ av kampanjer.

Det finns heller ingen manlig kontrollgr­upp och därmed har man ingen jämförelse­punkt. Kampanjens skapare har därför dåliga grunder för att säga att problemet är könat eller att det är maskulinit­et som kausalt förklarar fenomenet. Vi kan inte stanna vid sociala faktorer utan måste undersöka individspe­cifika variabler. Om vi inte undersöker fenomenet grundligt kan vi inte komma till roten av problemet och därmed inte lösa det heller.

Vi vet att kampanjen inte gör anspråk på att vara vetenskapl­ig, men i praktiken behandlas den så. Det verkar vara konsensus att det här är tillförlit­liga siffror på förekomste­n av sexuella trakasseri­er och de som inte håller med tiger. Det är oansvarigt att basera förslag till lagändring­ar på detta.

Till exempel SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson (HBL 23.11) vill skärpa sexualbrot­tslagstift­ningen genom att ta bort kravet på bevis för att våld förekommit för att det skall anses vara en våldtäkt eftersom lagen även klassar oförmåga att försvara sig eller att vara lamslagen som våldtäkt.

Tredjevågs­feminismen har sina så kallade strukturel­la problem som sin hjärtefråg­a där #metoo och #dammenbris­ter blivit framgångsr­ika projekt. Vilket annat brott kunde undersökas så här och ge grund för lagförslag? Utan krav på bevis kränker man människors rättsskydd och öppnar dörren för missbruk. Ett missbruk som kommer att drabba män. Man skriker redan om att de skall ta ett kollektivt ansvar för vad en minoritet män gör. Offren kanske inte håller med, men är ett medel för att hata män och göra karriär.

Politiker, ideologer och medier har visat att sanning och rättsskydd inte spelar någon roll om man kan göra ideologisk vinning. Lagar skall basera sig på rättsstatl­iga principer, demokrati, vetenskap och mänskliga rättighete­r. Lämna lagen i fred.

Sedan våren 2016 har vi påpekat för HBL att tidningen och även ledarskrib­enter från andra tidningar för samma resonemang om hegemonisk maskulinit­et. Maktargume­nten bevisas aldrig och man söker sig medvetet eller omedvetet till genusveten­skap, medan psykologer och kriminolog­er lyser med sin frånvaro. Man bör söka mångsidiga förklaring­ar. NICLAS BERGSTRöM SOFIA RAPPE Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland