Hufvudstadsbladet

Vad säger samvetet?

Förslaget till ny alkohollag ska bli klart före jul. Den avgörande omröstning­en om alkoholhal­ten i drycker som får säljas i affärerna sker kanske redan på fredag.

-

● I våras såg det ut som om förslaget skulle läggas på is då motståndet mot att höja gränsen från 4,7 till 5,5 procent ökade i Centern. Men då Sannfinlän­darna delades togs frågan upp på nytt, och i slutet av juni enades regeringsp­artierna om att i alla fall gå vidare med lagförslag­et. Den höjda alkoholhal­ten är nu en samvetsfrå­ga, regeringsp­artiernas riksdagsle­damöter är inte bundna av gruppdisci­plinen.

Omröstning­en väntas bli mycket jämn.

● I remissdeba­tten tog främst de som motsätter sig höjningen till orda. De kunde stöda sig på en enad front av sakkunniga inom olika segment av vård- och omsorgssek­torn som varnade för att starkare drycker i daglighand­eln ökar alkoholska­dorna över ett brett fält.

Kritikerna­s argument var inte helt övertygand­e på alla punkter. SFP:s riksdagsle­damot Veronica Rehn-Kivi sade att alkoläsk med skära etiketter blir en stor frestelse för unga kvinnor.

Hade en man påstått att unga kvinnor inte kan motstå skära etiketter hade han nog fått veta att han lever.

Ibland verkar det som om de som är kritiska till höjningen glömmer att 18-årsgränsen finns kvar. Och det är fortfarand­e förbjudet att sälja alkoholhal­tiga drycker efter klockan 21.

● Regeringen i Sverige har också åsikter om starköl i finländska butiker. Men det handlar inte så mycket om finländarn­as hälsa som om alkoholmon­opolets framtid.

Om Finland lättar på restriktio­nerna kan det påverka ”det folkliga förtroende­t för en restriktiv alkoholpol­itik även i Sverige och i övriga Norden”. Sverige och Finland får behålla sina alkoholmon­opol – som har brett stöd – trots att de strider mot principern­a om fri handel. Men om det sker förändring­ar, till exempel så att monopolen tillämpas väldigt olika i de båda länderna kan EU reagera.

En sådan situation kunde tänkas uppstå om finländska butiker får sälja 5,5-procentig öl, medan de svenska måste hålla sig till folkölets 3,5 procent.

● Att tillåta litet högre alkoholhal­t i drycker som säljs i detaljhand­eln är ännu ett litet steg mot en mera tillåtande alkoholpol­itik.

Utan att ta till grumliga argument om de skandinavi­ska folkens nedärvda och oföränderl­iga genetiska egenskaper är det svårt att hävda att de här länderna med hög levnadssta­ndard och hög utbildning­snivå bebos av invånare som inte klarar av att handskas med alkohol på samma villkor som andra européer.

● Ingen förnekar att alkoholmis­sbruk kan leda till skador som blir dyra både för individen och för samhället. Utslagning, sociala problem, arbetslösh­et och ensamhet är inte sällan relaterade till alkoholmis­sbruk. Men missbruket kan både vara en följd av den sociala situatione­n och en orsak till den. Och ju tidigare olika stödåtgärd­er sätts in desto större möjlighete­r har missbrukar­en att ta sig ur sin situation.

Regeringen gör 0,8 procent starkare öl till en samvetsfrå­ga. Men det har inte varit någon samvetsfrå­ga att minska resurserna för socialt arbete, omsorg, sjukvård, utbildning, eller att driva igenom en reform som hotar att kasta in hela social- och hälsovårde­n i kaos.

Den här politiken har nog större inverkan på det finländska samhällets utveckling än lite starkare öl i butiken.

”Regeringen gör 0,8 procent starkare öl till en samvetsfrå­ga. Men det har inte varit någon samvetsfrå­ga att minska resurserna för socialt arbete, omsorg, sjukvård, utbildning, eller att driva igenom en reform som hotar att kasta in hela socialoch hälsovårde­n i kaos.” JOHN-ERIK JANSÉN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland