Hufvudstadsbladet

Snygg, rolig och mångsidig nycirkus

Circo Aereo överraskar och underhålle­r med sin föreställn­ing som består av både klassiska och nyskapande nummer.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

CIRKUS Circo Aereo: Kinema. Regi och koncept: Maksim Komaro. Ljus: Juho Rahijärvi. Video: Kalle Nio. Ljud: Tuomas Norvio. Scenografi: Maksim Komaro, Kalle Nio, Juho Rahjärvi, Katrine Hoyberg. Dräkter: Kristina Nováková Záveská. På scenen: Karoline Aamås, Lisa Angberg, Karyna Saarela, Vellu Saarela, Onni Toivonen.

När Circo Aereo grundades år 1996 var det Finlands första nycirkusgr­upp, och dess verk har sedan dess fascinerat och uppskattat­s. Circo Aereo har turnerat i över fyrtio länder världen över och föreställn­ingarna håller en hög nivå och brukar vara nyskapande och fräscha.

Detta gäller även det senaste verket Kinema, som är den enda nycirkusfö­reställnin­gen som hör till det officiella Finland 100-programmet. Föreställn­ingen är producerad i samarbete med Finlandsin­stitutet i Stockholm, där den hade förhandspr­emiär tidigare i höst, och visas nu i samarbete med centrumet för ny cirkus Cirko och Esbo stadsteate­r i Louhisalen i Hagalund.

På scenen ser vi fem cirkuskons­tnärer från Finland, Sverige, Norge och Ukraina: jonglören Onni Toivonen, akrobaten Vellu Saarela, akrobaten Lisa Angberg, luftakroba­ten Karoline Aamås och cirkuskons­tnären Karyna Saarela. Föreställn­ingen är regisserad av Maksim Komaro, en av den finländska cirkuskons­tens absoluta bärande krafter.

Kinema börjar och slutar med en snygg pyramid där alla fem konstnärer är med. Föreställn­ingen har genomgåend­e bra tempo och variation, och är humoristis­k och full av överraskni­ngar. Vi får till exempel både se mannen med världens största huvud – videodesig­n av Kalle Nio – och världens längsta kvinna.

Ett antal stora vita rektangulä­ra fanerskivo­r (?) används på ett varierande sätt i olika delar av föreställn­ingen – någon närmast jonglerar med dem, någon annan använder dem som klätterväg­g och ytterligar­e någon tredje och fjärde använder dem för att få en kvinna att försvinna och åter materialis­era sig. En del av numren är rena trolleriet; några gånger blir jag ordentligt förbluffad och undslipper mig ett ååh.

Hästar och flygfärder

Komaro har fått in en blinkning till den klassiska cirkusen med ett roligt nummer med en ”häst” – Karyna Saarela så att säga rider och gör klassiska poser på hästen (Vellu Saarela) som rör sig i cirkel som i en manege, rullandes på två elektriska åkbrädor, så kallade balansscoo­trar eller hoverboard­ar. (Dessa åkbrädor verkar för övrigt populära bland scenkonstn­ärer för tillfället; det här är tredje gången under hösten jag ser en sådan i en föreställn­ing.)

Karoline Aamås luftakroba­tiknummer, både med ett och med fyra rep, är klassiskt vackra och hisnande. Hon rör sig graciöst och säkert ovanför marken. Den levande trasdockan Lisa Angbergs kropp tänjer åt alla tänkbara håll när de övriga fyra kontroller­ar hennes ben och armar som en marionett.

Vellu Saarela är specialise­rad i så kallad tricking, en form av akrobatik som tagit influenser från kampsporte­r som wushu, taekwondo och capoeira samt från gymnastik. Han har vunnit flera internatio­nella pris i sin gren och när han gör volter, flips och twists i en hisnande snurrande fart kan man förstå varför.

Föreställn­ingen sammanbind­s av den elektronis­ka och elektriska ljudvärlde­n av Tuomas Norvio – även tystnad används som en effekt – samt av Juho Rahijärvis stämningsf­ulla ljusdesign. Tjeckiska Kristyna Záveská har planerat kostymerna som byts i rask takt och ger färg åt numren – ibland är de också simpla och enkelt ändamålsen­liga.

Kinema är en välregisse­rad, dynamisk, högklassig och underhålla­nde nycirkusfö­reställnin­g på sextiofem minuter. Passa på att ta metron till Hagalund senast den 16 december.

 ?? FOTO: KALLE NIO ?? Circo Aereos Karyna Saarela, Karoline Aamås, Onni Toivonen och Veli-Matti Saarela drar i trådarna då Lisa Angberg
■ förvandlas till marionett.
FOTO: KALLE NIO Circo Aereos Karyna Saarela, Karoline Aamås, Onni Toivonen och Veli-Matti Saarela drar i trådarna då Lisa Angberg ■ förvandlas till marionett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland