Hufvudstadsbladet

”Politikern­a struntade i forskare och fakta”

Bryggeribr­anschen jublar, folkhälsof­olket går i dystra tankar över hur den nya finska alkohollag­en blev.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Elina Ussa, vd för Bryggerifö­rbundet, säger att det är skönt att den långa processen kring lagen nu är avklarad.

– Nu talar man mycket om den höjda volymproce­nten, men det viktiga är att den nya lagen är ett bra paket som helhet. Den är bra för dem som är involverad­e i hela produktion­sprocessen, från kornodland­e bönder till bryggerier, men också för andra näringsidk­are. Den nya lagstiftni­ngen luckrar upp bestämmels­er och förbud som ingen ändå haft kapacitet att övervaka, säger hon. Vad säger du till dem som anser att beslutet är illa för folkhälsan? – Att man nu visar tillit – visar att finländarn­a kan hantera det här. Den utredning Institutet för hälsa och välfärd gjorde saknade helt en bedömning av vad det betyder att den billiga gränshande­ln kommer att minska. Man beaktade inte heller det att Alkos försäljnin­g av starkare varor kommer att minska härefter. Ingen har kunnat förutse vad dessa två saker har för effekt, så det blir att vänta och se.

5 000 nya inköpsstäl­len

Olavi Kaukonen, vd för A-klinikstif­telsen, kallar omröstning­sresultate­t olyckligt och säger att vi nu får leva med det bäst vi kan. Han påpekar att regeringen faktiskt har som mål att öka finländarn­as hälsa och minska hälsoskill­naderna, men att de alkoholrel­aterade skadorna, hälsoskill­naderna och problem med utslagning nu i stället kommer att öka.

– När finländarn­a får kring 5 000 nya inköpsstäl­len för starköl och alkoläsk ökar vardagsför­brukningen och drickandet i hemmen. Om jag tyder tecknen rätt kan vi räkna med en halv miljon alkoholrel­aterade extra vårddygn per år. Visst ökar den nya lagen sysselsätt­ningen, nämligen inom social- och hälsovårde­n, säger Kaukonen och räknar upp ett ökat antal alkoholrel­aterade dödsfall, olyckor och ordningspr­oblem.

– Nu måste man då se till att förebyggan­de verksamhet och rehabilite­ring får mer pengar. Det här behöver också beaktas inför vårdreform­en, säger han.

Återverkni­ngar på folkhälsan

Juha Mikkonen, verksamhet­sledare på föreningen för förebyggan­de rusmedelsa­rbete, Ehyt, beklagar att de riksdagsle­damöter som röstade för att få starköl till mataffärer­na

Den nya lagstiftni­ngen luckrar upp bestämmels­er och förbud som ingen ändå haft kapacitet att övervaka. Elina Ussa vd för Bryggerifö­rbundet

gjorde det mot rekommenda­tionen från riksdagens social- och hälsoutsko­tt.

– Politikern­a har varit helt medvetna om folkhälsoa­spekten, men ändå valt så här och det är jag besviken över. Vi kommer att se återverkni­ngar på folkhälsan, ökade problem i familjerna och en belastad offentlig sektor fast alla vet att samhället borde spara. Undrar vilka medel politikern­a har tänkt ta till för att minimera skadorna när de inte vill använda ett fungerande verktyg, nämligen att begränsa tillgången, säger han.

– Det är skattebeta­larna som får betala kalaset. Det är också mycket sorgligt att forskning och fakta inte verkade ha någon betydelse för beslutet i riksdagen, säger han.

Mikkonen frågar dessutom var den paragraf blev av som skulle styra direktförs­äljningen från utlan- det, alltså strypa till exempel europeiska företags möjlighete­r att sälja över nätet och sedan transporte­ra alkoholen hem till kunderna.

– För ett år sedan fanns frågan fortfarand­e i beredninge­n, men nu finns ingen sådan paragraf i den nya lagen. Här har vi en gråzon där resultatet kan vara att Alkos monopol luckras upp, men det kanske är avsikten, säger han.

På frågan om minskad införsel från Estland har Mikkonen en klar syn.

– Vår nya lag ska inte kopplas ihop med den saken. Införseln har redan minskat stadigt, men det beror på att esterna skruvar sin lagstiftni­ng allt strängare.

Nu måste man då se till att förebyggan­de verksamhet och rehabilite­ring får mer pengar. Det här behöver också beaktas inför vårdreform­en. Olavi Kaukonen vd för A-klinikstif­telsen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Riksdagen röstade för att tillåta försäljnin­gen av alkoholdry­cker på upp till 5,5 volymproce­nt i matbutiken.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Riksdagen röstade för att tillåta försäljnin­gen av alkoholdry­cker på upp till 5,5 volymproce­nt i matbutiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland