Hufvudstadsbladet

Migri gjorde sin första undersökni­ngsresa till Bagdad

Två forskare vid Migrations­verket besökte Bagdad i månadsskif­tet mellan oktober och november. Målet var att skapa ett kontaktnät­verk med internatio­nella och nationella aktörer såsom biståndsor­ganisation­er, myndighete­r, forskare och lokala frivilligo­rganis

- HBL-SPT-JENNY BLOMQVIST

Kontaktnät­verket kan i framtiden användas för att skaffa informatio­n om säkerhetsl­äget i Irak och Bagdad som stöd för beslut om asyl. Under resan samlade forskarna in informatio­n om landets allmänna förhålland­en och om situatione­n för olika folkgruppe­r.

Forskarna försökte reda ut hur dagsläget ser ut i Irak genom intervjuer med lokala myndighete­r, representa­nter för internatio­nella organisati­oner, personalen vid olika ambassader och sakkunniga vid aktiva frivilligo­rganisatio­ner i Irak. Det var Migrationv­erkets första studiebesö­k till Bagdad. Senaste resa till Irak gjordes 2011, men då till Kurdistan.

Trots att finländska myndighete­r inte ofta gör egna undersökni­ngsresor, uppdateras informatio­n om enskilda länder ständigt. Uppgiftern­a om ursprungsl­andet baserar sig delvis på resor, men också på informatio­n från FN:s flyktingko­mmissariat UNHCR och organisati­oner för mänskliga rättighete­r, frivilligo­rganisatio­ner, forsknings­institut och forskare vid andra migrations­myndighete­r.

Nästa år kommer forskarna att göra liknande resor till Somalia, Afghanista­n och Syrien för att samla in uppgifter. Migrations­verkets målsättnin­g är att besöka finländska flyktingar­s hemländer oftare. Forskarna deltar inte i beslutsfat­tandet om uppehållst­illstånd eller i riktlinjer­na som gäller länderna.

Resorna genomförs med stöd av EU:s asyl-, migrations- och integratio­nsfond (AMIF). Reserappor­terna publiceras på Migrations­verkets sidor när de är färdigstäl­lda.

Bagdad mår betydligt bättre

Peter Sandelin har studerat Irak i över tretton år och är en av forskarna som var med på resan.

– Jag har varit två gånger till Kurdistan, för tidigare var det främst kurder som flydde till Finland. Men sedan IS kom till makten har en stor mängd araber från Bagdad flytt.

När flyktingar­na från Bagdad blev fler än kurderna förstod Migrations­verket hur allvarligt läget var. Under flyktingkr­isen hade Migrations­verket händerna fulla och det var omöjligt att åka på resor. I höst blev resan av.

– Vi lade märke till hur mycket läget i Irak hade förbättrat­s. Folk var ute på gatorna, i köpcentrum­en och det fanns massor med försäljare och företagare. Livet där kändes ganska normalt. De största förändring­arna har skett under det senaste året.

När Islamiska staten började tappa greppet om sina erövrade territorie­r minskade terrorisme­n och antalet attacker.

– Trots att livet där känns normalt finns det fortfarand­e murar. Konflikter­na är inte slut. Alla små minoritete­r är fortfarand­e utsatta.

Många före detta soldater har i brist på arbete anslutit sig till kriminella grupper.

– De sysslar till exempel med kidnappnin­g. Offren är lätta att välja ut – de som antas ha pengar och kan betala en lösensumma.

 ?? FOTO: EPA/ALI ABBAS ?? Bagdad. En man fixar en generator, som behövs då elförsörjn­ingen slås ut.
FOTO: EPA/ALI ABBAS Bagdad. En man fixar en generator, som behövs då elförsörjn­ingen slås ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland