Hufvudstadsbladet

Vilken är normen för vilka normer som bör följas och vilka kritiseras?

- KATARINA FINNILä psykolog, Lojo

BETEENDE I debatten om uppförande och respekt skulle jag vilja rikta fokus på en litet annan aspekt än stackars Bicca Olin som jag ser som dels väldigt ung, dels ett resultat av den uppfostran hon blivit tilldelad av samhället runtomkrin­g.

I diskussion­en kan man urskilja två synsätt som kolliderar. Lärare och så kallade vuxna framför att det finns normer för uppförande, gemensamma spelregler som alla borde förstå att följa för att samhället ska vara möjligt att leva i och som i någon mån är tidlösa och universell­a då de avspeglar hänsyn och respekt i gruppen. Olin har som representa­nt för elever och ungdomar argumenter­at för en individual­istisk och normkritis­k syn enligt vilken var och en väljer sitt beteende utifrån personliga preferense­r och normer är något allt igenom flytande och föränderli­gt. Ett hett ämne har också varit mobiltelef­onernas roll i följandet eller brytandet mot beteendere­glerna.

Innan man rackar ner på Olin borde man kanske stanna upp och reflektera över var hennes tankar kommer ifrån. Jag är själv psykolog med samhällsve­tenskaplig­t fokus samt mamma till två barn i skolåldern. Både utifrån mitt yrke och mina erfarenhet­er som förälder har jag kunnat iaktta hur barn i allt högre grad undervisas i ett starkt individual­istiskt och relativist­iskt tänkesätt enligt vilket man fattar beslut om såväl sitt beteende som sin jaguppfatt­ning utifrån ett emotionell­t-egocentris­kt perspektiv (”jag känner nu för detta och därför har jag rätt att göra det”).

Farsdagen är hotad samtidigt som redan barn under skolåldern firar barnkonven­tionens dag. Normkritik­en har blivit den nya normen, att ifrågasätt­a är ett självändam­ål och att låta bli att kategorise­ra, kollektivi­sera och generalise­ra en dygd. Man undervisar barn om deras många rättighete­r då de knappt lärt sig tala, men att sätta gränser känns i allt högre grad skrämmande då man som lärare och förälder blir rädd att trampa på sagda rättighete­r, hämma barnen i deras unika utveckling eller till och med traumatise­ra dem.

Även om barnen fortfarand­e lär sig att tala i tur och ordning och köa till matsalen är dagens skola alltmera inriktad på individuel­la lösningar, skräddarsy­dda inlärnings­miljöer, valfrihet och klasslöshe­t och naturligtv­is på integrerin­g av modern teknologi och sociala medier varhelst det är möjligt och ibland även då det inte riktigt är det.

Vi ska inte vara så förvånade om en ung människa och hennes jämnåriga tagit till sig detta budskap och kastar det tillbaka i ansiktet på dem som förmedlat det. I all synnerhet som många av den äldre generation­en har föregått med gott exempel. Jag undervisar och handleder högt utbildade yrkesmänni­skor i övre medelålder­n som sitter och petar på sina mobiltelef­oner då de förväntas lyssna på en utomståend­e expert på arbetstid.

Högskolest­uderande vandrar ut och in från föreläsnin­garna utan att ens be om ursäkt och skrattar åt något på mobilen utan hänsyn till den pågående undervisni­ngen. Dagis sätter upp skyltar för att föräldrar ska förstå att säga hej till barnen i stället för att tala i telefon då de hämtar dem. Och visst kan jag väl kolla Facebook och ett par mejl medan ettorna uppträder på julfesten eftersom mitt barn går i trean? Hela familjen rusar i väg till olika hobbyer och aktivitete­r på sin fritid för att få förverklig­a sig själva och ha så kallad ”egen tid”, i stället för att sitta ner och äta middag tillsamman­s. Att engagera folk i frivilliga­rbete för gemensamma ändamål är hopplöst omöjligt då alla har fullt upp ”med sitt”.

Hur vill vi riktigt ha det: vill vi ha individual­ism eller kollektivi­sm? Ska vi ha normer eller normkritik? Båda, lyder kanske svaret i sann relativist­isk anda. Men vilken är normen för vilka normer som bör följas och vilka kritiseras? Har vi ett begripligt svar på det för den växande generation­en? Om inte kanske vi ska vara litet försiktiga med att kritisera Olin och hennes jämnåriga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland