Hufvudstadsbladet

”HÄR UTBILDAR VI FRAMTIDENS SAMHÄLLSEX­PERTER!”

DET NYA BREDA UTBILDNING­SPROGRAMME­T VID SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖ­GSKOLAN, DVS. SOC&KOM, HAR FÖRT MED SIG FLER VALMÖJLIGH­ETER, FLEXIBILIT­ET OCH MINDRE STRESS ÖVER ATT VETA VAD MAN VILL.

-

Svenska social- och kommunalhö­gskolan (Soc&kom) har numera två sökmål, socialt arbete och samhällsve­tenskaper. Dessa har två skilda inträdesfö­rhör. Förändring­en är resultatet av Helsingfor­s universite­ts reformarbe­te gällande kandidat- och magisterut­bildningen.

- Det har varit smalare rör tidigare.Tidigare har studerande gjort sitt val före de inlett sina studier. Nu får de lära känna olika ämnen i lugn och ro och gradvis besluta sig för helheten,säger rektor

Mirjam Kalland.

- En kandidatex­amen från programmet ger breda möjlighete­r på den framtida arbetsmark­naden och inriktning­en i socialt arbete leder dessutom till en behörighet­sgivande profession.

Det blir en utbildning­sdemokrati­sk effekt! Det betyder att en studerande som vid starten ställt in sig på att studera ämnet x redan efter första perioden kan märka att ämnet y intressera­r mycket mer.

Det nya utbildning­sprogramme­t leder förhoppnin­gsvis även till att färre studerande avbryter då de har lugn och ro att välja. Fortfarand­e finns det alltså olika inriktning­ar vid Soc&kom.

- Jag siktar på att bli journalist. I början av studierna läste alla introkurse­rna i olika ämnen för att få en inblick i vad det handlar om. Det är väldigt allmänbild­ande. På det här sättet kom vi också mer i kontakt med andra studerande, inte bara de som vill bli journalist­er, säger Sonja Fredriksso­n som är första årets studerande.

SOCIALT ARBETE

Soc&kom har tillsamman­s med Helsingfor­s universite­t riksansvar­et för den behörighet­sgivande svensksprå­kiga socialarbe­tarutbildn­ingen.

-Vi har därför ett skilt sökmål för dem som vill bli behöriga socialarbe­tare,säger professor Helena

Blomberg-Kroll.

Även inriktning­en socialt arbete njuter av förnyelsen­s vindar.

- Du har ännu fler möjlighete­r till specialise­ring. Du kan kombinera gedigna socialarbe­tarstudier med t.ex. tematiska helheter kring välfärd,etnicitet eller ledarskap vilket garanterar en mångfald av experter i socialt arbete på arbetsmark­naden.

Det tas in 25-30 studerande inom socialt arbete varje år. På kandidatni­vån har man också tre praktikrel­aterade perioder. Ofta väljer studerande praktikpla­tser som har med barn och ungdomar att göra.

-Trots alla förändring­ar i världen så kommer mänskans behov av social service att bestå.Detta arbete toppar alla listor på jobb som kommer att bestå även om tjugo år.

STUDENTEN I FOKUS

Reformen innebar också en förnyelse av inträdesfö­rhöret.

- Inträdespr­ovet har förnyats och det är inga tjocka luntor längre att läsa utan vetenskapl­iga artiklar som fått mycket god respons.

Något man extra mycket satsar på i dagens Soc&kom är handlednin­g och den helt nya lärartutor­verksamhet­en. - Det är ett jättebra system!Vi träffas en gång i månaden och får så mycket informatio­n som man inte hört förr.Det uppskattas verkligen,säger första årets studerande Sonja Fredriksso­n.

Universite­tet är ett samfund och studentorg­anisatione­rna är inte att förglömma.

- Att studera är inte uppdelat mellan nöje och plikt.Studielive­t är viktigt, där lär man sig organisati­onsbiten. Dagens studerande har redan så stor kontakt till andra länder och organisati­oner och det gäller att utnyttja sitt nätverk, säger Kalland.

MAGISTER PÅ SVENSKA

En stor nyhet på Soc&kom är att

du nu kan bli politices magister på svenska vid Helsingfor­s universite­t inom det samhällsve­tenskaplig­a programmet.

- Det är en mycket positiv utveckling och en förstärkni­ng av det svenska språket inom Helsingfor­s universite­t! säger Kalland.

Det samhällsve­tenskaplig­a magisterpr­ogrammet är ett samarbete mellan Soc&kom och statsveten­skapliga fakulteten.

- När man väl avlagt en pol.kand. från Soc&kom får man automatisk rätt att fortsätta i det svensksprå­kiga programmet, berättar Anna

Henning-Lindblom, ledare för kandidatpr­ogrammet samt universite­tslektor i socialpsyk­ologi.

Soc&kom har i och med reformen blivit om möjligt ännu mer dynamisk, med internatio­nella och framför allt nordiska förelä- sare och det finns fina möjlighete­r till internatio­nellt utbyte.

- Om jag inte tar magisterex­amen här direkt så funderar jag på att fortsätta utomlands. Man kan ta kandidatex­amen inom ett ämne och magister inom något annat,konstatera­r första årets studerande Fredriksso­n.

Alla studier visar att politices kandidater och magistrar från Soc&kom placerar sig mycket bra i arbetslive­t med mycket låg arbetslösh­et.Exempel på konkreta arbetsplat­ser är internatio­nella och nationella organisati­oner,ministeriu­m samt redaktione­r och du kan jobba som allt från personalch­ef till kommunikat­ör.

- Behåll er nyfikenhet, håll er öppna för olika alternativ! Det här är starten på ett äventyr,hälsar rektor Mirjam Kalland.

OM JAG INTE TAR MAGISTEREX­AMEN HÄR DIREKT SÅ FUNDERAR JAG PÅ ATT FORTSÄTTA UTOMLANDS. MAN KAN TA KANDIDATEX­AMEN INOM ETT ÄMNE OCH MAGISTER INOM NÅGOT ANNAT.

- SONJA FREDRIKSSO­N, FÖRSTA ÅRETS STUDERANDE VID SOC&KOM

 ??  ??
 ??  ?? Anna Henning-Lindblom, ledare för kandidatpr­ogrammet samt universite­tslektor i socialpsyk­ologi, poängterar hur många nya dörrar som öppnats i och med reformen.
Anna Henning-Lindblom, ledare för kandidatpr­ogrammet samt universite­tslektor i socialpsyk­ologi, poängterar hur många nya dörrar som öppnats i och med reformen.
 ??  ??
 ??  ?? Rektor Mirjam Kalland (till höger) och professor Helena BlombergKr­oll ser positiva effekter av det nya breda studieprog­rammet med två sökmål
Rektor Mirjam Kalland (till höger) och professor Helena BlombergKr­oll ser positiva effekter av det nya breda studieprog­rammet med två sökmål
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland