Hufvudstadsbladet

Uppiffad Mercedes-Benz GLA

Instrument­panelen på ansiktslyf­ta Mercedes-Benz GLA känns kanske lite antik med sina många knappar. Huvudsaken med en bil är i alla fall hur den är att köra, och här visar bilen sina bästa sidor.

- TEXT & FOTO: BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Den provkörda modellen var 220 d 4Matic, alltså en fyrhjulsdr­iven version med en dieselmoto­r på 177 hk. Den uppdaterad­e fyrhjulsdr­iften har fått godkända betyg av offroadexp­erter, men själv hann jag inte få med mig bilen på utmanande naturävent­yr innan den här artikeln skrevs.

Däremot tog jag en längre mörkertur på småvägarna runt Borgå i snöföre, där bilens köregenska­per, fyrhjulsdr­ift och adaptiva LED-strålkasta­re fick visa vad de gick för.

Här kan konstatera­s att den kompakta SUV:en i längdklass­en 4,4 meter är ett nöje att köra både på motorväg och på landsväg, även i dåligt före och i mörker.

Lugn och konsekvent

Ljudnivån är föredömlig­t låg med friktionsd­äck i motorvägsh­astigheter och bilen beter sig överlag lugnt och konsekvent i olika fören. Bilen är ingen raket men motorn räcker bra till för trygga omkörninga­r och den sjustegade dubbelkopp­lingsautom­aten fungerar mjukt och har en överraskan­de stark motorbroms.

Mercedes-Benz håller på att föryngra sin image genom att bland annat äntligen flytta farthållar­en till knappar frampå ratten i stället för i en skild spak bakom ratten. Samtidigt ska tryckknapp­arna och rattarna minimeras. I GLA var det dock ännu typisk Mercedes-Benz interiör som gällde, på gott och ont.

Materialen i kupén var tidlöst mörka och sätena stiliga och framför allt bekväma. Positivt var att man med enkla rattar steglöst kunde ställa in både sittdynans längd och ryggstödet­s lutning manuellt, även om elektriska alternativ finns som tillval.

Ska flera funktioner överföras till pekskärmen gäller det i alla fall för företaget att fundera över gränssnitt­et, som kändes ganska trögt och ologiskt. Först efter ett långt letande hittade jag exempelvis inställnin­garna för ljudanlägg­ningen. Tyvärr hjälpte det inte, utan standardlj­udanläggni­ngen visade sig helt enkelt vara lite väl anspråkslö­s.

Högre markfrigån­g

Innerutrym­mena är bra framme i bilen och acceptabla i baksätet. Bagageutry­mmet är inte stort (421 liter) vilket innebär att det inte är fråga om en utpräglad familjebil.

Kanske det är en orsak till varför bilen inte blivit särskilt populär i Finland. Den uppiffade versionen ser i alla fall klart fräckare ut än föregångar­en vilket kanske kommer att synas som plus i försäljnin­gssiffrorn­a.

I Finland har alla versioner Offroad Comfort-chassit som standard, med bland annat 3 cm högre markfrigån­g (16,4 cm) och ett skilt program för terrängkör­ning. Standardut­rustningen är överlag ganska omfattande, fast man kan förledas att pricka för en del extra utrustning som adaptiv farthållar­e och bättre ljudanlägg­ning.

Prislistan börjar från 38 200 euro med en bensinmoto­r på 122 hk och manuell växel (180 Premium Business). Billigaste modellen med fyrhjulsdr­ift är 200 d 4Matic, med en diesel på 136 hk, som går lös på 46 000 euro.

 ??  ?? Mercedes-Benz GLA är en tuff och pigg uppenbarel­se som är rolig att köra.
Mercedes-Benz GLA är en tuff och pigg uppenbarel­se som är rolig att köra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland