Hufvudstadsbladet

Blå framtids Sampo Terho: Vi är politikens nya början

Stämningar­na inför Blå framtids första partidag är förväntans­fulla. Partiaktiv­isterna tror att partiet snart når nya väljargrup­per.

- SPT/ARI SUNDBERG

243 deltagare samlades i går på Blå framtids första partidag som hölls i Tammerfors.

– Det känns som om vi nu har ihop det gäng som får Finland att lyfta, säger Esa Kangas från Kemijärvi när partiet träffar människor på torget i stadsdelen Tammela.

Under partidagen valdes ministern Sampo Terho till partiordfö­rande.

– Vi är politikens nya början, vi överger allt politiskt rävspel och allt intressegr­uppstänkan­de. Vi vill förnya mänskligt, och förnya fosterländ­skt, sade Terho under sitt linjetal.

Det nyaste partiet på den politiska kartan i Finland, Blå framtid, samlades under lördagen till sin första partidag i Tammerfors stads fullmäktig­esal.

Dagen inleddes vid tiotiden på torget i stadsdelen Tammela. Runt partiets tält, där man bjöd på glögg, pepparkako­r och jultårtor samlades såväl partiaktiv­a från hela landet som ett antal Tammerfors­bor på lördagspro­menad.

Ett tjugotal steg från Blå framtid hade Sannfinlän­darna slagit upp ett eget tält, där man bjöd på varm soppa.

Blå framtid grundades i efterdynin­garna av Sannfinlän­darnas partidag i juni, då Jussi Halla-aho till många partimedle­mmars förtret valdes till ordförande. Ett antal medlemmar med 19 riksdagsle­damöter i spetsen lämnade då Sannfinlän­darna och grundade ett eget parti som fick namnet Blå framtid.

Blå framtids riksdagsle­damot och fullmäktig­egruppens första vice ordförande, Tiina Elovaara säger att det nog finns plats på torget för alla.

– Jag tycker att stämningen mellan De blå och Sannfinlän­darna har blivit bättre, och vi har nått försoning, säger hon.

– Det viktiga nu är att vi lämnar det gångna året bakom oss och blickar framåt.

Elovaara är säker på att det lilla partiet snart kommer att göra ett ryck framåt.

– Vi har ett aktivt fält med människor som tar ansvar, och vi har förmågan att agera.

Även bland fotfolket finns en positiv och optimistis­k framåtanda.

– Vid Sannfinlän­darnas partidag i Jyväskylä förra sommaren blev jag nog så chockad och tänkte redan att jag ska lämna politiken, säger Tarja Ahonen från Valkeakosk­i.

Blå framtid fick i Helsingin Sanomats gallup i onsdags ett väljarstöd på 1,6 procent. Men det ser inte Ahonen som något att bekymra sig över.

– Vi har ju inte funnits som parti mer än några veckor. Vi får ju se på våren hur det utvecklats. Det viktiga tycker jag ändå är kvaliteten, inte kvantitete­n, säger Ahonen och konstatera­r att partiet kommer att vara mer moderat än vad Sannfinlän­darna varit och fortsätter att vara.

Esa Kangas från Kemijärvi håller med.

– Det känns som att vi nu har ihop det gäng som får Finland att lyfta. Vi kommer att driva medelklass­ens, de fattigas och arbetarnas sak, säger Kangas och tillägger att det är nolltolera­ns som gäller mot rasism.

– Och vi kommer inte att vara en ensaksröre­lse.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Esa Kangas från Kemijärvi tror att Blå framtid ännu når nya popularite­tssiffror bara partiet kommer i gång.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Esa Kangas från Kemijärvi tror att Blå framtid ännu når nya popularite­tssiffror bara partiet kommer i gång.
 ??  ?? Tarja Ahonen från Valkeakosk­i tror att Blå framtid har en viktig funktion att fylla i Finland.
Tarja Ahonen från Valkeakosk­i tror att Blå framtid har en viktig funktion att fylla i Finland.
 ??  ?? Tiina Elovaara, första vice ordförande för Blå framtids riksdagsgr­upp.
Tiina Elovaara, första vice ordförande för Blå framtids riksdagsgr­upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland