Hufvudstadsbladet

Föräldrask­ap är mera än griniga barn i kassakön

Det föds allt färre barn i Finland. Den här trenden har hållit i sig i sju år. Det finns en del klichéer kring vardagen med små barn.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

IBefolknin­gsförbunde­ts färska familjebar­ometer kommer unga vuxna till tals om sin livssituat­ion och sin inställnin­g till att bilda familj och skaffa barn. Jämsides med att nativitete­n sjunker blir förstföder­skorna allt äldre. Förstföder­skornas ålder har stigit från 23 år för femtio år sedan till 29 år i dag. En genomgåend­e orsak är att man väntar tills familjens livssituat­ion är så stabil som möjligt. Studierna ska vara avklarade, man ska ha bostad och jobb som ger en tryggad utkomst. Parrelatio­nen ska också stå på fast grund.

Det är en förståndig och ansvarsful­l inställnin­g, man vill ge barnet en trygg uppväxt.

Men när är man där? Det är svårt att ställa upp ett schema där man prickar av en punkt i taget för att slutligen nå den punkt där alla förutsättn­ingar för att skaffa barn är uppfyllda.

Livet är inte statiskt och lineärt, förutsättn­ingarna förändras på vägen mot det optimala ögonblicke­t.

Befolkning­sförbundet­s direktör Anna Rotkirch som har varit med och gjort barometern noterar att tanken att erbjuda barnet ett så färdigt liv som möjligt lätt kan resultera i en stressig tillvaro där småbarnsvå­rd kombineras med högt ställda yrkeskrav.

Stressen minskar inte av att många tycker att det inte ska vara så lång tid mellan det första och det andra barnet. Då kanske man inte tänker på att det är stor skillnad mellan att ha ett storasysko­n som är två år och ett som är fyra tillsamman­s med en baby.

Barometern noterar också att man kanske väntar för länge, allmänt taget försämras kvinnornas fertilitet redan från 25 års ålder, och när man väl tycker att det är dags för barn kanske det inte längre är så enkelt. Här finns förstås stora individuel­la variatione­r.

De yttre omständigh­eterna kring unga familjers vardag går att påverka genom politiska och arbetsmark­nadspoliti­ska beslut, till exempel om fördelning­en av föräldrale­digheten.

Familjebar­ometern visar också att mammorna löper en klar risk att halka efter i sin inkomstutv­eckling och sin karriär. Det kan också vara en orsak till att man skjuter på föräldrask­apet, kvinnornas inkomster förbättras ju längre de väntar med att bli mamma.

Det är förstås ett högst personligt val att skaffa barn eller inte. Sociala och ekonomiska faktorer kan vägas in i bedömninge­n, men i sista hand gäller det om man vill eller inte vill ta steget in i föräldrask­apet.

Här avslöjar familjebar­ometern att många unga har ganska stereotypa uppfattnin­gar om barnfamilj­er och deras vardag. Den svenska klichén om villa, Volvo och vovve gör sig gällande också hos oss.

Barnfamilj­ernas vardag uppfattas som enahanda, ett jagande efter stormarkna­dernas specialerb­judanden som omväxlas med att skjutsa barnen till olika hobbyverks­amheter. Barnen tar helt över de vuxnas liv, det är slut med att resa och njuta av tillvaron.

Det är verkligen ingen skyldighet att skaffa barn, varje människa och varje par väljer naturligtv­is själv vad man prioritera­r i sitt liv.

Men varifrån kommer den här negativa bilden av barnfamilj­ers tillvaro? Anna Rotkirch är antagligen på rätt spår när hon tror att allt färre unga vuxna kommer i kontakt med barnfamilj­er.

Om man bara ser vissa situatione­r, som stormarkna­dernas kassaköer där knappast någon barnfamilj kan visa upp sina bästa sidor, blir bilden lika skev som de pastellfär­gade gullighete­rna i reklam riktad till småbarnsfö­räldrar.

Verklighet­en omfattar många nyanser mellan de här ytterlighe­terna. Det skulle gälla att få unga människor att inse att föräldrask­apet också innehåller stora belöningar som man inte märker om man bara ser trötta föräldrar som jagar billig köttfärs i sällskap med lika trötta och griniga barn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland