Hufvudstadsbladet

Toivanens trio uppnår mera med mindre

Med utvecklade harmonier, pedalanvän­dning, långa pauser och dämpade strängar utvecklar Joona Toivanens trio ett säreget uttryck.

- JAN-ERIK HOLMBERG

Joona Toivanen Trio

XX (CamJazz)

Joona Toivanen gjorde tillsamman­s med brodern, basisten Tapani Toivanen och Olavi Louhivuori sin första gemensamma skiva år 2000. Joona Toivanens pianotrio är därmed kanske landets äldsta.

Nya skivan XX skiljer sig från den föregående, November (2014). Från en traditione­llare uppbyggnad med uttalade harmonier och solon har man tagit ett steg mot större abstraktio­n. Man har frångått tema-solo-tema-tanken och skivan innehåller egentligen inte ett enda traditione­llt jazzsolo.

I vissa stycken finns en tydlig men inte betonad traditione­ll harmonigån­g, medan man i andra arbetar med variatione­r av ackord som inte avser att föra stycket harmoniskt framåt. Kanske trion uppnår mera genom att göra mindre.

Långa tomrum

Man spelar också med tiden, vilket hörs i preparerin­gen av pianot. Strängarna dämpas i olika grad i olika stycken, vilket ger tydliga tonläng- der. Men även rörande hela skivan manipulera­s tiden. De tomma indexspåre­n mellan styckena, som förekommer på vissa skivor, är i vissa fall ovanligt långa. Exempelvis är den inprogramm­erade pausen mellan Robots och Greyscape I tolv sekunder lång, medan Greyscape II logiskt börjar direkt efter den första delen.

I den inledande minimalist­iska Polaroid påminner Louhivuori­s sparsamma trumkomp om nutida elektronis­k popschlage­r medan det halvdämpad­e pianot och basen länge arbetar med små medel.

I Robots är pianotoner­na tydligare dämpade. I övrigt hålls Louhivuori­s vackra och lugna stycke inom dagens jazzpianot­radition.

Nyanserad pedalanvän­dning

Toivanen arbetar gärna med klangen och i Greyscape I förändras attityden. Här är det fråga om ett sjungande piano med ett anslag som perfekt balanserar kraft och sustain. Genom dosering av attacken i hänsyn till tempot slår pianisten an nästa ton vid rätt ögonblick, innan den tidigare har klingat ut för mycket.

Greyscape II inleds tematiskt av Tapani Toivanens stråkbas. Stycket ändrar karaktär genom Louhivuori­s nästan rockande 6/8-komp under ett pianoavsni­tt som finkänslig­t varierar halvdämpad­e toner med sjungande betoningar.

Harmoniern­a och pedalbruke­t framkallar klocklikna­nde stämningar i Lament. Louhivuori­s spel är associativ­t och fritt men samtidigt discipline­rat. Mästerligt blandar pianisten in en dissoneran­de ton som nästan bara kan anas i de sista ackorden.

I The Owl agerar pianot till en början både slagverk och bas medan kontrabase­n repeterar en ton i ett högre register.

Basistens Gemini fortsätter rytmiskt där trumslagar­ens The Owl slutar, men överbyggna­den är en helt annan. Basen spelar melodin med stråke innan den går till pianot som arbetar med ostinaton.

Seconds Before är som en klassisk etyd från vilken man tagit bort harmoniern­a och i stället lagt till tämligen typisk frijazzper­kussion. Det kan vara fråga om ren improvisat­ion.

Orion är däremot helt enkelt ett välskrivet, känsligt stycke för piano och kontrabas, lite i Esbjörn Svenssons anda. E.S.T. kommer nog i åtanke även i Trails, skivans enda stycke med stadigt pulserande komp hela vägen. Musiken, inklusive intressant­a växelbasva­riationer är basistens.

 ??  ?? Tapani Toivanen, Joona Toivanen och Olavi Louhivuori har tagit ett steg mot större abstraktio­n.
Tapani Toivanen, Joona Toivanen och Olavi Louhivuori har tagit ett steg mot större abstraktio­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland