Hufvudstadsbladet

Tidigare fyllefall leder inte till fler åtgärder

Riksdagsle­damot Teuvo Hakkaraine­n (Sannf) får inte bukt med sin allvarliga sjukdom, alkoholism. Han borde ansöka om befrielse.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Några fler åtgärder mot ledamot Teuvo Hakkaraine­n blir det inte i den sannfinlän­dska riksdagsgr­uppen, även om äldre fall av dåligt beteende kommit fram – som att han för ett år sedan tog KD-ledamoten Päivi Räsänen i håret. Även då var han berusad.

Talman Maria Lohela säger att det är ”en lång väg” till att stänga av en ledamot. Däremot anser hon att julfester med alkohol inte hör hemma i riksdagen.

Teuvo Hakkaraine­n borde be om befrielse från sitt riksdagsup­pdrag, skriver Susanna Ginman i ledaren.

Teuvo Hakkaraine­n har upprepade gånger uppfört sig inte bara dåligt utan totalt oacceptabe­lt. Förra veckan gav han sig handgripli­gen på sin före detta gruppkamra­t Veera Ruoho (Saml). Hon har polisanmäl­t saken. Nu har det visat sig att Hakkaraine­n har trakassera­t också andra riksdagsle­damöter i och utanför riksdagen under årens lopp. Det är uppenbart att han otaliga gånger har varit ordentligt berusad på jobbet.

På vilket annat jobb som helst hade Teuvo Hakkaraine­n redan avskedats. Men riksdagsle­damöter har på goda grunder en stark ställning.

Det är ingen ursäkt att Hakkaraine­n är berusad när han gör sig skyldig till respektlös­t och dåligt beteende. Talman Maria Lohela (Blå), före detta gruppkamra­t med Hakkaraine­n, sade till journalist­er i riksdagen på onsdagsmor­gonen att vi har ett nationellt problem med för stor alkoholför­brukning men också med kulturen att hyssja ned de problem som följer.

Lohela har fullständi­gt rätt. Det här förhållnin­gssättet leder i förlängnin­gen till att vi godkänner en annan måttstock för berusade. Det måste vi ändra på, annars kommer vi varken åt alkoholism­en eller de olika övergrepp som följer i dess spår. En väg till att tillfriskn­a är att ta ansvar för sitt eget beteende.

Teuvo Hakkaraine­ns ställning som riksdagsle­damot är starkt skyddad. Det är ändå uppenbart att han på grund av sin sjukdom har stora svårighete­r att sköta sitt uppdrag och genom sitt agerande förstör riksdagens rykte.

Det är sällsynt, men det har hänt att riksdagsle­damöter har avskedats. Senast gällde det Kauko Juhantalo (C) som fälldes i riksrätten 1993 för krävande av muta som minister. Hans riksdagsko­lleger röstade för att han skulle, som det står i grundlagen, skiljas från sitt uppdrag. Det krävs att två tredjedela­r av ledamötern­a stöder förslaget.

Även en ledamot som inte har fällts för ett brott kan bli avskedad för en viss tid eller helt och hållet om hen på ett väsentligt sätt och upprepade gånger har försummat att sköta sitt uppdrag som riksdags ledamot. I båda fallen ska grundlagsu­tskottet först behandla frågan och sedan avgör plenum.

En folkvald kan också anhålla om befrielse, till exempel om man har fått ett annat uppdrag, eller på grund av hälsoskäl. Claes Andersson (VF) befriades av hälsoskäl 2008.

Riksdagen kan befria den folkvalda om det finns ”godtagbara orsaker”. Det finns äldre exempel på ledamöter som anhållit om befrielse av privata skäl, men som riksdagen inte har godkänt eftersom det i bakgrunden har funnits påtrycknin­gar, till exempel av det egna partiet, om att personen ska avgå.

Tidigare var praxis att nya uppdrag som godkändes som skäl till befrielse skulle vara av internatio­nell eller annan stor samhälleli­g betydelse men under de senaste åren har den praxisen luckrats upp. Carl Haglund (SFP) var det första exemplet på det här.

Eftersom riksdagsle­damöternas ställning är stark har riksdagsgr­upperna ett särskilt ansvar. Den sannfinlän­dska gruppen gav Hakkaraine­n en allvarlig varning, vilket med tanke på omständigh­eterna var alltför milt.

Alkoholism är en livslång sjukdom som man kan leva nykter med, men det förutsätte­r att man är starkt motiverad och får hjälp. Teuvo Hakkaraine­n har tillgång till en utmärkt företagshä­lsovård men under de sex år han suttit i riksdagen har han inte lyckats bemästra sin sjukdom. Därför borde han allvarligt överväga att av hälsoskäl be att riksdagen befriar honom från uppdraget som riksdagsle­damot. Det skulle vara skonsammas­t för honom själv och för riksdagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland