Hufvudstadsbladet

Britterna bör vara ute ur EU 2020

Den 31 december 2020 bör Storbritan­niens övergångsp­eriod för lämnandet av EU vara över, anser EU-kommission­en. Premiärmin­ister Theresa May öppnar samtidigt för ett något senare formellt utträde än planerat.

- TT /WIKTOR NUMMELIN

Den 29 mars 2019 är det tänkt att Storbritan­nien ska lämna EU, efter 46 års medlemskap. Om förhandlin­garna med Bryssel strular till sig kan dock datumet komma att flyttas en aning, sedan den brittiska regeringen tvingats ge med sig i det egna parlamente­t.

– Vi har accepterat tillägget. Men jag kan försäkra om att vi bara kommer att använda den möjlighete­n under exceptione­lla omständigh­eter, säger premiärmin­ister Theresa May enligt Reuters.

Inget ”à la carte”

Hur det än går räknar EU med att den övergångsp­eriod som sedan inleds ska vara avslutad redan drygt 1,5 år senare, den 31 december 2020.

– Den här övergångst­iden är nyttig. Den kommer att tillåta brittiska myndighete­r att förbereda sig, inte minst för att undvika oreda vid gränserna, sade EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier på en presskonfe­rens i Bryssel sedan förslaget till förhandlin­gsmandat för övergångsp­erioden blivit framlagt.

I praktiken kommer övergångst­iden fungera som ett förlängt medlemskap – om än utan brittiskt inflytande.

– Det kommer inte att bli någon övergång ”à la carte”. Det betyder att Storbritan­nien under tiden behåller alla fördelar, men också alla skyldighet­er inom den inre marknaden och tullunione­n, säger Barnier.

Förhandlin­garna om övergångsp­erioden kommer att inledas så fort övriga medlemslän­ders EU-ministrar gett klartecken till förhandlin­gsmandatet vid sitt kommande möte i slutet av januari.

Senare i vår – efter EU-ledarnas marstoppmö­te – väntar även förhandlin­gar om framtida handelsrel­ation mellan EU och Storbritan­nien.

 ?? LECOCQ
FOTO: EPA/STEPHANIE ?? Övergånsti­den behövs bland annat för att undvika oreda vid gränserna, säger EU:s brexitförh­andlare Michel Barnier.
■
LECOCQ FOTO: EPA/STEPHANIE Övergånsti­den behövs bland annat för att undvika oreda vid gränserna, säger EU:s brexitförh­andlare Michel Barnier. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland