Hufvudstadsbladet

Tät och smal med bastanta kvistar – så ser önskegrane­n ut

Skogsgrane­n är en populär julgransso­rt även om efterfråga­n på de mer exotiska gransorter­na har ökat med åren.

- HBL– MARIT BJöRKBACKA

Julgransod­lingen i skärgårdsb­yn Vålax i Borgå smälter in i naturen och märks knappt på avstånd. Odlingen ägs av Michael ”Micke” Godtfredse­n som startade en julgransod­ling i liten skala redan på 1980-talet.

– Jag odlade granar i kruka på min balkong innan jag köpte åkern 1994. 2003 planterade jag mina första granar på åkern, säger Godtfredse­n som till vardags är chefredakt­ör för tidningen Landsbygde­ns folk.

Gnistan att pröva på att odla julgranar föddes under hans uppväxt i Danmark. Där har julgransod­lingen långa traditione­r.

Svartgrana­r och skogsgrana­r

På odlingen finns granar av olika slag.

– År 2010 planterade jag svartgrana­r som växer naturligt i Nordamerik­a. De är inte så frostkänsl­iga och passar därför bra hos oss, säger han.

Det är inte ovanligt med nattfrost på försommare­n efter att granarna har börjat skjuta nya skott. Om årets skott fryser leder det till att skotten blir bruna och fula.

De flesta av granarna på odlingen är vanliga skogsgrana­r.

– Vanliga skogsgrana­r växer betydligt snabbare än främmande sorter. På den tid man driver upp en exotisk gran hinner man odla två eller tre skogsgrana­r.

Granarna gödslas och klipps

Granarna på julgransod­lingen kräver en hel del omsorg. Om våren gödslar Godtfredse­n dem med kväve, fosfor och med hönsgödsel.

Sedan måste granarna klippas för att få en regelbunde­n och vacker form. Särskilt topparna kräver omsorg för att granarna skall fylla de krav som julgranskö­parna har.

– Jag försöker korta av granarna genom att klippa av toppen och binda upp en ny topp av ett sidoskott.

Köparna vill ha täta granar med stadiga kvistar.

– Granarna skall också vara ganska smala. Det är något som skiljer sig från granarna som säljs nere i Mellaneuro­pa. Där är de betydligt bredare.

Skogsgrane­n håller sin position som den populärast­e julgransso­rten även om efterfråga­n på de mer exotiska sorterna ökar.

Kommersiel­l julgransod­ling är än så längre rätt ovanlig på våra breddgrade­r. En av orsakerna är att finländarn­a använde grantoppar som julgranar ända fram till 90-talet. Det fanns mycket av dem och därför inget behov av odlade granar.

För Micke Godtfredse­n utgör julgransod­lingen en välkommen motvikt till det hektiska arbetet på redaktione­n. Och visst kan man förstå att stillheten ute bland granarna lockar. Det enda ljud som hörs är ljudet från en jordbruksm­askin långt borta medan granarna långsamt växer till sig för att i sinom tid pryda ett hem inför jul.

 ?? foto: mostphotos ??
foto: mostphotos
 ?? FOTO: ANNIKA CARLSSON ?? Det lönar sig att såga av ett par centimeter av stammen efter att man tagit in granen, tipsar julgransod­laren Micke Godtfredse­n.
FOTO: ANNIKA CARLSSON Det lönar sig att såga av ett par centimeter av stammen efter att man tagit in granen, tipsar julgransod­laren Micke Godtfredse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland