Hufvudstadsbladet

USA tackar anhängare efter omtvistad FN-omröstning

USA:s FN-ambassadör planerar att inom kort samla och tacka de 65 länder som inte röstade för en FN-resolution som fördömer USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Men det är oklart om hotet om indraget bistånd till länderna som ställde sig ba

- TT/TINA MAGNERGÅRD BJERS

Den icke-bindande resolution­en godkändes med stor majoritet i FN:s generalför­samling sent på torsdagen. 128 av de 193 medlemslän­derna, bland dem Finland, röstade ja.

Därmed har man från FN:s sida sagt att man ser president Donald Trumps Jerusaleme­rkännande som ogiltigt. Flera av USA:s allierade – bland dem Storbritan­nien, Frankrike, Tyskland och Japan – röstade för resolution­en.

”Ohederlig medlare”

Vissa gick längre än så. Palestinie­rnas FN-ambassadör Riyad Mansour anklagade USA för utpressnin­g och den palestinsk­e presidente­n Mahmud Abbas fördömde USA:s utfästelse att skriva upp alla ja-röster och minnas dem när bistånd fördelas och internatio­nell hjälp behövs. Abbas sade vidare att hans folk inte kommer att acceptera någon fredsplan som läggs fram av Washington DC.

– USA har visat sig vara en ohederlig medlare i fredsproce­ssen, sade han enligt nyhetsbyrå­n AFP efter ett möte med sin franske kollega Emmanuel Macron i Paris bara timmar efter FN-mötet.

Macron å sin sida sade att USA ”marginalis­erat sig” i konflikten mellan israeler och palestinie­r och att han försöker att inte göra detsamma.

Oklart om bistånd

Men USA:s FN-ambassadör Nikki Haley, en snabbt stigande stjärna inom det republikan­ska partiet, valde att fokusera på de 65 länder som röstade emot, avstod eller inte deltog i omröstning­en. Hon twittrade ut alla de 65 namnen och bjöd senare in dem till en särskild mottagning den 3 januari för att tacka för ”deras vänskap”, rapportera­r nyhetskana­len Fox News.

Huruvida Vita huset verkligen kommer att infria sitt hot om fruset bistånd återstår dock att se. USA, ska

inom kort fördela motsvarand­e 220 miljarder kronor i bistånd men inga beslut är fattade om huruvida ja-röstande länder verkligen kommer att förlora bistånd.

Olika möjlighete­r gås i nuläget igenom av presidente­ns utrikespo- litiska team, skriver nyhetsbyrå­n AP med hänvisning till uppgifter från utrikesdep­artementet i Washington DC.

 ?? FOTO: TT/AP/ESKINDER DEBEBE ?? USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.
FOTO: TT/AP/ESKINDER DEBEBE USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland