Hufvudstadsbladet

Valverde tonar ner supermötet­s betydelse

Ernersto Valverde har fått en flygande inledning på sejouren i Barcelona. Laget är obesegrat i ligan och verkar mer eller mindre ostoppbart på väg mot ligatiteln.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Klart att detta är en match som väcker stora känslor bland fans, press, tränare och spelare. Och vi går in för att vinna. Men hur det än går är det på sin plats att påminna alla om att väldigt många matcher återstår att spela också efter denna drabbning, säger Valverde till Mundo Deportivo.

– Det finns ingen plats eller tid att på förhand börja spekulera i vad resultatet i matchen skulle innebära för lagen, säger Valverde.

53-åringen från den lilla byn Viandar de la Vera har fått en lite liknande inledning som Zinedine Zidane fick i Real Madrid. Allt tycks gå hans och Barcelonas väg. Visserlige­n förlorade laget båda matcherna i dubbelmöte­t mot Real Madrid i supercupen i augusti men det är en titel av mindre betydelse.

Efter förlusten 17 augusti har Barcelona gått obesegrat i 144 dagar och alltså inte förlorat en match vare sig i Spanien eller i Europa. Facit för de senaste 24 matcherna visar på 19 segrar och fem oavgjorda och Valverde har snabbt fått sitt budskap impregnera­t i sina stjärnspel­ares bakhuvuden.

En sak som inte kan betonas nog är att Lionel Messi till fullo stöder Valverde. Och det finns tränare som inte alltid åtnjutit argentinar­en stöd. Något som oundviklig­en gör jobbet väldigt mycket svårare att sköta i FC Barcelona där Messi åtnjuter en minst halvgudoml­ig ställning.

Valverde själv vill inte betona sig själv på något sätt och varnar supportrar­na för att resultaten kanske inte är lika fantastisk­a hela säsongen.

– Det går lite upp och ner under en lång säsong. Hittills har vi spelat bra och fått resultaten med oss. Men bara för att vi leder ligan betyder det inte att vi skulle vara ett väldigt mycket bättre fotbollsla­g än Real Madrid. För oss är det viktigaste att vara vakna, att reagera på situatione­rna som uppkommer på planen och framför allt att reagera rätt.

Ändå står det helt klart att Barcelona kan spela mer avslappnat än hemmalaget. Delvis beroende på att laget leder ligan, delvis för att lagets spel stämt betydligt bättre än Reals.

Los Blancos har haft väldiga problem med jämnheten. Laget har visserlige­n haft en hel del skadebekym­mer men det räcker liksom inte som förklaring då klubben lystrar till namnet Real Madrid.

Börjar vara dags att vakna för de mesta mästarna. Och någon bättre väckarkloc­ka än FC Barcelona finns väl knappast.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JAVIER SORIANO ?? Lionel Messi har gjort ännu en strålande höst.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JAVIER SORIANO Lionel Messi har gjort ännu en strålande höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland