Hufvudstadsbladet

Deltagande inte nödvändigt­vis en hobby

Vilket tillträde har personer med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar till konsten, kulturen och offentligh­eten i stort i Finland?

- FREDRIK SONCK

Rita Paqvalén, verksamhet­sledare för servicen Kultur för alla, konstatera­r för sin del att den osynliggör­ande ”stora berättelse­n” som Niklas Altermark beskriver, är ett lika verksamt maktinstru­ment på den här sidan av Östersjön som på den andra. Och inte heller i Finland kan man bortse från risken för nedskärnin­gar av bidrag och stöd till olika minoritete­rs konst och kultur. Men Paqvalén säger att det också hänt bra saker på senare år: just Duvteatern är enligt henne ett exempel på hur man kan jobba profession­ellt med att stöda funkis-personer inom konstnärli­gt skapande.

– Det skulle vara roligt om även andra konstaktör­er skulle uppmärksam­ma personer med intellektu­ell funktionsv­ariation som besökare och aktörer. Det kunde handla om allt från konstnärli­ga samarbeten till utställnin­gstexter och museiguidn­ingar på lättläst svenska.

Här kan Paqvalén ändå lyfta fram det arbete som gjorts med lättläst litteratur på svenskt håll i Finland. Med Svenska kulturfond­ens benägna bistånd har utgivninge­n blomstrat de senaste åren, även om Paqvalén efterlyser, vid sidan om lättlästa bearbetnin­gar, fler lättlästa original.

Ett annat lovande forsknings­projekt har på finskt håll nyligen initierats av Kone-stiftelsen och Tammerfors universite­t. Vammaisuud­en vaiettu historia – identiteet­ti, osallisuus, yhteiskunt­a heter det, på svenska ungefär De funktionsh­indrades tystade historia – identitet, delaktighe­t, samhälle. Här får brobygget och kontaktern­a mellan den akademiska forskninge­n och det funktionsp­olitiska fältet speciell omsorg.

Överlag vore det viktigt att så långt som möjligt komma ifrån synen på personer med funktionsh­inder som objekt för diverse insatser, menar Paqvalén.

– Det skulle gälla att se också konstnärer med intellektu­ella funktionsv­ariationer som aktörer som borde vara berättigad­e till ekonomiska stöd och arvoden. Inte gör de nödvändigt­vis allt som hobbyverks­amhet.

 ?? FOTO: IDA ENEGREN ?? Rita Paqvalén är verksamhet­sledare för Kultur för alla.
FOTO: IDA ENEGREN Rita Paqvalén är verksamhet­sledare för Kultur för alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland