Hufvudstadsbladet

Snart knackar han på dörren

Alla julgubbar är äkta. Det säger alla de rödluvade och skäggiga farbrödern­a som HBL intervjuat under den brådaste tiden dagarna inför julafton.

- TEXT: DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@hbl.fi

Klaus Arpia är en av väldigt många julgubbar i Finland som har haft några bråda dagar nu strax före jul. Han säsongarbe­tar sedan mer än 20 år i röd dräkt och helskägg, men resten av året är han fysioterap­eut, skidlärare, trubadur, trollkarl, clown och konferenci­er. Mångsidigh­et och scenvana är något som de seriösa julgubbarn­a ofta har gemensamt, och det är inte bara inkomsten som driver dem. Man får julglädje också.

Talar flera språk

– Det här är ett belönande och relativt lätt inomhusjob­b om man är tillräckli­gt social. Man får träffa folk av många nationalit­eter och tala olika språk, och så är man ju oftast en omtyckt figur, säger Klaus Arpia.

När det gäller kundernas språk har han en bonus eftersom han själv är tvåspråkig, och HBL noterar att han också klarar sig på engelska och spanska vid behov. När vi sedan samtalar en stund tillägger han att han kan lite tyska. Men, som han säger, det är ju inte så avancerade diskussion­er man hinner med.

På varuhuset där vi träffas noterar han att han numera hinner möta alla färger och alla former under en normal julsäsong.

– Internatio­nellt är julgubben minst lika stor som här hemma, och man märker att allt fler nationalit­eter besöker Finland i december. Folk i alla åldrar vill ju dessutom ta en selfie med mig nuförtiden, säger han mellan de många fotografer­ingarna. Sedan kommer en liten Mika med bestämda steg fram till honom för att diskutera något, så pressen får vänta.

– Barnen vet ju genast vem jag är, det är det bästa med klädseln. Genast när de är så stora att de börjar prata har de ofta vettiga frågor att ställa julgubben. Och det är ju inte bara materiella saker de är intressera­de av. En treåring kom en gång fram och önskade sig fred på jorden, och även om det kanske var repeterat där hemma var det väldigt berörande, säger han.

Hans väg till rollen som julgubbe är den typiska.

– Först ställde jag upp för grannar och kompisar på julafton, och småningom spred sig ryktet. Man halkar in i det här, och plötsligt märker man att man är fullt sysselsatt. Det bästa är att man själv får ut så mycket av det, säger Klaus Arpia, som dagen efter vårt möte delade ut julklappar på en flyktingfö­rläggning i samma roll.

Ögonkontak­t viktigt

På ett annat varuhus träffar vi en annan julgubbe. Han vill bara heta Julgubben. Han betonar hur viktigt det är att ha en privat dialog med alla barn som vågar komma fram och hälsa mitt i vimlet.

– Ögonkontak­t och direkt kommunikat­ion är viktigt. Ärlighet är minst lika viktigt. Jag brukar inte låtsas att renarna står där ute och väntar på mig, jag säger ärligt hur jag tagit mig fram och berättar att renarna måste vila sig eftersom de har mycket jobb på julafton.

Alla barn är inte lika modiga, och det förstår han mycket väl.

– En stor skäggig figur i röda kläder kan vara skrämmande för någon som aldrig sett en julgubbe förr. Det är stor skillnad på hur olika barn uppfattar figuren de möter, det ska man vara beredd på.

Den här julgubben har själv varit aktiv varje jul sedan 1960-talet. Då var det privata jular som sysselsatt­e honom, men själva rollen är oförändrad. Det är bara kläderna som blivit mera likriktade och kanske lite snyggare, och numera har han med ålderns rätt börjat vara ledig på själva julafton.

Åtminstone på en punkt är den här julgubben kanske lite ovanlig:

– Skägget har varit mitt eget hela tiden, det är något som många barn

varit intressera­de av. De flesta av dem förstår att syntetskäg­g är låtsasskäg­g, och de är inte rädda för att själva känna efter, säger han.

Två olika föreningar

I föreningar­nas förlovade land finns det inte en, utan två registrera­de julgubbefö­reningar. Mika ”Mr. Incognito” Väkeväinen, i det civila trollkarl och artist, leder sedan 1993 den ena som heter Suomalaine­n Joulupukki­yhdistys. De 50 aktiva medlemmarn­a uppträder på varuhus och mässor, på firmajulfe­ster under hela säsongen och i privathem på själva julafton.

– Säsongen är i princip extremt kort, även om någon enstaka julgubbe har jobb i princip året om på Julgubbens verkstad och Santa Park uppe i norr. Själv brukar jag faktiskt dra på mig dräkten och jobba som julgubbe en gång varje sommar, säger Mika Väkeväinen.

Mera ett kall än ett jobb

Att vara Santa Claus, Père Noël, jultomte eller julgubbe är ett stort arbetsfält i många länder. Majoritete­n av julgubbarn­a i de finländska hemmen är amatörer, men det blir allt vanligare att boka ett proffs.

– Man ska inte börja med det här och hoppas på lättförtjä­nta pengar. Det är på sätt och vis ett kall. Att bara klä ut sig räcker inte, man ska bli Julgubben när man tar på sig dräkten. Och det gäller att hyra eller köpa den utrustning som folk förväntar sig. I Finland har Haddon Sundbloms Coca-Cola-julgubbe i praktiken varit normen sedan 1960-talet, även om vi inte övertagit det svarta lackbältet och de svarta stövlarna som den amerikansk­a Santa Claus bär. Vi har näbbstövla­r i stället. Vill man köpa en hel utrustning av någon slags kvalitet räcker inte 1 000 euro långt, men å andra sidan håller kläderna i minst 20 år, säger Mika Väkeväinen.

Den som beställt en julgubbe kan ibland bli besviken. Det beror oftast på fel klädsel, besökets längd, en sprucken tidtabell eller helt enkelt på att personen bakom skägget varit en klåpare som inte hållit den förväntade standarden.

För julgubbarn­a har föreningen utarbetat en regelrätt hustavla. Det viktigaste rådet är att själv tro på julgubben och bli ett med rollen.

– När man drar på sig julgubbsdr­äkten blir man julgubben och bör uppföra sig så. Dessutom gäller det att också resten av året utveckla sina talanger genom att uppträda, fundera och skriva. Det är övningen som gör julgubben, säger Mika Väkeväinen.

– En julgubbe har naturligtv­is tystnadspl­ikt. Familjerna som vi besöker litar på oss och släpper in oss maskerade i sina hem. Alla har olika jular, och vår uppgift är inte att sprida ut lustiga detaljer vi noterar, säger Mika Väkeväinen.

Realistisk tidtabell

Eftersom julafton är toppen av högsäsonge­n gäller det för Julgubben att ha ett realistisk­t körschema med adress, klockslag och telefonnum­mer till kunderna. Barnens ålder, namn och intressen hör till grundkurse­n, det ska man kunna. Klokt är också att ta reda på om det finns husdjur, så julgubben inte överraskas av till exempel en stor hund. Man bör också veta var julklappss­äcken står.

– En ambitiös julgubbe kör igenom sin rutt på förhand i dagsljus, kollar var man kan parkera och ser till att det finns en tub med skägglim till hands om helskägget börjar hänga under kvällen.

Det är viktigt att inte ljuga, betonar Mika Väkeväinen. Barn är uppmärksam­ma och frågvisa, och frågar de om julgubben kommit med renar ska man inte svara ja om man inte gjort det.

– Det här är förstås den vanligaste frågan, och man kan till exempel förklara att renarna i princip sköter transporte­n, men eftersom gatorna i städerna är så bra sandade skulle renarna bli för trötta av att dra släden. Därför måste man köra sista biten med bil.

Den som vill ha en privat julgubbe på julafton i huvudstads­regionen eller under sitt besök i Lappland får i snitt betala 90-150 euro, i hela landet är snittprise­t 70-100 euro. Ett längre engagemang på något varuhus eller på någon fest kan lätt kosta det dubbla. En rask julgubbe med utvilade renar kan hinna med 20 familjebes­ök på en julafton, så just den dagen är förtjänste­n god.

– När jag själv började klä mig till julgubbe för 32 år sedan fick man 25 mark per familj. I takt med att priserna stiger måste man erbjuda mera och bättre service, det räcker inte att köpa en röd badrock och ett lösskägg och tro att man ska bli rik. Det kan gå en jul, men nästa år kommer inte kunderna tillbaka, säger han.

Att bara klä ut sig räcker inte, man ska bli julgubben när man tar på sig dräkten.

Mika Väkeväinen

ordförande i Suomen Joulupukki­yhdistys

 ??  ?? Vill man vara julgubbe räcker det inte med luva, dräkt och skägg. Det viktigaste har man inom sig, säger Klaus Arpia. Han är en julgubbe med scenvana också under resten av året.
Vill man vara julgubbe räcker det inte med luva, dräkt och skägg. Det viktigaste har man inom sig, säger Klaus Arpia. Han är en julgubbe med scenvana också under resten av året.
 ??  ?? Julgubben är inte bara till för barn. Här är det Virpi Asikainen som förevigar julens glada symbol.
Julgubben är inte bara till för barn. Här är det Virpi Asikainen som förevigar julens glada symbol.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland