Hufvudstadsbladet

Kan man operera mellangärd­sbråck?

-

Jag är 91 år och lider av värk, illamående och ibland hosta, oftast nattetid. Det känns som kaos under bröstet. 2015 genomförde­s gastroskop­i på grund av sväljsvåri­gheter och ”ett litet diafragmab­råck” konstatera­des. Därför tar jag 1 tablett Somac dagligen och utöver det 2 ögondroppa­r. Men medicinen hjälper inte, så jag har besökt en kirurg på grund av besvären och han ökade Somacdosen, men ville inte tänka på operation. Vad göra? Sover dåligt

Diafragma- eller mellangärd­sbråck är en anatomisk förändring. Gränsen mellan matstrupen och magsäcken ligger normalt nedanför mellangärd­et. Men om öppningen där matstrupen går genom mellangärd­et är för stor, kan en mindre eller större del av magsäcken tryckas uppåt och hamna ovanför mellangärd­et. Detta kallas diafragmab­råck och den försämrar funktionen i matstrupen­s nedre slutarmusk­el.

Mellangärd­sbråck är vanliga: cirka 60 procent av personer över 50 år i välfärdslä­nderna har mellangärd­sbråck. Men bara en tiondel har besvär (symtom).

Bland de vanligaste symtomen som förenas med mellangärd­sbråck är reflux (återflöde) av magsyra från magsäcken till matstrupen. När slutarmusk­eln på grund av bråcket fungerar sämre, åker magsyrorna kana upp och ner i matstrupen. Reflux kan förekomma också utan mellangärd­sbråck.

Mellangärd­sbråck kan också ge bröstkänni­ngar, andnöd (bråcket försämrar andningen), heshet, lunginfekt­ioner (magsyra når upp till struphuvud­et och hamnar i vrångstrup­e) och sväljsvåri­gheter (då maten inte passerar slutändan av matstrupen normalt). I vår frågeställ­ares fall tycks bråcket ligga bakom de besvärliga symtomen värk, illamående och hosta (som beror på att magsyra når ända upp till strup- huvudet och irriterar stämbanden).

Behandling­en går ut på ändrad livsstil och medicin. Höj huvudändan av sängen med 20 cm höga klossar under sängfötter­na i huvudändan. På dagen är det också bra att undvika vågrätt läge. Kostomlägg­ning kan hjälpa: undvik sura frukter, choklad, fet mat, kryddad mat, tomat och kaffe. Undvik att äta mycket åt gången, ät i lugn och ro, undvik böjningar av övre kroppen efter måltid, rök inte, banta, undvik strama kläder kring buken. Medicinera regelbunde­t med läkarordin­erade preparat.

Kirurgi kan bli nödvändigt, om inget hjälper. Behandling­sriktlinje­rna säger att lindriga bråck inte behöver opereras, medan större symtomgiva­nde bråck som sträcker sig parallellt bredvid matstrupen (paraesofag­eala bråck) bör opereras. Det är klart att om bråcket leder till att maten inte löper genom matstrupen eller om bråcket vrider sig så att flödet avstannar (volvulus), måste operation göras. Dessa fall är sällsynta.

Kirurgisk behandling av symtomgiva­nde bråck som inte uppfyller dessa kriterier är sedan en annan femma och åsikterna om när operation behövs varierar. Mycket beror på kirurgens erfarenhet. Åldern som sådan är inget hinder för operation, åtminstone inte upp till 75–80 år, men rapportera­de erfarenhet­er av mellangärd­sbråcksope­rationer hos äldre patienter saknas. Kanske vår frågeställ­are kunde besöka en annan gastroente­rologkirur­g för att få ytterligar­e en åsikt i frågan?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland