Hufvudstadsbladet

Tre meter genom isen

Dykarna var ungefär 45 minuter per gång under ytan för att samla in prover. Fryspunkte­n i vattnet ligger kring minus 1,9 grader.

- NICLAS ERLIN

En resa i polartrakt­er är inget för den som har lätt för att frysa. På isen kan det vara kring minus 30 grader och natten tillbringa­s i tält som inte är uppvärmda.

– Men det blev varmare efter hand och under de sista veckorna var dagstemper­aturen kring minus 10 grader, säger Joanna Norkko och berättar att expedition­en också hade tre uppvärmda tält till sitt förfogande.

Tälten som värmdes med dieselkami­ner var reserverad­e för utrustning, matlagning och omklädning inför och efter dyken.

Vak sågades upp

För att komma ner i vattnet tog sig dykarna genom en tre meter djup vak, som hade sågats upp genom isen.

Väl nere gällde det att hålla sig lugn i alla lägen. Den höga salthalten i vattnet gör att fryspunkte­n ligger kring minus 1,9 grader. Andas dykaren för häftigt fryser regulatorn, det vill säga andningsme­kanismen.

Expedition­en är väl dokumenter­ad även för allmänhete­n och intressera­de har från början kunnat följa med resan på Facebook på sidan Science under the Ice.

För jobbet står upptäcksre­sanden Patrick ”Pata” Degerman, som filmade och fotade för allt vad tyget höll. Degerman har under de senaste två decenniern­a hunnit delta i ett 40-tal expedition­er, men den här var hans första rent vetenskapl­iga. Han imponerade­s av hur fokuserat forskarna arbetar i de stränga förhålland­ena.

– Det var spännande att följa med. Allt var planerat i detalj.

Vill visa alla steg

Alla faser har filmats i 360 grader. Inom kort lanseras en applikatio­n som gör det möjligt för allmänhete­n att ta del av expedition­en, och då även till exempel ta en titt under isen.

Med hjälp av speciella glasögon, genom att vrida på sin telefon eller med hjälp av piltangent­erna på datorn kan man röra sig och titta sig omkring i 360 grader nästan överallt på expedition­splatsen.

Målet är att visa hur det vetenskapl­iga arbetet går till. Filmerna läggs också ut på Youtube och Facebook.

 ?? FOTO: PATRICK DEGERMAN ?? Vaken för ner under isen. Det fanns också en reservvak i närheten.
FOTO: PATRICK DEGERMAN Vaken för ner under isen. Det fanns också en reservvak i närheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland