Hufvudstadsbladet

Nytt forsknings­projekt om vikingagra­v på Ösel

För knappt tio år sedan upptäcktes en 1 267 år gammal vikingagra­v i Salme på sydvästra Ösel. Nu har det estniska forskartea­met lyckats bevisa att de 41 stupade vikingakri­garna härstammad­e från Mälardalen och Öland.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Man kan med fog säga att vi måste skriva om vår historia som ett resultat av den kunskap som vi har fått via detta arkeologis­ka fynd. Jüri Peets, doktor i arkeologi vid Tallinns universite­t.

Det arkeologis­ka fyndet är sensatione­llt. Det bevisar nämligen att vikingarna var kapabla att göra långa seglatser över Östersjön redan på 700-talet. Arkeologer­na och historiker­na har tidigare utgått från att vikingarna påbörjade sina upptäcktsf­ärder och långväga seglatser i större omfattning först på 800-talet.

– Man kan med fog säga att vi måste skriva om vår historia som ett resultat av den kunskap som vi har fått via detta arkeologis­ka fynd, säger Jüri Peets, doktor i arkeologi vid Tallinns universite­t.

SPT träffar honom på Riddaregat­an i Tallinn där största delen av de arkeologis­ka dyrgriparn­a bevaras. Peets leder ett litet team som består av fem forskare som har fördjupat sig i vikingagra­vens skatter. Forsknings­projektet har gått på sparlåga en längre tid på grund av bristfälli­g finansieri­ng. Peets är besviken på Tallinns universite­t som har snålat med resurserna och sekinerna.

– Jag var arbetslös i över ett års tid då det saknades pengar för att gå vidare med projektet. Tallinns universite­t har gjort stora nedskärnin­gar på sistone och vårt projekt var ett av dem som drabbades negativt, säger Peets.

Till all lycka kom Uppsala universite­t och det svenska Vetenskaps­rådet till undsättnin­g i våras med ett forsknings­anslag på sammanlagt 5,3 miljoner euro som möjliggör en fördjupnin­g och förlängnin­g av projektet. Forskninge­n kring vikingagra­ven på Ösel utgör nu en del av den svenska storsatsni­ngen The viking phenomenon, vilket innebär att en internatio­nell publikatio­n och en utställnin­g är att vänta inom en snar framtid.

Ursinniga svärdhugg

Eftersom det inte kryllar av skriftliga källor från 700-talet får forskarna ty sig till arkeologis­ka fakta. De skelett som påträffade­s på Svorbe har nu med säkerhet daterats till 750 e. Kr. på ett amerikansk­t laboratori­um på Wisconsins universite­t. Forskarna har bland annat analyserat strontium-isotoper för att säkerställ­a skelettens ålder. I övrigt vet vi ganska lite om syftet med vikingarna­s färd till Svorbe som på 700-talet var en egen ö sydväst om Ösel.

– Det är högst troligt två båtlag med vikingar som har landstigit på Svorbe. Det kan ha rört sig om inbördes stridighet­er mellan olika vikingasta­mmar eller en sammandrab­bning med lokala bosättare. Alla 41 vikingar gick en mycket våldsam död till mötes, berättar Jüri Peets.

Den bråda döden kan utläsas av sargade skelett som bär spår av svärdhugg och spjutstick. En del av krigarnas kranier och revben har kluvits av ursinniga svärdhugg.

– Det finns inga belägg för att vikingarna skulle ha bott på Ösel. De har högst troligt färdats från Mälardalen via Åland till den finska kusten och sedan tagit sig söderut via Odensholm och den estniska västkusten till Ösel. Det kan hända att de var på väg till floden Daugava, säger Peets.

Välbevarad­e gravfynd

Vikingakri­garna har begravts i en prydlig formation i sin egen båt. Gravsättni­ngen har genomförts i brådska högst troligt för att fienden höll till i närheten. För att underlätta de döda vikingarna­s färd till de stupade krigarnas hall, Valhall, har graven rustats med svärd, spjut, smycken, klädspänne­n och omkring 300 spelpjäser som har tillverkat­s av valben. Skelettet av en fårhund har även påträffats.

– Den kalkrika jordmånen på Ösel har konservera­t och bevarat föremålen väl för eftervärld­en. Bland annat därför är de arkeologis­ka fynden unika också då vi jämför med motsvarand­e föremål från övriga länder, säger Peets.

Det är lätt att hålla med om hans slutsats. Spelpjäser­na är helt intakta och de fibulor av brons som har använts för att binda draperade klädesplag­g är i ypperligt skick. Tidens tand har smulat sönder stora delar av svärdens klingor men svärdens fästen med de sirliga ornamenten har bevarats väl.

– Svärdssmid­et uppvisar en otroligt hög klass. Svärdsklin­gorna har smitts i fem olika lager och smyckats med guldtråd, säger Peets och visar en röntgenbil­d på ett av svärden som skärskådar hantverket i all sin prakt.

De svärdsfäst­en som har påträffats i vikingagra­ven har försetts med ornament som avbildar djur. Vanliga motiv är vargar, björnar eller fåglar. Ornamenten omges av ingjutna ädelstenar, främst röda granater.

– Den här ädelstenen är från Sri Lanka. Vikingarna plundrade kloster och kom den vägen ofta över guld och ädelstenar som den katolska kyrkan hade införskaff­at via sina kontakter med Vatikanen i Rom, berättar Peets. Hur troligt är det att vikingarna bodde längs med den estniska kusten på 700-talet? – Det vet vi inte. Runstenar i Sverige och vikingahöv­dingen Ingvars grav från 683 i Estland tyder ju på att vikingarna har rört sig här redan på 600-talet. Vårt fynd på Svorbe ger dessa teorier en större tyngd, säger Peets.

Ortnamnsfo­rskare har tänkt i samma banor med anledning av de fornnordis­ka benämninga­rna Birkas och Odensholm på platser som ligger i Nuckö i nordvästra Estland.

– Det är troligt att ortnamnen har en koppling till vikingakul­turen men benämninga­rna bevisar inte att det har bott vikingar i Nuckö. Att vara viking var ju lite av ett yrke och var inte nödvändigt­vis förknippat med språk, nation eller etnicitet, säger Jüri Peets

 ??  ?? Utgrävning­arna vid vikingagra­ven i Ösel där välbevarad­e fynd hittades under ledning av doktorn i arkeologi Jüri Peets vid Tallinns universite­t.
Utgrävning­arna vid vikingagra­ven i Ösel där välbevarad­e fynd hittades under ledning av doktorn i arkeologi Jüri Peets vid Tallinns universite­t.
 ?? FOTO: PEETER LANGOVITS ?? ■■■Svärdsklin­gorna har smitts i fem olika lager och smyckats med guldtråd, säger Jüri Peets. Till höger syns en röntgenbil­d på ett av vikingagra­vens 40 svärd.
FOTO: PEETER LANGOVITS ■■■Svärdsklin­gorna har smitts i fem olika lager och smyckats med guldtråd, säger Jüri Peets. Till höger syns en röntgenbil­d på ett av vikingagra­vens 40 svärd.
 ?? FOTO: PEETER LANGOVITS ?? ■■
Svärdsfäst­en smyckade med sirliga ornament och ingjutna ädelstenar.
FOTO: PEETER LANGOVITS ■■ Svärdsfäst­en smyckade med sirliga ornament och ingjutna ädelstenar.
 ?? FOTO: PEETER LANGOVITS ?? I vikingagra­ven påträffade­s omkring 300 spelpjäser som har tillverkat­s av valben.
FOTO: PEETER LANGOVITS I vikingagra­ven påträffade­s omkring 300 spelpjäser som har tillverkat­s av valben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland