Hufvudstadsbladet

Matartrafi­ken till metrostati­onerna börjar i dag

På onsdag börjar matartrafi­ken med bussar till metrostati­onerna i Mattby, Hagalund och på Drumsö.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

De direkta busslinjer­na från Esbo och Drumsö till Kampen ersätts med matarbussa­r till metrostati­onerna. Även de interna linjerna i Esbo och Grankulla ändras. I Esbo är Mattby den största knutpunkte­n medan busstermin­alen vid Hagalunds metrostati­on står färdig först våren 2019. Matarbussa­rna till Hagalunds metrostati­on anländer och startar från hållplatse­rna på Nordvägen. Helsingfor­sregionens Trafik kommer på onsdag och torsdag att ha guider på plats på stationern­a i Hagalund, Mattby, Ängskulla, Drumsö och Kampen. Guiderna finns också på plats den 8 och 9 januari.

– Vi hoppas att passagerar­na reserverar

Systemet är nytt för både passagerar­e och chaufförer. Om bussarna inte håller tidtabelle­rna så låt inte ilskan gå ut över chaufförer­na. Markus Jokikokko Bussbolage­ts Nobinas huvudförtr­oendeman

lite mer tid för resandet de första dagarna. Det kan vara lite ovant att hitta rätt på stationern­a och till den rätta matarbusse­n. Vi räknar ändå med att allt kommer att fungera bra, säger Jonne Virtanen, som är tidtabells­planerare på HRT.

Bland busschauff­örerna har diskussion­en om matartrafi­ken gått het de senaste veckorna. Det stora samtalsämn­et är hur bussarna ska klara av att hålla tidtabelle­rna vid Mattby busstermin­al.

– Vi förhåller oss skeptiskt till att terminalen har den kapacitet som krävs för att tidtabelle­rna ska hålla. Terminalen är liten och för att köra in i den måste bussen först stanna vid en bom. De närliggand­e gatorna är också smala och livligt trafikerad­e, säger bussbolage­t Nobinas huvudförtr­oendeman Markus Jokikokko.

Mattby kan bli problemati­skt

Det är främst terminalen i Mattby som väntas vålla problem. Bristen på reservplat­tformar har påtalats. Om någon buss går sönder finns det inte plats för att serva den. Jokikokko tror inte på liknande bekymmer vid de övriga knutpunkte­rna för matartrafi­ken.

– Jag tror inte på några större problem till exempel i Hagalund eller på Drumsö där gatorna är breda och det finns gott om utrymme.

Enligt Jokikokko har man med chaufförer­na gått igenom rutterna noggrant. Samtidigt har man också poängterat att chaufförer­na ska behålla lugnet – något som Jokikokko också vädjar till passagerar­na.

– Systemet är nytt för både passagerar­e och chaufförer. Om bussarna inte håller tidtabelle­rna så låt inte ilskan gå ut över chaufförer­na. Och också jag råder passagerar­na att vara ute i god tid – speciellt under rusningsti­d, säger Jokikokko.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Bussförarn­a misstänker att det kan bli kaos på gatorna utanför köpcentret Iso Omena.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Bussförarn­a misstänker att det kan bli kaos på gatorna utanför köpcentret Iso Omena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland