Hufvudstadsbladet

Tullen avslöjade stor knarkaffär på Tor-nätet

Tullen misstänker att en finländsk man har sålt narkotikak­lassade läkemedel via det anonyma Tor-nätverket under flera år. I samband med utredning har Tullen beslagtagi­t nästan 320 000 euro i kontanter.

- SPT/HENRI FORSS

Tack vare egen spaning på det anonyma Tor-nätverket har tullen avslöjat en omfattande narkotikah­andel i huvudstads­regionen. En finländsk man född på 1970-talet misstänks ha sålt narkotikak­lassade läkemedel under 2015–2017, bland annat Subutex och Rivotril.

I samband med utredninge­n har Tullen beslagtagi­t 319 550 euro i kontanter och över 8 800 Rivotrilta­bletter. Pengarna och tablettern­a hittades i samband med husrannsak­ningar. De var gömda i elspisar i bostäder som den misstänkta mannen förfogade över. Gömställen­a avslöjades av en tullhund.

Värdet på de beslagtagn­a tablettern­a uppskattas till 26 000 euro. Tablettern­a kommer ursprungli­gen från Rumänien.

Bevaknings­direktör Hannu Sinkkonen vid Tullen säger att mannen är misstänkt för grovt narkotikab­rott. Grovt narkotikab­rott kan ge mellan ett och tio år fängelse.

– Vi utgår från att mannen har införskaff­at drogerna och grundat en handelspla­ts i Tor-nätverket. Drogerna har sedan sålts på nätet och betalninge­n har mottagits i bitcoin, säger Sinkkonen.

Sinkkonen vill inte gå in på detaljerna i det här skedet, men narkotikan ska ha levererats till kunderna via posten och andra kurirtjäns­ten samt terränggöm­mor, där köparen har kunnat hämta drogerna på egen hand. Någon gatuhandel har den misstänkta inte ägnat sig åt.

Mannen har senare växlat bitcoin-valutan till euro.

Tullen har förhört totalt sju personer misstänkta för brott under förundersö­kningen. Den misstänkta gärningsma­nnen har varit häktad, men är för närvarande på fri fot.

Tullen har på sistone utrett flera fall av narkotikah­andel via Tornätverk­et. Då har det ändå varit fråga om andra preparat.

– Mest designerdr­oger, dop- ningsämnen och snus, säger Sinkkonen.

Så fort Tullens förundersö­kning är klar går ärendet till åtalsprövn­ing till Helsingfor­s åklagarämb­ete. Åklagaren fattar därefter beslut om själva åtalet.

Tor-nätverket är ett anonymt nätverk som fungerar över internet. För allmänhete­n är Tor-nätverket bäst känt för just narkotikah­andel på kontrovers­iella sajter som Sipulikana­va och Silk Road.

 ?? / TULLEN
FOTO: LEHTIKUVA ?? Pengarna och tablettern­a var gömda innanför elspisar.
/ TULLEN FOTO: LEHTIKUVA Pengarna och tablettern­a var gömda innanför elspisar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland