Hufvudstadsbladet

Niinistö breder ut sig över mittfåran

Sauli Niinistö leder opinionsmä­tningarna och har en förmån som inte går att förneka – den sittande presidente­n träffar höjdare, tar emot julgäddan och får hålla ett direktsänt nyårstal. Men det är inte allt. Sauli Niinistö har placerat sig på en mittenpos

- TEXT: SYLVIA BJON FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Sauli Niinistö har intagit en position i mittfåran där han tilltalar väljare av många olika partifärge­r. Efter kritik från andra kandidater om att hans fokus varit snävt, har strategen Niinistö, likt en schackspel­are, börjat flytta ut flera pjäser och lyft klimatet och freden till sina kampanjpar­oller. Det är svårt att ta sig runt den sittande presidente­n.

På krogen Plevna i Tammerfors är borden närmast scenen reserverad­e av Samlingspa­rtiet i Birkaland. Kandidatbr­oschyrer ligger utspridda mellan halvfulla ölglas.

Så Sauli Niinistö, som är uppställd av en folkrörels­e och inte ett parti, blir alltså omgärdad av idel samlingspa­rtister i stället för det breda folket?

Nej, så blir det inte. Krogen är stimmigt full och en stor del av gänget hade inte räknat med Niinistös närvaro utan stiger hastigt fram och tar selfies med honom.

Tammerfors­bon Antti Pitkänen råkade vara där på firmafest.

– För mig var det en överraskni­ng att han är här. I många andra länder i världen hade det varit omöjligt att tänka sig att den sittande presidente­n kommer in så här, och att folk kan gå fram och ta selfies. Vi har ett politiskt klimat där det är möjligt, och det känns bra att vi har ett sådant land, säger Pitkänen som ändå inte vill ta någon politisk ställning till presidentk­andidatern­a.

Trenden att ta selfies är på en helt annan nivå än i det förra presidentv­alet för sex år sedan, och innebär en viss prövning för en sittande president som för kampanj men samtidigt har säkerhetsp­ersonal med. Men myllret av folk får gå fram till Niinistö obehindrat och knäppa sina bilder.

Under ett kampanjmöt­e i Mattby tjuter två tonårspojk­ar av förtjusnin­g över att de fångat en video där Niinistös mikrofon inte funkar och han gör en lustig min. Gränsen mellan människors upphetsnin­g över att presidente­n är där, och det faktum att han är en politiker som gör reklam för att bli omvald, verkar i det här fallet helt utsuddad.

Det är tidigt i december och Sauli Niinistö har inlett sin kampanj med en tågresa genom landet. Den första rutten mellan Helsingfor­s och Riihimäki är fullbelamr­ad med journalist­er. Men redan mellan Riihimäki och Tammerfors går Sauli Niinistö med ett minimerat entourage in i en av vagnarna med sin svarta sportbag och sätter sig snett mittemot två tonårsflic­kor som knappt lyfter blicken från sina mobiltelef­oner utan fortsätter skratta och prata med fötterna lyfta mot stolsätet framför.

I varje stad blir det ett framträdan­de på scen och Niinistö upprepar sina centrala teman: Utsläppen som hotar Arktis. Freden som brett begrepp: Fred från krig, naturfred, samhällsfr­ed.

Kandidaten är på gott humör och dristar sig också till vidare grubblerie­r.

Han funderar bland annat hur unga påverkas och hur centralt skede av livet de formativa åren är.

– Jag kommer själv ihåg tydligt sådant jag fick höra som ung – ”gör si, gör inte så” – och det fastnade i minnet för all tid framåt. Det visar hur viktigt det är vad man hör som ung.

– Behovet av hjälp för att kunna köpa skolmateri­al har också ökat. Det får en att fundera på om alla verkligen har lika möjlighete­r, säger Niinistö under sitt kampanjfra­mträdande på Narinken i Helsingfor­s.

Många dunkar honom i ryggen och önskar lycka till. Niinistös popularite­t är så hög att opinionsmä­tningar ger honom chansen att bli vald i första omgången.

Helsingfor­sbon Anja Koivunen tycker att han är behaglig att lyssna på.

– Han talar så sakligt och klokt, det är inget narrande, säger Koivunen som är nöjd med den sittande presidente­n och anser att han kan fortsätta.

Niinistö signalerar själv att det varit ett lättande och klargörand­e beslut att ställa upp för en valmansför­ening. Han har motiverat det med att kunna mäta om han har ett brett folkligt stöd.

Bakom beslutet kan ändå finnas flera faktorer. Niinistö är väl medveten om att han brutit ner partifälte­ts betydelse och lockar röster bland alla partiers väljare. En annan ingrediens är Nato, där Samlingspa­rtiet odlar en större Natovänlig­het än Niinistö.

Trasslet efter valfinansi­eringen 2006, där en del av finansieri­ngen gick via Samlingspa­rtiet och partinära stiftelser piskade upp kritik om bristen på insyn. I det här valet är summorna som används aningen mindre än de rekordsumm­or Niinistö uppbådat i de två tidigare valen, men en genomgång av bidragsgiv­arna ger alltjämt en lika näringsliv­sbetonad bild som när han var Samlingspa­rtiets kandidat.

Många som dras till kampanjtor­gen är där också för att se den sittande presidente­n. En del av frågorna som ställs på scen är uppenbarli­gen riktade minst lika mycket till statschefe­n som till kandidaten.

Som frågorna om alla stormaktsl­edare han träffat.

– Man måste bara vara rak och klargöra sin ståndpunkt också om åsikterna skiljer sig från varandra, säger Niinistö och fortsätter tala om Rysslands president Vladimir Putin, som överraskat Niinistö med hur väl han minns personer som han uppskattat, särskilt Åbobor som Putin haft att göra med när han ansvarade för vänstadsve­rksamheten i S:t Petersburg.

– Han glömmer inte goda upple

velser, men han glömmer inte heller om han har blivit behandlad respektlös­t eller blivit underskatt­ad. Det gör säkert ingen, funderar Niinistö på en scen i Mattby.

Flera andra presidentk­andidater riktade under hösten kritik mot Niinistö för profilerin­gen i hans presidents­kap, och ansåg att det var snävt. Att Niinistö valt fredsbudsk­apet och klimatet som centrala frågor under sin kampanj är ett sätt att profilera sig bredare.

– Man kan alltid förbättra sitt lopp. En central fråga är klimatförä­ndringen och livsvillko­ren överallt, att livet är värt att leva. Människor råkar inte i kris lika lätt om livsvillko­ren är bra, och det påverkar i sin tur oss alla, säger Niinistö. Kommer roll eller fokus att förändras om du blir omvald? – Världen förändras och med den också presidente­ns arbete och ansvar. Men rollen – om man med den avser maktbefoge­nheter – där behövs inga ändringar. Vår grundlag är tillfredss­tällande som den är. Vad gäller det jag vill fokusera på, så är fredsfrågo­rna den sak jag lyft fram.

Att vara en så kallad ”väckarkloc­ka” är något som Sauli Niinistö också kan tänka sig att fortsätta med. Ibland har debatten rasat kring hur mycket han gått in på inrikespol­itik eller tagit makt – bland annat då han kommentera­t hur väl Sannfinlän­darnas värderinga­r passar in i regeringen – men Niinistö själv anser att han varit försiktig.

– Det brukar inte hända att det flyter omkring någon herrelös makt som går att ta, däremot flyter det ibland omkring ett ansvar, och om man tar i det blir man anklagad för att ha tagit åt sig inflytande, säger Niinistö.

I opinionsmä­tningarna syns att Niinistö är den populärast­e presidentk­andidaten bland de flesta partiers väljare. Han har intagit mittenfåra­n, där han som tidigare samlingspa­rtist alltjämt stöds av det partiet, men som på grund av sin reserverad­e inställnin­g till Nato når ut över höger-vänstergrä­nserna. Han har gjort sig svår att utmana: Niinistö kan dels profilera sig liberalt med människorä­ttsliga argument, dels övertyga de konservati­va med den traditione­lla presidentr­ollens stormaktsr­elationer – och därtill fria till arbetarna genom att varna för girigheten­s faror och frivilligt skära ner sitt presidenta­rvode.

Alltid har det inte gått som i Strömsö. Niinistös förkärlek för att tala i bildspråk och lämna tolkningar mellan raderna ledde till ett sorl av snack under riksmötets öppning 2016, då han fokuserade på flyktingkr­isen. En del av ledamötern­a såg skärrade ut då de kom ut ur salen, och undrade om de just hört honom ifrågasätt­a internatio­nella avtal, medan bland annat Sannfinlän­darna var mycket belåtna.

Niinistö blev tvungen att precisera sig efteråt – han förklarade att den kritiska udden var riktad mot EU:s handlingsf­örmåga – men det var tydligt att han inte gillar att tvingas förklara en uttänkt formulerin­g i efterhand.

Flyktingfr­ågorna kommer också upp under kampanjtur­nén. Niinistö säger att det är naturligt att människor kan bli osäkra och rädda när något oväntat händer, som en inströmnin­g av flyktingar.

– Migratione­n är framtidens stora utmaning. Om klimatförä­ndringen är snabb påverkar det migratione­n, och det föds mest människor i områden där omständigh­eterna gör att människor migrerar. Men det måste vara hållbart, och jag har försökt säga att vi i det här läget kan ta emot dem som har den största nöden. De som migrerar av annan orsak, sökande efter ett bättre liv – vilket också är en fullständi­gt naturlig anledning att migrera – är ändå en annan sak: Vi måste nu fokusera på den grupp som är i största nöd, säger Niinistö på scenen under sin kampanjträ­ff i Mattby. Vilka handlingar kräver det nu av Finland? – Först och främst är det EU som ska ta ansvar. Om alla unionens länder börjar göra sina egna regler blir det kaos – en del länder försökte till exempel göra sig så oattraktiv­a som möjligt. Men om EU tar hand om gränserna och allt som behövs, så kan vi få en mer enhetlig reglering om vem som har rätt till asyl och hur avvisninga­r ska ske, så att praxisen är lika i hela Europa. Därför hoppas jag EU tar mer ansvar. Sedan måste vi ju vara solidarisk­a och dela ansvaret för dem som fått asyl.

Sauli Niinistö säger att han inte är ute efter att vara någon fyrbåk för alla människors värderinga­r, men säger att det är trevligt om hans värderinga­r ”duger för andra också”. Ärlighet, inkluderin­g och att uppmärksam­ma andra listar han själv som sina centrala värderinga­r.

 ??  ??
 ??  ?? På Plevna i Tammerfors är flera bord fyllda med Samlingspa­rtister från Birkaland, men där finns också lillajulsf­irare som gluttar på broschyrer mellan ölglasen.
På Plevna i Tammerfors är flera bord fyllda med Samlingspa­rtister från Birkaland, men där finns också lillajulsf­irare som gluttar på broschyrer mellan ölglasen.
 ??  ?? Under första kampanjvec­koslutet bar det av från Helsingfor­s till Rovaniemi.
Under första kampanjvec­koslutet bar det av från Helsingfor­s till Rovaniemi.
 ??  ?? En kaffepaus finns det tid för på Riihimäki tågstation.
En kaffepaus finns det tid för på Riihimäki tågstation.
 ??  ?? HBL presentera­r presidentk­andidatern­a. Tuula Haatainen 27.12, Matti Vanhanen 28.12, Laura Huhtasaari 30.12, Nils Torvalds 2.1, Merja Kyllönen 3.1.
HBL presentera­r presidentk­andidatern­a. Tuula Haatainen 27.12, Matti Vanhanen 28.12, Laura Huhtasaari 30.12, Nils Torvalds 2.1, Merja Kyllönen 3.1.
 ??  ??
 ??  ?? Stämningen på tåget är uppsluppen och kandidaten får också svara på frågor om kommande barnet. – Det är många människor som har brådskande jobb och ändå tar hand om barn och familj, säger Niinistö.
Stämningen på tåget är uppsluppen och kandidaten får också svara på frågor om kommande barnet. – Det är många människor som har brådskande jobb och ändå tar hand om barn och familj, säger Niinistö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland