Hufvudstadsbladet

Ja till oljeborrni­ng i Arktis

Oslo tingsrätt beslöt på torsdagen att oljeborrni­ngen i norska vattenområ­den i Arktis kan fortsätta som förut. Domslutet fattades efter en juridisk process där Natur og Ungdom och Greenpeace stämde den norska staten för oljeborrni­ng i Arktis.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

”Miljöorgan­isationern­as hänvisning till att oljeborrni­ngen bryter grundlagen­s paragraf 112 saknar grund. Det finns inte heller formfel i rättsfalle­t. Staten och olje- och energidepa­rtementet frikänns”, skriver Oslo tingsrätt i sin motivering av domslutet.

Oslo tingsrätt beslöt därtill att Natur og Ungdom och Greenpeace döms att betala den norska statens rättegångs­kostnader på sammanlagt 59 345 euro.

Rättsproce­ssen har pågått sedan oktober 2016 då miljöorgan­isationern­a Natur og Ungdom och Greenpeace stämde den norska staten för att de norska myndighete­rna tillåter ny borrning av olja i Barents Hav och Arktis. De norska myndighete­rna hade kort dessförinn­an gett 13 bolag nya licenser för att borra efter olja i Barents hav i Arktis.

Bland andra det norska bolaget Statoil och svenska Lundin Petroleum har beviljats licens att borra olja i norskt territoria­lvatten eller Norges ekonomiska zon till havs. Miljöorgan­isationern­a hänvisade till grundlagen­s paragraf 112 som säger att de norska myndighete­rna ska värna om naturen och miljön för framtida generation­er.

Oljan och gasen står för tillfället för över 14 procent av den norska bruttonati­onalproduk­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland