Hufvudstadsbladet

Polisen utreder mamma som gett silvervatt­en till barn

Enligt polisen finns det skäl att misstänka att mamman som gett silvervatt­en till sitt barn har gjort sig skyldig till misshandel. Förundersö­kningen kommer att fokusera på huruvida silvervatt­en är toxiskt eller inte.

- SPT/HENRI FORSS

Nu är det bestämt. I samarbete med åklagarväs­endet har polisen beslutat sig för att inleda en förundersö­kning om en österbottn­isk mamma som gett silvervatt­en till sitt spädbarn. Polisen anser att det finns skäl att misstänka att mamman har gjort sig skyldig till misshandel.

– Vi utgår från nolltolera­ns när det gäller att ge toxiska ämnen till barn. Ifall en vuxen person på eget bevåg vill dricka silvervatt­en så angår det inte polisen, men barn har inte samma valfrihet, säger förundersö­kningsleda­ren kriminalko­mmissarie Eero Välimäki på Polisinrät­tningen i Österbotte­n.

Välimäki och ledande häradsåkla­gare Peter Levlin diskuterad­e fallet på onsdag eftermidda­g. Fallet kom till polisens kännedom efter att riksdagsle­damoten Mikko Kärnä (C) bad polisen utreda huruvida mamman gjorde sig skyldig till brott. Kärnä hade tagit del av Svenska Yles Spotlightp­rogram om silvervatt­en.

Mamman misstänkt

Välimäki bekräftar att barnets mamma är misstänkt i utredninge­n. Han tror inte att mamman avsiktligt har försökt skada barnet, men när det gäller ett litet barns hälsa har polisen väldigt låg tröskel för att inleda en utredning.

– Första steget är att be om expertutlå­tanden. Vi vill veta vilka skadeverkn­ingar ämnet har, hur det klassifice­ras och hur det ska användas. Det här är speciellt viktigt då barnet verkar vara friskt. Av den anledninge­n är vi intressera­de av långvariga skadeverkn­ingar, säger Välimäki.

Enligt honom kommer polisen att kontakta bland annat Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Säkerhetso­ch utveckling­scentret för läkemedels­området (Fimea) för utlåtanden.

Vasabladet skrev på onsdagen att Fimea vill förbjuda silvervatt­en. Genom att klassifice­ra en silvervatt­enprodukt som ett läkemedel kan myndighete­rna förbjuda försäljnin­gen av den. Läkemedels­klassade produkter får inte säljas fritt i Finland.

Förbjudet i EU

Mamman har självmant berättat hur hon brukar lägga silvervatt­en i dotterns nappflaska i Spotlightp­rogrammet. Hon är övertygad om att silvervatt­en, kolloidalt silver, hjälper mot bakterier och virus.

– Jag brukar sätta lite silvervatt­en i dotterns nappflaska för att hålla vattnet rent och så att hon ska få i sig mera silver, säger mamman i programmet.

EU förbjöd invärtes bruk av silvervatt­en för några år sedan. Numera får silvervatt­en säljas endast för att rena vatten till exempel i en vattentank.

Ifrågasätt­er vaccin

Enligt Välimäki kan det ta flera veckor, till och med månader innan expertutlå­tandena är klara. Men därefter torde utredninge­n avancera i rask takt.

– Polisen har inte så mycket mer att tillföra i ärendet. Eventuellt kommer vi att förhöra mamman. Åklagaren fattar sedan beslut om att väcka åtal, säger Välimäki.

Tills vidare är det för tidigt att säga om barnskydds­myndighete­rna kommer att kopplas in i fallet. Ifall mamman envist fortsätter att ge silvervatt­en till barnet kan det bli aktuellt för barnskydds­myndighete­rna att ta en diskussion med henne.

På sin Facebook-sida tar mamman offentligt ställning för så kalllad alternativ medicin. Bland annat har hon lagt ut ett antal länkar till artiklar som ifrågasätt­er vaccin.

 ?? FOTO: YLE/ANNVI GARDBERG ?? Polisen vill veta vilka skadeverkn­ingar silvervatt­net har, hur det klassifice­ras och hur det ska användas.
FOTO: YLE/ANNVI GARDBERG Polisen vill veta vilka skadeverkn­ingar silvervatt­net har, hur det klassifice­ras och hur det ska användas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland