Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen mycket nöjd med en bom

Slovakiska­n Anastasia Kuzmina vann och befäste sin ledning i världscupe­n. Såväl Kuzmina som tvåan Kaisa Mäkäräinen bommade ett skott men Kuzmina var betydligt snabbare i spåret.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Slovakiska­n distansera­de Mäkäräinen med drygt 35 sekunder över 7,5 kilometer i Oberhof. Trea blev Veronika Vitkova från Tjeckien.

Mäkäräinen tangerade sitt bästa resultat för säsongen i världscupe­n. Hon var tvåa också i jaktstaren i Hochfilzen i december. Precis som i Oberhof vann Kuzmina då.

– Jag är väldigt lycklig över att jag bara missade ett skott. Förhålland­ena var väldigt svåra, vädret och vindarna växlade hela tiden, säger Mäkäräinen på biahtlonwo­rld. com.

– Nyckeln var att skjuta fullt i liggande. Det gav mig ro inför stående som jag visste att blir svår i det här vädret.

Kuzmina var minst lika nöjd som Mäkäräinen. Hon missade ett skott i liggande men sköt fullt i stående.

– En bom i liggande var ingen katastrof. Förhålland­ena var så svåra att jag visste att många får problem. I stående hittade jag flytet, säger Kuzmina som var oerhört stark i spåret.

– Spåren var mjuka men mina skidor var ypperliga. Men det sista motlutet var nog väldigt jobbigt, säger Kuzmina och fick medhåll av Mäkäräinen.

– Det där sista långa motlutet blir inte mindre eller lättare med åren, säger finländska­n.

Mari Laukkanen sköt fullt i liggande men bommade två i stående och slutade på 26:e plats. Venla Lehtonen var 50:e dam i mål och Laura Toivanen 76:e.

Svenskan Linn Persson stod för karriärens bästa världscupi­nsats då hon slutade åtta i sprinten.

23-åringen lade grunden till framgången genom att pricka rätt med samtliga tio skott på skjutvalle­n, en bedrift som bara tre åkare lyckades med. Farten under skidorna var inte riktigt lika imponerand­e, men räckte ändå till Perssons första topp 10-placering någonsin.

I sammandrag­et drygade Kuzmina ut sin ledning. Justine Braisaz, femma på torsdagen är tvåa, före Mäkäräinen på tredje plats.

Damerna fortsätter med jakstart på lördag.

– Anastasia är i en så grym form att det inte är realistisk­t att ta in 35 sekunder i spåret. Hon måste bomma något skott för att resten ska ha en chans att vinna, säger Mäkäräinen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ROBERT MICHAEL ?? I svåra förhålland­ena smakade andra platsen väldigt bra för Kaisa Mäkäräinen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ROBERT MICHAEL I svåra förhålland­ena smakade andra platsen väldigt bra för Kaisa Mäkäräinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland