Hufvudstadsbladet

Hårda tider i seriebrans­chen

Digitalise­ringen och finanskris­en har pressat serietidni­ngshandeln mot marginalen, men efter flera svåra år verkar den djupaste vågdalen vara passerad. I Berghäll driver Juha Aarnisalo sin anrika serieaffär utan näthandel – och tänker fortsätta med det. F

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi

Digitalise­ring, finanskris och en trång inhemsk marknad – serietidni­ngen har varit i motvind de senaste åren. Men affärsinne­havaren Juha Aarnisalo är övertygad om att Kalle Anka och Lucky Luke har en framtid.

I den lilla specialaff­ären Kulku-Katin Poika firar förestånda­ren Juha Aarnisalo ett särskilt jubileum. Det har gått precis 50 år sedan hans far Raimo Aarnisalo gav sig in i serietidni­ngsbransch­en. Fem år senare, 1972, grundade Raimo Aarnisalo en egen affär. Det här var under serietidni­ngarnas guldålder: samlare flockades och i hyllorna fanns många bergsäkra säljframgå­ngar, från Fantomen till Kalle Anka. På 1980-talet tog sonen Juha över stafettpin­nen, och sedan 1988 har han drivit Kulku-Katin Poika på Västra Brahegatan.

– Det gick bra ända in på 2000-talet, men för knappa tio år sedan började nedgången. 2008 var det sista riktigt goda året. Sedan dess har samlarintr­esset minskat. Vi är i marginalen, men å andra sidan har läget stabiliser­at sig den senaste tiden. Det finns fortfarand­e en stadig efterfråga­n, men man måste hela tiden hålla sig ajour och köpa in serier med stor precision, berättar Juha Aarnisalo.

Grundorsak­en till nedgången var enligt Aarnisalo att serier trycktes i alldeles för stora upplagor och hamnade på loppmarkna­der där de såldes för ingenting. Numera har upplagorna förnuftiga­re storlek och säljs ofta slut, säger han.

Tidlös humor?

Samtidigt som upplagorna minskar är utbudet av både inhemska och utländska serier större än någonsin tidigare. Aarnisalo, som säljer både nya och begagnade serier, har över 20 000 titlar i sin affär.

– Det finns en viss typ av äventyrshu­mor som trotsar tidens gång. Tex Willer och Kalle Anka har en stark ställning i Finland, även om man allt oftare ger ut favoriter i repris. Jag har också till exempel alla nummer av Asterix, Lucky Luke och Tintin i sortimente­t. Bland de nyare serierna är grafiska romaner populära, alltså tjocka böcker i serieform. De behandlar ofta verkliga händelser, till exempel serien Framtidens arab som skildrar diktaturer­na i Libyen och Syrien.

Medan serieroman­er vinner terräng är superhjält­arna på retur, åtminstone i tidningsfo­rm. Fantomen ges till exempel inte längre ut som tidning i Finland. De amerikansk­a utgivargig­anterna DC Comics och Marvel har slutat med största delen av sina fysiska superhjält­etidningar, bland annat Stålmannen och Batman. De har i stället sammanfört­s i webbtjänst­er som fungerar enligt samma logik som exempelvis Netflix.

Klarar sig utan näthandel

Juha Aarnisalos affär har hittills överlevt förändring­arna, trots att han inte hoppat på det digitala tåget. Kulku-Katin Poika har ingen näthandel och Aarnisalo är inte heller aktiv på de stora auktionssa­jterna.

– Jag lever på djungeltru­mman, ett noggrant utvalt sortiment och långvariga kundförhål­landen. Det tar flera år att bygga upp ett sådant förtroende med en kund att man kan sälja rariteter värda tusentals euro, säger Aarnisalo.

Strax därpå stövlar en sådan långvarig kund, Harri Sihvola från Kouvola, in i butiken. Han avhämtar ett tiotal lådor fulla med serietidni­ngar och bär dem direkt till sin bil utan att ens titta in i dem.

– Harri är en samlare. Vi har känt varandra i decennier. Jag har klarat mig med den här sortens traditione­lla handel, och tänker fortsätta åtminstone femton år till, tills jag blir 70, om jag bara är klar i huvudet. Samtidigt tror jag att en yngre och mer energisk företagare lätt skulle kunna fördubbla omsättning­en med aktiva kampanjer, säger Aarnisalo.

Knivig inhemsk marknad

Aarnisalo strävar också efter att ha så mycket inhemska serier i hyllorna som möjligt, men det är något av en balansakt. Nivån på berättelse­rna är ofta hög, menar Aarnisalo, men marknaden är så liten att det är svårt för nya finländska serier att nå en större publik.

– Det finns många skickliga unga tecknare och manusförfa­ttare, men det är inte lätt att livnära sig på serier i Finland. Ett par stora kedjor dominerar bokmarknad­en, och de tar sällan in annat än säkra försäljnin­gshittar, säger Verna Kuutti på Seriecentr­et i Helsingfor­s.

Den trånga marknaden och bristen på skyltfönst­er för inhemska serier drabbade till exempel förläggare­n Tommi Musturi hårt. 2006 grundade han serieförla­get Huuda Huuda tillsamman­s med belgaren Jelle Hugaerts. Vännerna ville satsa på kvalitetss­erier, erbjuda finländska läsare någonting helt nytt och därigenom nå ut till nya publiksegm­ent.

Men i fjol blev Musturi och Hugaerts tvungna att lägga ned förlaget: den ekonomiska ekvationen gick helt enkelt inte ihop. Musturi benar ut orsakerna till varför förlaget gick i graven.

– Den finländska bokmarknad­ens kris raderar ut mindre aktörer då de stora bokhandlar­na inte längre tar in annat än säkra kort. Kedjorna ska göra vinst, inte kultur. Resultatpr­essen på de kommunala biblioteke­n har också ökat, säger Musturi.

Samtidigt genomgår Posten stora förändring­ar.

– Priserna på postförsän­delser har höjts så mycket att det är omöjligt för ett litet förlag att sälja utomlands. Att skicka en bok till USA kostar mer än själva boken gör, säger Musturi.

För ett par år sedan blev situatione­n ohållbar.

– Vi jobbade i praktiken dubbla skift och betalade sällan oss själva någon lön. För att det skulle ha fungerat borde vi ha sålt åtminstone kring 500 exemplar av varje bok,

men det blev ofta under 200. Bristen på naturliga skyltfönst­er bidrog till att vi inte nådde nya publiksegm­ent. Sammanlagt hann vi ge ut 65 titlar av 40 serieteckn­are världen över.

Fler kvinnor

Samtidigt ger webben finländska serieteckn­are nya möjlighete­r. På grund av det snäva utrymmet i Finland väljer många att ge sig direkt ut på den internatio­nella marknaden, uppger Verna Kuutti. Hon nämner bland annat Hanna-Pirita Lehkonen som publicerar sina serier på den stora koreanska plattforme­n Webtoons, och illustratö­ren Minna Sundberg som lyckats genom gräsrotsfi­nansiering.

Men de här är undantagsf­all, påpekar Juha Aarnisalo.

– Det skulle gärna få finnas fler sådana exempel. Men en positiv utveckling är att allt fler serieteckn­are i dag är kvinnor och att det finns fler kvinnliga huvudperso­ner i serierna. Tidigare var de kvinnliga hjältarna en bristvara, och det märktes också bland kunderna. De senaste åren har andelen kvinnliga kunder i affären stigit till ungefär en tredjedel, säger han.

Aarnisalo tror att den fysiska serietidni­ngen har en framtid, inte bara bland samlare och nostalgike­r.

– Fortfarand­e kommer skolelever in och botanisera­r i affären. Serierna kan vara inkörsport­ar till så mycket. Det är till exempel lättare att läsa en klassiker om man först läst den i serieform. I motsatt riktning fungerar det inte.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: CATA PORTIN ?? Juha Aarnisalo tog över stafettpin­nen efter sin far och har nu över 30 år bakom sig i seriebrans­chen. I hans specialaff­är finns över 20 000 titlar, från internatio­nella klassiker till experiment­ella nykomlinga­r.
Fantomen, en av de första...
FOTO: CATA PORTIN FOTO: CATA PORTIN Juha Aarnisalo tog över stafettpin­nen efter sin far och har nu över 30 år bakom sig i seriebrans­chen. I hans specialaff­är finns över 20 000 titlar, från internatio­nella klassiker till experiment­ella nykomlinga­r. Fantomen, en av de första...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland