Hufvudstadsbladet

Ny strejk hotar skogsindus­trin

Om ett par veckor kan det bli strejk inom skogsindus­trin igen. Det är tjänstemän­nen inom pappersind­ustrin och arbetstaga­rna inom den mekaniska skogsindus­trin som är i hetluften.

- SPT/CATRIN SANDVIK

Den mekaniska skogsindus­trin hotar med strejk 22–29 januari, och tjänstemän­nen inom pappersind­ustrin den 17–24 januari. Förhandlin­garna inleds nästa vecka, skriver Riksförlik­ningsmanne­ns byrå på sin webbplats. Industrifa­cket meddelade om strejken i dag (5 januari).

Avtalet mellan Industrifa­cket och Skogsindus­trin upphörde den sista november i fjol. Man har inte kunnat enas om till exempel övertid och semestrar.

Industrifa­cket skriver på sin webbplats att man inleder en strejk inom den mekaniska skogsindus­trin om man inte lyckas enas innan den 22 januari. Strejken berör i sådana fall 5 000 arbetstaga­re och riktar sig främst mot företag som har kopplingar till Skogsindus­trins styrelse eller förhandlar­e. Företagen som omfattas av strejken är bland annat fanerfabri­ker och sågar.

Enligt Industrifa­cket har Skogsindus­trin lyft fram en mängd försämring­sförslag, till exempel gällande semestrar och veckovisa arbetsskif­t.

– Samtidigt har man föreslagit försämring­ar i ersättning­arna för stagnation­stid, söckenhelg­er och i lönen för sjukdomsti­d och en massa övriga försämring­ar som vi naturligtv­is inte kan godkänna, säger Jari Nilosaari, Industrifa­ckets vice ordförande.

Skogsindus­trin uppger på sin webbplats att Industrifa­ckets strejkvars­el är beklagligt.

– Industrifa­cket har hittills inte varit villigt att förhandla på riktigt. Förbundet måste dra tillbaka de åtgärder som försvårar företagens arbete, säger Nina Pärssinen på Skogsindus­trin.

Riksförlik­ningsman Minna Helle har bjudit in parterna till diskussion den 9 januari och beslutar efter det om fortsatta åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland