Hufvudstadsbladet

Nu börjar de svåra förhandlin­garna

Kommer lönelinjen som exportsekt­orn slog fast att bestå när bland andra de offentligt anställda ska få nya kollektiva­vtal?

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Under hösten fick omkring en halv miljon löntagare nya kollektiva­vtal. Avtalen följer linjen som skapades i förhandlin­garna mellan industrifö­rbundet och teknologii­ndustrin. Avtalsperi­oden är två år och lönerna höjs med sammanlagt 3,2 procent. I industriav­talen ökar man också möjlighete­rna till lokala överenskom­melser.

När man nu ska sluta avtal för en och en halv miljon löntagare, bland annat inom den offentliga sektorn och handeln, väntas förhandlin­garna bli betydligt besvärliga­re än de var under höstens avtalsröre­lse.

Ann Selin, som leder servicefac­ket Pam, är inte nöjd med exportindu­strins lönelinje. Pam har ännu inte gått ut med sina specifika lönekrav, men Selin vill att löneförhöj­ningarna ska bestämmas i euro och inte i procent.

Enligt henne betyder det första årets förhöjning, 1,6 procent, cirka 45 euro mera i månaden för en medellön i industrin. Men medellönen för Pams medlemmar är så mycket lägre att lönerna bara skulle stiga med 35 euro. Selin slår fast att Pam inte går med på ett avtal som ger medlemmarn­a tio euro mindre än de som jobbar i industrin.

Hennes krav speglar det faktum att det nu är kvinnodomi­nerade branscher som står i tur. De brukar ofta få höra att det ”inte just nu” är rätt läge att korrigera eftersläpn­ingar i lönesättni­ngen.

Ann Selin vill också att rese- och restaurang­branschen ska få en nivåförhöj­ning eftersom lönerna har halkat efter den övriga servicesek­torn.

Men arbetsgiva­rförbundet Mara säger att lönsamhete­n i rese- och restaurang­branschen är så låg att man inte ens har råd med lika höga lönelyft som i industrin.

Maras vd Timo Lappi påminner också om att lönerna utgör ungefär tio procent av industrins kostnader medan de i restaurang­branschen uppgår till en tredjedel.

Inom den offentliga sektorn är läget också kvistigt.

Enligt preliminär­a uppgifter från Statistikc­entralen har lönerna inom den offentliga sektorn inte hållit samma takt som löneutveck­lingen inom de privata branschern­a. Päivi Niemi-Laine som leder välfärdsfa­cket JHL går inte med på att exportsekt­orns lönelinje skulle vara bindande för andra branscher. Hon säger att löneförhöj­ningar på 1,6 procent per år är en miniminivå.

Kommunarbe­tsgivarna påpekar däremot att löneförhöj­ningarna i exportindu­strins avtal skulle kosta kommunerna 600 miljoner euro på två år, alldeles för mycket för kommunerna­s ansträngda ekonomi.

I samband med konkurrens­kraftsavta­let gick de offentligt anställda med på att deras semesterpe­ng minskas med 30 procent under tre år. Alternativ­et hade varit att förkorta semestrarn­a.

Facken kräver nu att semesterpe­ngen inte minskas längre, och att fjolårets nedskärnin­g kompensera­s.

Arbetsgiva­rna säger bestämt nej, konkurrens­kraftsavta­let rivs inte upp.

Avtalet gäller hela arbetsmark­nadsfältet, då är det svårt att i efterskott ändra det för den offentliga sektorns del. I så fall skulle det antagligen bli kedjereakt­ioner i andra branscher.

I teknologis­ektorns nya kollektiva­vtal bekräftas att arbetstids­förlängnin­gen på 24 timmar per år under tre år är i kraft enligt konkurrens­kraftsavta­let, men att den slopas efter det.

Det är något av ett prejudikat som gör det ännu svårare att ompröva den minskade semesterpe­ngen.

En helt oklar faktor i förhandlin­garna för vård- och omsorgsbra­nscherna är konsekvens­erna av social- och hälsovårds­reformen och landskapsr­eformen.

Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen säger att vårdreform­en påverkar hur långt avtal man gör. Hon är också bekymrad över att man inte vet hur personalst­römmarna kommer att röra sig mellan de nya organisati­oner som vårdreform­en ger upphov till.

Förhandlar­na kan bereda sig på en arbetsam inledning på det nya året.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland