Hufvudstadsbladet

Hopp om nystart med nya ministrar i Polen

En rad nya ministrar och en tung arbetsmidd­ag i Bryssel kan måhända ge Polen en nystart i de gnisslande relationer­na till EU. Fast åsiktsklyf­tan är fortsatt djup.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Efter en rejäl regeringso­mbildning i går målar Polens färske premiärmin­ister Mateusz Morawiecki upp en ljus framtid.

– Vi vill inte vara en dogmatisk, doktrinär eller extremisti­sk regering. Vi vill vara en regering som sammanför ekonomin och samhället och på samma gång för ihop de europeiska och globala dimensione­rna med den lokala nivån, säger Morawiecki i Warszawa enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Då hade han bland annat uppdaterat Teresa Czerwinska från biträdande till ordinarie finansmini­ster och gjort detsamma med Jacek Czaputowic­z på utrikesdep­artementet.

Från Warszawa for sedan premiärmin­istern till Bryssel för att äta middag med EU-kommission­ens toppar: ordförande Jean-Claude Juncker och förste viceordför­anden Frans Timmermans.

Ett givet samtalsämn­e är de förändring­ar inom det polska rättsväsen­det som har väckt skarp kritik och oro inom EU-ledningen. Farhågor om att Polen lägger allt för tung juridisk makt hos sina politiker har lett till att EU-kommission­en för första gången dragit igång den formella straffproc­ess som i slutänden kan leda till indragen polsk rösträtt i EU.

– Vi är inte i krig med Polen. Det här är en strukturer­ad och normal procedur, betonar ändå kommission­ens chefstales­man Margaritis Schinas inför tisdagskvä­llens möte.

Dags för ”polexit”?

Än så länge finns dock inga tecken på att klyftan mellan Bryssel och Warszawa är på väg att överbrygga­s. Parterna har helt olika syn på konflikten. Med stöd från flera tunga medlemslän­der i Västeuropa anser EU-ledningen att den polska regeringen åsidosätte­r grundlägga­nde demokratis­ka regler. Polen hävdar i sin tur att det handlar om hur Bryssel försöker visa sin makt över enskilda medlemslän­der.

Från Warszawa varnas för konsekvens­erna i braskande ordalag.

”EU-skepsisen kommer att få bredare stöd bland polackerna. Polexit – som hittills varit otänkbart – kommer att bli ett politiskt alternativ”, skriver konservati­ve publiciste­n Pawel Lisicki i en ledartext som förmedlats vidare av det polska utrikesdep­artementet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland