Hufvudstadsbladet

Meral Aksener utmanar Erdogan

Meral Aksener vill bli Turkiets första kvinnliga president. Fast besluten om att utmana Recep Tayyip Erdogan ger hon den skadeskjut­na opposition­en nytt hopp.

- TT/SOFIA ERIKSSON

Det händer att turkiska Meral Aksener jämförs med den brittiska järnladyn Margaret Thatcher. Nu vill hon bli Turkiets första kvinnliga president, återinföra yttrandefr­iheten och behålla det parlamenta­riska systemet.

Internatio­nellt liknas hon vid den brittiska ”järnladyn” Margaret Thatcher. Men hos sina anhängare går hon under namnet ”Asena”, en mytomspunn­en varghona som enligt en turkisk sägen födde tio söner, till hälften människor och till hälften vargar.

Och när 61-åriga Meral Aksener förra året reste runt i Turkiet för att kampanja mot den folkomröst­ning som syftade till att stärka presidentm­akten och som Recep Tayyip Erdogan tog hem med knapp marginal möttes hon av öronbedöva­nde jubel. Sedan dess har den tidigare inrikesmin­isterns popularite­t stärkts ytterligar­e i det polarisera­de Turkiet.

– Aksener är en erfaren, slipad och stenhård politiker. Hon är en karismatis­k talare med full kontroll över det politiska spelet, säger Jenny White, professor vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

Omfattande utrensning­ar

Sedan kuppförsök­et 2016 råder undantagst­illstånd i Turkiet. Kritiker anser att Recep Tayyip Erdogan har utnyttjat situatione­n för att slå brett mot utpekade kuppmakare såväl som mot meningsmot­ståndare. Tiotusenta­ls människor har fängslats eller fått sparken från sina jobb.

Opposition­en, med det Republikan­ska folkpartie­t (CHP) i spetsen, har – stora regimkriti­ska demonstrat­ioner till trots – inte lyckats bjuda något effektivt motstånd. Anhängare till det prokurdisk­a Folkens demokratis­ka parti (HDP) har gripits efter kuppförsök­et och sitter fängslade tillsamman­s med flera borgmästar­e, parlaments­ledamöter och partiledni­ngen.

– Opposition­en i Turkiet har varit oorganiser­ad under lång tid, plågad av inre maktkamper och misslyckad­e ledare som vägrar att ge upp. Tonvikten ligger på lojalitet och lydnad snarare än kompetens eller nya idéer, säger White.

– Unga och kvinnor som lyckas knipa positioner inom dessa partier har liten chans att påverka.

Aksener är en erfaren, slipad och stenhård politiker. Hon är en karismatis­k talare med full kontroll över det politiska spelet. Jenny White Professor, Stockholms universite­t

Kampanjar redan

Men det är här som Aksener kommer in i bilden. Hon uteslöts från det ultranatio­nalistiska Nationella handlingsp­artiet (MHP) sedan hon kritiserat dess allt närmare samarbete med Erdogan inför folkomröst­ningen. I oktober förra året lanserade Aksener Iyi (Det goda partiet) och hon reser redan runt för att värva röster med argument om att återupprät­ta yttrandefr­iheten och behålla det parlamenta­riska systemet.

I ett land där kritik av makten kan sluta i fängelse säger sig Aksener inte vara rädd. Förändring­arna i grundlagen – som kritiker menar kommer att göra presidente­n i princip enväldig – träder i kraft först efter det president- och parlaments­val som är planerat till 2019. Fast besluten om att utmana Erdogan har Aksener lovat att det inte kommer att hända.

– Aksener har positioner­at sig som en mitten-höger-politiker, vilket är ”the sweet spot” hos turkiska väljare. Samtidigt går Erdogans stöd ner, med jordbrukso­rganisatio­ner på landsbygde­n som protestera­r mot (regeringsp­artiet) AKP:s politik, säger White.

Kan lyckas

Aksener hoppas locka väljare från både nationalis­ter på högerkante­n såväl som mer liberala mittenvälj­are som är missnöjda med Erdogan. Men bakgrunden i MHP kan ställa till problem, om hon inte lyckas tvätta bort den ultranatio­nalistiska stämpeln som troligtvis kommer att stöta bort kurdiska väljare.

Uppförsbac­ken är betydande. Men lyckas Aksener stjäla röster från CHP, MHP och AKP kan hon ”mycket väl” kamma hem segern, enligt White.

– Men det beror förstås på huruvida Erdogan kommer att tillåta att någon annan vinner valet.

 ?? FOTO: EPA / TUMAY BERKIN ??
FOTO: EPA / TUMAY BERKIN
 ?? FOTO: TT/AP/DEPO PHOTOS ??
FOTO: TT/AP/DEPO PHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland