Hufvudstadsbladet

Migratione­n är oftast osynlig

Finland gör invandring­en till en polissak, som en fråga om trygghet och hot. Ändå är det största hotet mot vår samhällsfr­ed om vi inte får nya människor till landet.

- 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

Migratione­n i Europa är ungefär som om nästan hela Finlands befolkning skulle flytta under ett år. I EU flyttar 4,7 miljoner människor årligen till en ny adress. Nästan tre miljoner av dem kommer in från någon annan världsdel, just nu ofta som flyktingar och asylsökand­e.

Invandring­spolitiken i Finland är snål, plikttroge­n och föränderli­g.

De förmåner vi ger invandrare är i EU-perspektiv på en hög nivå. Vår benägenhet att bevilja humanitärt skydd är lägre, men inom EU gör vi vår plikt och omplacerar solidarisk­t flyktingar vilket andra EUländer struntar i.

Men våra myndighete­r är rörliga i tanken och värderar om. Bland opposition­spartierna var SFP föredömlig­t tidigt ute och sade att vi behöver ett inflöde av nytt blod för att samhällsma­skineriet kommer att behöva det. Nu ringer samma klockor hos regeringen. Särskilt i en högkonjunk­tur ser vi att vi på sikt kommer att sakna arbetsfört folk, skriver man i det invandring­sprogram som publicerad­es förra veckan.

För den framtida samhällsfr­eden är det förmodlige­n ett större hot att inte ha någon invandring än att ha det.

Debatten om invandring slinker ändå än hit och än dit på webbforume­n. De flesta missar att stommen av invandring­en i Finland är så gott som osynlig. Det är inte mörkhyade människor och huvuddukar man ska räkna i gatubilden.

Den absolut största gruppen invandrare i Finland är ester och ryssar som påfallande starkt smälter in här ifråga om både vanor, kultur och språk. Det finns inga betydande ryska inneställe­n i våra större städer och inga ”Lilla Mustamäe”kvarter där esterna sjunger sina sånger om nätterna.

Majoritete­n av våra invandrare är i arbetsför ålder. Efter sex månader betalar de flesta skatt här och bidrar till att de finländare som av ålder eller ohälsa behöver försörjas också blir försörjda. Klichén att invandrare mest driver pizzerior och kör buss är fel. Sanningen är att de fördelar sig jämnt över långt flera näringar och branscher.

Finland har en bipolär störning på det här området. Den ena handen polerar varumärket Finland och försöker göra oss så attraktiva och digismidig­a som möjligt. I Sydkorea,

Kina, Brasilien, Mexiko och Frankrike skattar många Finland högt och kunde tänka sig att bo här.

Den andra handen försöker i liknande regeringsr­apporter göra Finland så oattraktiv­t som möjligt, i Irak, Afghanista­n, Syrien eller Somalia, även om man också härifrån inte sällan kommer med både arbetsvilj­a och goda examina.

Än mer kluvet är att allt policyarbe­te kring invandring görs hos Inrikesmin­isteriet. Som om invandring i första hand var en polissak, eller en fråga om trygghet och hot.

Vi har ett ministeriu­m som arbetar med saker som händer utomlands, där den globala migratione­n försiggår. Ministerie­t heter av hävd Utrikesmin­isteriet. Men UM har en mycket undanskymd roll i fråga om migration och asylfrågor.

Migration är i historien ett naturligt tillstånd. Vi söker nya möjlighete­r, andra perspektiv och lyckan som sägs vara grunden för en västerländ­sk livssyn.

Vi måste tala om migration i andra termer än som problem vid våra gränser eller som friktion i våra förorter. Annars bidrar vi till en enfaldig och okunnig världsbild som till sist exploatera­s som Laura Huhtasaari gör det, i berättelse­r om hur det mörkhyade hotet står i Torneå och borde motas bort.

De flesta europeiska länders största invandrarg­rupper kommer inte från Afrika eller Mellanöste­rn. I Italien är båtflyktin­garna från Medelhavet ingen stor invandrarm­inoritet – utan rumänerna. I Polen och Tjeckien är det ukrainarna, i Belgien italienarn­a, i Irland britterna. Norges största enskilda invandrarg­rupp är polackerna, så också i Island.

Våra invandrark­ritiker vill att vi ska ”se på hur det har gått i Sverige”. Där kommer den största enskilda invandrarg­ruppen fortfarand­e inte från något mörkt muslimland. Utan från Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland