Hufvudstadsbladet

Snart kan hiv testas hemma

Några droppar blod och femton minuter väntetid är vad som behövs för den som vill snabbtesta sig för hiv hemma i badrummet. Ett testpaket för hemmabruk kommer att finnas på den finska marknaden redan i år.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Bland män som har sex med varandra har frågan om hivsmitta börjat förlora sin tabustämpe­l, men hos resten av befolkning­en är tröskeln fortfarand­e högre när det gäller att tala om sexsjukdom­ar och speciellt hiv. Därför drar sig många för att testa sig.

– Flera hundra finländare har hiv utan att ens veta om det, säger Sami Tuunainen, sexrådgiva­re och testkoordi­nator vid Hivpoint.

Problemet är allt annat än personligt, för smittade som gillar oskyddat sex men inte vet om sin smitta sprider lätt smittan vidare till folk som kanske också sprider den vidare utan att förstå det.

Anonyma test sänker tröskeln

För att slipa ner tröskeln för testning kommer Orion Diagnostic­a att inom kort ge ut ett testpaket för hemmabruk. Det betyder att ett första hivtest kan göras lätt och anonymt. För den som känner sig obekväm med att sitta och prata med vårdperso- nal om sina sexuella preferense­r och vanor kan det här testet vara ett sätt att trots allt få testet gjort en första gång.

Hemtestet bygger på att mäta antikroppa­r ur blodet. Den som vill testa sig tar ett blodprov med ett stick i fingret, applicerar blodet på en teststicka och väntar en stund. Om femton minuter kan stickan avläsas på samma sätt som ett graviditet­stest. Ett streck visar att det inte finns några antikroppa­r, alltså ingen smitta, i blodet. Två streck tyder på smitta och betyder att det är dags att boka tid hos hälsovårde­n.

Hivpoint har genom olika projekt visat att låg tröskel till test också ger resultat.

– Vi vet att de som smittats med hiv, men fortfarand­e inte har symtom, kan få i gång sin medicineri­ng två år tidigare än normalt ifall testandet kan göras lätt. I fjol erbjöd Hivpoint snabbtest för olika könssjukdo­mar också kvällstid och det visade sig vara en bra idé.

– Projektet riktade sig till män som har sex med män och männen gjorde testen själva i Hivpoints lokaler efter att först ha fått instruktio­ner, säger Tuunainen.

Hemtestet uppges vara mycket pålitligt när det gått tre månader efter eventuell smitta. Testet sägs vara så känsligt att de negativa svaren, alltså ingen smitta, är pålitligt till hundra procent.

Tillverkar­en säger också att ett positivt svar är pålitligt till 99,8 procent. Det innebär falskt alarm för en av femhundra som testat positivt, men alla som fått ett preliminär­t positivt resultat behöver ändå komma vidare till vård för nya test och sedan eventuell medicineri­ng. De uppföljand­e blodproven kan tas på vårdcentra­l, hos Studenthäl­san, inom företagshä­lsovården eller på en poliklinik för könssjukdo­mar.

Anonymitet­en vid hemtest är relativt hög eftersom testen åtminstone i början inte kommer att säljas över disk, utan via Nätapoteke­t.

Ett test kommer att kosta cirka 30 euro när det kommer ut på marknaden.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Småningom kan ett första hivtest göras lätt och anonymt hemma.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Småningom kan ett första hivtest göras lätt och anonymt hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland