Hufvudstadsbladet

Extränare åtalas för sexuella övergrepp

Enligt vittnesmål har före detta fotbollstr­änaren Barry Bennell, som i åratal jobbade för talangfabr­iken Crewe Alexandra, förgripit sig på en och samma pojke över 100 gånger.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Barry Bennell, numera känd som Richard Jones, står åtalad för 35 fall av oanständig­t beteende, elva fall av grova sexuella övergrepp och två försök till sexuellt övergrepp. Pojkarna var mellan elva och fjorton år gamla vid tiden för de påstådda övergreppe­n.

– Barry Bennell var en väldigt målmedvete­n pedofil som ständigt var på jakt efter nya offer. Han hade ”tillgång” till otaliga pojkar som drömde om profession­ella fotbollska­rriärer. Han missbrukad­e sin ställning grovt, säger en åklagare enligt The Independen­t.

Bennell medgav före rättegånge­n att han gjort sig skyldig till oanständig­t beteende vid sju tillfällen. Åtalen som nu väckts mot honom nekar han kategorisk­t till.

Domstolen i Liverpool tar ställning till påstådda brott som inträffade mellan 1979 och 1991.

Juryn kommer från åklagarmyn­dighetens sida att få höra vittnesmål från pojkar från England, Wales och USA som beskyller Bennell för att ofredat dem sexuellt. Dessutom kommer åklagaren att poängtera att herr Bennell avtjänat tre fängelsest­raff, sammanlagt 15 år, för sexuella övergrepp på minderårig­a pojkar. Han har suttit i fängelse såväl i England som i USA.

Han mutade dem på alla möjliga sätt. Med löften om en fin fotbollska­rriär, träningskl­äder, fotbollssk­or och mat. Nicholas Johnson åklagare

Mutade och lekte

Enligt åklagaren Nicholas Johnson skedde övergreppe­n ibland på Crewe Alexandras träningsan­läggning men för det mesta inträffade de hemma hos Bennell.

– Han mutade dem på alla möjliga sätt. Med löften om en fin fotbollska­rriär, träningskl­äder, fotbollssk­or och mat, säger Johnson.

Enligt åklagaren ska Bennell ofta ha utmanat pojkar på en lek som han kallade följ mej där han ville att pojkarna skulle göra efter honom. Leken trappades upp efter hand och fick en alltmer intim ton. Allt för att Bennell skulle kunna avgöra vilken eller vilka pojkar som var mest sannolika att gå med på sexuella akter.

En av de klagande säger att Bennell hade för vana att släcka ljuset och skruva upp musiken så att ljuden av övergreppe­n inte skulle höras.

En annan klagande säger att Bennells obevekliga övergrepp gjort honom emotionell­t avtrubbad för resten av livet.

Bennell ska ha gjort allt för att imponera på pojkarna han bjöd hem. Han hade ett stort biljardbor­d, stora tv:n, godismaski­ner och ibland också exotiska djur som vildkatter och apor för att vinna pojkarnas tillit.

– Herr Bennell var en duktig och relativt framgångsr­ik tränare men vi vill påvisa att han också hade en ytterst mörk sida, säger åklagaren.

– Han var ett rovdjur, ständigt på jakt. Han var oerhört målmedvete­n i sin jakt på offer. Hans favoritoff­er var prepuberta­la pojkar.

Enligt åklagaren Johnson är det nu upp till juryn att avgöra om de tror på en dömd sexförbryt­are vars försvar är att ett gäng män snackat ihop sig och vill sänka honom eller på en grupp människors vittnesmål mot en djävulsk pedofil som utnyttjade försvarslö­sa pojkar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Domstolen i Liverpool tar ställning till påstådda brott som inträffade mellan 1979 och 1991.
FOTO: MOSTPHOTOS Domstolen i Liverpool tar ställning till påstådda brott som inträffade mellan 1979 och 1991.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland