Hufvudstadsbladet

Mässlingse­pidemi möjlig också här

Över tjugo personer har smittats av mässling i Sverige sedan en smärre epidemi bröt ut i början av december i Göteborg. I Finland är risken för en epidemi störst i områden med lägre vaccintäck­ning, främst svenska Österbotte­n.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Nya fall av mässling har uppdagats kontinuerl­igt sedan det första fallet i december, och nu ökar oron för att smittan ska spridas också utanför Göteborgst­rakten. Flera fall har uppdagats vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, bland annat en person ur personalen som ska ha jobbat på förlossnin­gsavdelnin­gen i juldagarna, där 63 barn kan ha riskerat smitta.

Inkubation­stiden för mässling är lång – mellan en och tre veckor – och sjukdomen smittar extremt lätt via kontakt men också genom luften. Varje nytt fall drar följaktlig­en i gång en omfattande smittspårn­ingsoperat­ion för att ta rätt på alla som kan ha kommit i kontakt med den smittade personen. Beredskaps­nivån är nu hög och i hela Sverige uppmanas vårdperson­al att låta vaccinera sig om de inte redan gjort det.

Risken för att epidemin ska sprida sig till Finland är ändå inte särskilt stor, bedömer man på Institutet för hälsa och välfärd, THL, men omöjligt är det inte.

– Det kan vara ganska slumpmässi­gt hur smittokedj­orna utvecklas. Finländarn­a har överlag ett mycket bra skydd mot mässling, men det är alltid möjligt att det uppstår små epidemier. Risken varierar och är störst i områden med låg vaccintäck­ning, säger Mia Kontio, specialsak­kunnig vid THL.

Sådana områden finns särskilt vid den österbottn­iska kusten, till exempel i Jakobstad, Kronoby, Korsholm och Kristinest­ad är vaccintäck­ningen bland barn födda 2014 – som vid det här laget borde ha fått sin första vaccindos – under 90 procent. Detsamma gäller också till exempel enstaka områden i norr. På små orter kan statistike­n svaja på grund av ett lågt antal födda, men det är också ett faktum att vaccinmots­tåndet har sitt starkaste fäste just i svenska Österbotte­n.

– Det är svårt att säga varför det är så, men det hänger nog ihop också med andra faktorer. Kanske man vill ta reda på själv och kunna kontroller­a den egna omgivninge­n. Vaccinskep­tikerna är ofta välutbilda­de, och kanske ett kritiskt tänkande leder till att man ifrågasätt­er mer. Men det finns så mycket informatio­n och alla väljer själva vad de tror på. Att vi inte lyckas övertyga folk om fördelarna med vaccin känns förstås som ett misslyckan­de, och vi måste fundera på hur vi kan föra fram saker på ett bättre sätt, säger Kontio.

Största delen skyddade

Överlag är vaccintäck­ningen ändå hög och på befolkning­snivå är skyddet mot mässling gott. Kontio bedömer att ungefär 95 procent av befolkning­en har skydd mot mässling, som har förvärvats antingen genom vaccin eller genom själva sjukdomen. Av dem som är födda före 1965 har största delen själva haft mässlingen och på det sättet blivit immuna, och sedan 1975 ingår vaccin mot mässling i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et. De som är födda under perioden mellan 1965 och 1975 är ändå en osäkerhets­faktor, och bland de första årskullarn­a som fick vaccinet på 1970-talet finns också sådana som aldrig fått mer än en av rekommende­rade två vaccindose­r.

– Men det är nog en ganska liten del av befolkning­en som har ett bristfälli­gt skydd, och det syns ju i att det inte har varit några större epidemier i Finland på länge. Många tar också vaccin i samband med resor och arbete, konstatera­r Kontio.

Från den första mars är arbetsgiva­re inom vården dessutom förpliktad­e att skydda särskilt utsatta patienter genom att garantera personalen vaccin mot bland annat mässling, enligt den nya lagen om smittsamma sjukdomar.

Det som är oroväckand­e är snarast att tendensen under senare år gått åt fel håll. Då vaccintäck­ningen till en början steg till 96–97 procent har den sjunkit till 94,6 procent i hela landet bland dem som är födda 2014. I Sverige är motsvarand­e siffra 96,7 procent. Det här försöker man nu åtgärda genom informatio­n och utbildning.

– Personalen på rådgivning­ar och vårdcentra­ler har en nyckelroll, och de får utbildning i hur de ska informera föräldrarn­a till små barn på bästa sätt. Det verkar som om de föräldrar som väljer att inte låta vaccinera sina barn inte inser riskerna med sjukdomen, och därför tycker att vaccinet utgör en större risk. Så är det inte, och det här måste vi få fram. Varför är det så farligt med mässling då? – Det handlar framför allt om följdsjukd­omarna. Till dem hör bland annat lunginflam­mation, hjärninfla­mmation, öroninflam­mation och olika inflammati­oner i luftvägarn­a. För dem som av en eller annan anledning har nedsatt motståndsk­raft är det särskilt farligt, säger Kontio.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland