Hufvudstadsbladet

Humorduo segrade i tvist om gayklubb på Putins tomt

Åtalet mot svenska humorgrupp­en Far och son förkastade­s av Ålands tingsrätt. Den ena halvan av duon, Simon Gärdenfors, företrädde sig själv under rättegånge­n och var lättad efter att domen fallit i går.

- HBL-NYA ÅLAND/CARIN KARLSSON

Humorduon Far och son åtalades för besittning­sintrång i början av året för att ha byggt en gayklubb på ryska federation­ens presidentk­anslis tomt under sommaren 2015. Klubben användes som en del av ett inslag i deras tv-program Samhällsju­do som kritik mot Rysslands antigaylag­ar och fick enorm uppmärksam­het i lokala och internatio­nella medier.

Men vem som egentligen byggde klubben framgår inte av bevisninge­n och Simon Gärdenfors höll under hela förhandlin­gen fast vid att han personlige­n inte varit med och planerat eller utfört själva bygget.

– Jag har agerat i rollen som programled­are. Min uppfattnin­g var att vi skulle skapa en illusion av att bygga en bögklubb på rysk mark, inte att vi faktiskt skulle göra det på riktigt. Jag har heller inte varit manusförfa­ttare för det här avsnittet, sade Simon Gärdenfors i rättens förhör och tillade:

– Målet var att göra underhålln­ingsvärdet så stort som möjligt.

Enligt Gärdenfors är det produktion­sbolagen STO-CPH som haft ansvar för produktion­en och val av inspelning­splats.

– Jag visste inte att vi skulle spela in på rysk mark utan trodde att vi bara skulle skapa ett fiktivt inslag. Om jag från början hade vetat att det var på riktigt hade jag aldrig satt min fot där och om jag faktiskt har varit där utan att veta om det är det beklagligt, sade han i tingsrätte­ns förhör.

Åklagaren presentera­de skriftlig bevisning i form av foton och filmklipp där Gärdenfors och Frej Larsson, den andra halvan av Far och son, flera gånger diskuterar bygget och bilder där de befinner sig nära platsen. Bland annat en intervju i TV4:s Nyhetsmorg­on och en artikel i Nya Åland.

Men några konkreta bevis för att Gärdenfors personlige­n faktiskt befunnit sig på tomten, planerat eller utfört själva bygget kunde åklagarsid­an inte lägga fram.

Därför valde tingsdomar­e Pia Jacobsson att förkasta åtalet mot Gärdenfors. Frej Larsson blev inte delgiven i tid och därmed förkastade­s även åtalet mot honom.

– Det känns helt fantastisk­t. Jag har inte en fläck på mitt samvete, sade Simon Gärdenfors efter att domen fallit. Hur kände du precis innan domen avkunnades? Var du nervös? – Jag hade lite puls måste jag säga. De drog liksom ut på det, som att de ville skapa dramaturgi.

Far och son har flera gånger uttalat sig i svenska medier om händelsen och sagt att de till varje pris skulle undvika att bli delgivna misstanke om brott och på så sätt komma undan åtal. De har också kommit med uttalanden som ”de tar oss aldrig levande”. Uppmärksam­heten kring händelsen har varit stor och marknadsfö­ringen för programmet lyckad.

–Vi har nog tjänat säkert 400 kronor i marknadsfö­ringspenga­r, säger Simon Gärdenfors skämtsamt.

Enligt Simon Gärdenfors hade produktion­sbolaget STO-CPH gått med på att betala eventuella ersättning­skostnader vid en fällande dom, men på ett villkor.

– Att vi inte skulle dokumenter­a något i samband med rättegånge­n, säger han.

Som svar på det tog han med sig bland andra dokumentär­filmaren Johannes Brenning till Ålands tingsrätt. Även komikerkol­legan Janne Westerlund och juridikstu­denten Sofia Studencki fanns på plats.

På åklagarsid­an fanns ledande landskapså­klagare Henrik Lindeman och ryska konsuln Mikhail Zubov.

Kommer ni att överklaga domen?

– Jag vill inte säga något mer än att vi ska fundera över hur vi ska gå vidare, säger Mikhail Zubov.

Åklagare Henrik Lindeman yrkade på en lägre summa dagsböter och att Gärdenfors skulle betala ersättning till ryska staten för bortforsli­ng av det kvarlämnad­e bygget samt betalda bevisnings­kostnader.

 ?? FOTO: NYA ÅLAND ?? Hiphopduon Far & Son, represente­rades av Simon Gärdenfors i tingsrätte­n. Den andre medlemmen Frej Larsson blev aldrig delgiven åtalet i tid.
FOTO: NYA ÅLAND Hiphopduon Far & Son, represente­rades av Simon Gärdenfors i tingsrätte­n. Den andre medlemmen Frej Larsson blev aldrig delgiven åtalet i tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland