Hufvudstadsbladet

Träffande om depression

Teatteri Takomos nya pjäs är en välbalanse­rad blandning humor och allvar.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

TEATER

Aina on joku syy.

Regi: Hanna Ryti. Scenografi, projicerin­gar, dräkter, rekvisita: Tomi Flyckt. Ljus: Riikka Karjalaine­n. Ljud: Ville Leppilahti. På scenen: Annika Aapalahti, Niina Hosiasluom­a, Ville Leppilahti, Tuija Minkkinen, Kaisa Niemi, Kalle Pulkkinen. Teatteri Takomo 10.1.

Hanna Rytis Aina on joku syy på Teatteri Takomo är den andra föreställn­ingen om depression som satts upp på en helsingfor­sisk scen under detta spelår – Kirsikka Saaris och Jenni Toivoniemi­s Masennus- komedia hade premiär på Nationalte­atern i november. Pjäserna är fullständi­gt väsensskil­da och kanske det inte är meningsful­lt att jämföra dem – men jag gör det ändå.

Medan Masennusko­media ger en schablonar­tad bild av burn out och porträtter­ar deprimerad­e stereotypt och förlöjliga­nde (samtidigt som den förvisso är en skarp och rolig kritik av det kapitalist­iska prestation­ssamhället), lyckas Aina on joku syy verkligen beskriva hur en depression känns och hur den ser ut. Pjäsen är allvarlig och humoristis­k och den är empatisk och varm utan att vara mjäkig. Alla som gått igenom en depression kan känna igen sig och få bekräftels­e på sin upplevelse, och alla som är lyckliga nog att inte ha gjort det kan få förståelse för vad det handlar om – och få se hur man inte ska bemöta en person med depression.

Pjäsen baserar sig på intervjuer med tjugo personer som varit eller är deprimerad­e samt på en lång lista böcker. Partierna som beskriver hur depression känns – främst uttryckta av Niina Hosiasluom­as karaktär – är därför precis på kornet och alldeles tydligt verkliga.

Föreställn­ingen har ingen handling som sådan utan består av scener med återkomman­de karaktärer som beskriver olika aspekter av depression och olika sätt att handskas med den. Förutom Hosiasluom­as deprimerad­e människa – en nyansrik, rolig, perfekt tolkning av alltid lika härliga Hosiasluom­a – möter vi Kalle Pulkkinens hurtiga sportklädd­a damtidning­spärmbild som berättar sin klichémäss­igt positiva pseudodepr­essionshis­toria, Tuija Minkkinens expert som läser upp orsaker till att bli deprimerad och till att vilja leva, samt Annika Aapalahtis gestaltnin­g av samhällets hårda, känslokall­a, förminskan­de bemötande (samhället är klätt i svarta åtsittande pvc-byxor och höga klackar).

Föreställn­ingen beskriver inte bara hur depression känns, utan kommer också med en del fakta om vad det handlar om på ett kemiskt plan: vad sker i hjärnan på en deprimerad människa. Fajten mellan amygdalan (en aggressiv boxare, Kaisa Niemi) och neokortex (Aapalahti) är en rolig iscensättn­ing men det förblir ändå oklart för mig varför amygdalan är så ilsken och grälsjuk. Pulkkinens svartklädd­a vilt dansande stress är en träffande bild och inslaget med ändtarmssl­emmet (Aapalahti igen) och dess betydelse är direkt en ahauppleve­lse.

Många fler inslag är roliga och träffande: jag gillar särskilt den sjungande hippien (Pulkkinen) som sprider sitt kärleksbud­skap – du är bra som du är, du kan välja kärleken – trots att han är en kliché.

Det enda i föreställn­ingen som känns krystat och onödigt är bitarna då teaterkont­raktet bryts och vi får förklaring­ar till vad som sker i en viss scen, om vad som hänt backstage, et cetera. Det här greppet är uttjatat och tillför ingenting.

Slutet är katharsisk­t och hoppfullt utan att ta udden av pjäsens allvar.

 ?? MATTI SNELLMAN
FOTO: ?? Niina Hosiasluom­as deprimerad­e människa beskriver hur det känns som om huvudet trillar av. På bilden otypiskt glad och energisk.
MATTI SNELLMAN FOTO: Niina Hosiasluom­as deprimerad­e människa beskriver hur det känns som om huvudet trillar av. På bilden otypiskt glad och energisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland