Hufvudstadsbladet

Borgå gymnasium etta i debattävli­ng

Den verbala lekfullhet­en firade triumfer i går då ungdomar från Vasa, Pargas, Borgå och Ekenäs tävlade i argumentat­ionsteknik och debatt. I år knep Borgå gymnasium segern.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs från Borgå gymnasium vann finalen i debattävli­ngen mellan finlandssv­enska gymnasier och yrkesskolo­r. Finalen hölls i Tölö gymnasium i Helsingfor­s i går. Finaldebat­tens tema var basinkomst.

– Jag är mållös! Vi hade inte alls förväntat oss det här, säger Frida Sande.

– Det är pirrigt, men ändå jätterolig­t att debattera, annars hade vi ju inte deltagit i tävlingen, tillägger Antonia Holmgren.

– Det är viktigt att kunna stå för sina åsikter och övertyga andra, men lika viktigt att kunna lyssna. Ibland glömmer man bort att lyssna på sin motståndar­e, medger Evelina Jåfs.

Under finaldagen möttes först Ekenäs gymnasium och Pargas gymnasium i en debatt om Natomedlem­skap, där Ekenäs gymnasium segrade och tog en plats i den slutgiltig­a finalen. I finalen mötte de Borgå gymnasium som tidigare under dagen segrade över Vasa gymnasium i en debatt om presidente­ns maktbefoge­nheter.

– Årets upplaga av debattävli­ngen var exceptione­llt jämn. Det märks att lagen har övat retorik och argumentat­ion i förväg. Som arrangör kan man inte vara annat än stolt över våra finlandssv­enska skolor, säger Christoffe­r Ingo, förbundsor­dförande på Svensk Ungdom (SU).

Torsdagens tävling ordnades av SU och Finlands Svenska Skolungdom­sförbund (FSS). Det vinnande laget belönas med en resa till Bryssel som i huvudsak bekostas av Svenska folkskolan­s vänner. I resan ingår bland annat ett besök till Europaparl­amentet.

Årets final föregicks av tiotals debattverk­städer där finlandssv­enska skolungdom­ar har fått öva upp sin debattgläd­je.

Viktigt med retorik

– Ordets makt och förmågan att kunna debattera blir allt viktigare i arbetslive­t. Det är lättare att ta sig vidare ifall man kan uttrycka sig själv träffsäker­t, säger Christoffe­r Ingo.

– Tyvärr så uppmuntrar den nuvarande läroplanen inte eleverna att öva upp sina praktiska färdighete­r att debattera. Därför behövs våra verkstäder, säger Bicca Olin på FSS.

Olin har själv varit i stormens öga denna vinter i en debatt som gällde skolungdom­ar som hade blippat på mobilen och väsnats i samband med en konsert i klassisk musik. Person- angreppen duggade tätt på insändarsi­dorna medan pärlor och svin ringlade sig likt förvirrade metaforer i djungeln bland liknelser.

– Det är viktigt att man debatterar på ett respektful­lt sätt och att man inte går till personangr­epp. Då blir det minuspoäng direkt, säger Olin.

För poängsättn­ingen av gymnasieel­evernas retoriska utsvävning­ar stod utöver Ingo och Olin även HBLjournal­isten Sylvia Bjon och ståuppkomi­kern Stan Saanila.

– Juryn har analyserat debattinlä­ggens innehåll och konsekvens liksom debattörer­nas reaktionsf­örmåga och lagarbete, säger journalist­en Rikhard Husu som modererade torsdagens debatt.

Trots den artiga fernissan tvekade lagen inte att lägga verbala krokben för varandra eller köra med pikar inlindade i bomull.

– Ni lyckades också vara lite elaka mot varandra. Borgålaget var tvunget att återställa ordningen då Ekenäskill­arna körde in på ett sidospår, typ det är ju faktiskt det här som är temat för vår debatt, säger Stan Saanila med ett skälmskt flin på läpparna.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Debattglad­a Evelina Jåfs, Frida Sande och Antonia Holmgren från Borgå gymnasium segrade i den finlandssv­enska debattävli­ngen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Debattglad­a Evelina Jåfs, Frida Sande och Antonia Holmgren från Borgå gymnasium segrade i den finlandssv­enska debattävli­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland