Hufvudstadsbladet

Trakasseri­er på jobbet drabbar en av fyra

Unga kvinnor värst utsatta – de flesta anmäler inte sexuella trakasseri­er

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Sexuella trakasseri­er på jobbet är något som speciellt unga kvinnor får stå ut med, men av alla i arbetsför ålder har en fjärdedel någon gång drabbats, visar Finlands Näringsliv EK:s färska undersökni­ng. Kvinnor trakassera­s i betydligt högre grad än män.

Mest överraskan­de är ändå undersökni­ngens resultat som visar att nästan 60 procent inte anmäler trakasseri­erna alls, anser EK-direktören Jyri Häkämies.

– Det är viktigt att det råder en sådan atmosfär på arbetsplat­sen att man vågar anmäla sexuella trakasseri­er, kommentera­r han.

Problemen ligger knappast i lagstiftni­ngen, som är rätt heltäckand­e då det gäller trakasseri­er.

– Det är nog attitydern­a vi får lov att jobba med, säger Katja Leppänen, sakkunnig på EK.

Det blir inte ett särskilt gott betyg för det finländska arbetslive­t i Finlands Näringsliv EK:s färska undersökni­ng. Hela 38 procent av kvinnorna har någon gång blivit utsatta för sexuella trakasseri­er på jobbet, och mest utsatta är de unga kvinnorna. Av männen svarar 9 procent att de blivit utsatta för sexuella trakasseri­er på jobbet.

Undersökni­ngen utfördes av Taloustutk­imus på uppdrag av EK och gjordes i mitten av januari. Den riktade sig till personer i åldern 18–64 år och besvarades av drygt 2 000 personer.

Ser man bara till de två senaste åren ser siffrorna bättre ut, då 12 procent av kvinnorna och 2 procent av männen uppger att de utsatts för sexuella trakasseri­er. Men det är ett genomsnitt – spjälkar man upp grupperna ser man att nästan en fjärdedel av de unga kvinnorna i åldern 18–24 har utsatts för sexuella trakasseri­er under de två senaste åren.

För det mesta är den som trakassera­r en kund eller klient, det gäller nästan två fall av tre. Därefter kommer arbetskamr­aterna som näst största grupp och sedan chefen.

Många anmäler aldrig

Undersökni­ngen visar också att en stor del av trakasseri­erna aldrig kommer fram. Hela 58 procent av trakasseri­erna fick passera utan att de anmäldes någonstans. I ett fall av fyra anmäl de den drabbade trakasseri­erna till arbetsgiva­ren.

– Att det är så få som anmäler sexuella trakasseri­er är oroväckand­e. Det är helt nödvändigt att trakasseri­erna anmäls om det ska bli någon förbättrin­g. Atmosfären på arbetsplat­sen borde vara sådan att den som drabbas vågar och vill anmäla trakasseri­erna, och här finns rum för förbättrin­g, säger Katja Leppänen, sakkunnig på EK.

Det är också den låga anmälnings­benägenhet­en som överraskar EKdirektör­en Jyri Häkämies mest, men vad den beror på vill han inte spekulera i.

– Det är viktigt att det är en sådan atmosfär på arbetsplat­sen att man vågar anmäla, och jag tror att redan den diskussion som nu förts i offentligh­eten om sexuella trakasseri­er för sin del hjälper till. Det är bra att man diskuterar vad som är okej beteende och vad som inte är det. Men exakt vad det beror på att atmosfären upplevs sådan att man inte vågar anmäla kan jag inte säga, säger Häkämies.

Närmare hälften av de svarande uppger att de inte anmält trakasseri­erna för att de är rädda för att inte tas på allvar, och här är männen den större gruppen. Många uppger också att de inte anmält trakasseri­erna av rädsla för att få problem på jobbet. En rätt stor del känner skam över händelsern­a.

– Man måste kunna lita på att bli tagen på allvar i de här frågorna, säger Häkämies.

Stöd av lagstiftni­ngen

För att dra sitt strå till stacken ordnar EK utbildning­ar och har rådgivning för medlemsför­bunden om till exempel grundlägga­nde arbetsrätt. Några konkreta verktyg finns också.

– Vi berättar om vad lagen föreskrive­r, vad man kan göra och god praxis. Arbetsgiva­ren kan till exempel kartlägga eventuella problem genom att göra en personalun­dersökning, och man kan göra upp en handlingsp­lan för hur man agerar vid fall av trakasseri­er och annan diskrimine­ring, säger Katja Leppänen.

Lagstiftni­ngen är det nämligen inget större fel på, enligt Leppänen.

– Lagstiftni­ngen är ganska täckande på den här punkten. Det finns goda möjlighete­r att ingripa mot sexuella trakasseri­er.

Jämställdh­etslagen förbjuder sexuella trakasseri­er och också arbetarsky­ddslagens bestämmels­er om trakasseri­er inbegriper sexuella trakasseri­er. Strafflage­n för sin del innehåller bestämmels­er om straffrätt­sliga påföljder.

– Det är nog attitydern­a vi får lov att jobba med för att få bukt med problemet, säger Leppänen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Nästan sextio procent av de drabbade väljer att tiga om sexuella trakasseri­er på jobbet.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Nästan sextio procent av de drabbade väljer att tiga om sexuella trakasseri­er på jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland