Hufvudstadsbladet

Kunglighet­erna blir normalare

Intresset för kungahusen är på topp, dels tack vare tv-serien The Crown, dels tack vare de kungliga familjenyh­eterna. Kungliga bebisar och kungliga äktenskap fascinerar.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Kronprinse­ssan Victoria gjorde som övriga moderna kunglighet­er och gifte sig med en man av folket. Det är en förutsättn­ing för att dagens monarkier ska överleva.

Kaisa Haatanen och Sanna-Mari Hovi har aldrig viftat med flaggor när de kungliga limousiner­na har susat genom Helsingfor­s. Men det hindrar inte att de är intressera­de av världens monarkier.

– Vi är nyfikna och välmenande, förtydliga­r Kaisa Haatanen.

Tillsamman­s har duon nu skrivit boken Monarkian muruset (Monarkins gryn) som är en underhålla­nde och folkbildan­de genomgång av världens alla monarkier, både de som lever och mår bra och de som har dött ut.

Boken påminner också om att det finns kungahus utanför Europa vilket européer tenderar att glömma bort.

En utgångspun­kt för boken är att världens monarker i dag står inför ett vägval. Moderna monarker kan inte fjärma sig från sina undersåtar längre.

– Eftersom allt fler prinsar och prinsessor gifter sig med icke-kungliga personer blir kunglighet­erna allt normalare. De anpassar sig till en ny situation och närmar sig undersåtar­na, säger Haatanen och Hovi. Tycker ni att de klarar av det? – Javisst, eftersom monarkier är ett så gammaldags system är en moderniser­ing deras enda möjlighet att överleva.

Kunglighet­ernas främsta uppgift i dag är att göra pr för sitt land, en uppgift de flesta anammar utan problem. Men ibland går det snett. Kung Felipe av Spanien väckte uppmärksam­het när han deltog i en demonstrat­ion mot terrorism vilket han fick mycket beröm för. En kort tid senare fördömde kungen i ett tvtal Katalonien­s självständ­ighetssträ­vanden.

– Kung Felipes tal var olyckligt, säger Kaisa Haatanen och skakar på huvudet.

– En monarks uppgift är att försöka ena sitt folk, inte att splittra det. De brittiska kunglighet­erna hade aldrig gjort en sådan miss.

Harry och Meghan

Storbritan­niens och Sveriges kunga- hus är Kaisa Haatanens och SannaMari Hovis favoriter. Huset Windsor har visat sin styrka då det gäller att hänga med sin tid, inte minst då det gäller prins Harry och hans fästmö Meghan Markle. Paret gifter sig i maj.

Att en brittisk prins skulle få gifta sig med en frånskild, mörkhyad tv-stjärna hade varit en omöjlighet för några decennier sedan. I dag är drottning Elizabeth II en av dem som gläds med prinsen.

– Vi ger höga pluspoäng åt prinsarna Windsor, säger Kaisa Haatanen och Sanna-Mari Hovi förtjust och lyfter fram prins Harrys mod då det gäller att våga prata om psykiska problem.

Prinsen gav hösten 2017 en öppenhjärt­ig tv-intervju där han vittnade om hur han trängt undan sin mammas, prinsessan Dianas förtidiga död, och hur han som vuxen fått psykiatris­k hjälp med att bearbeta sorgen.

Numera har prinsen ett välgörenhe­tsprojekt som fokuserar på att förebygga mentala problem hos unga.

– Ett sådant välgörenhe­tsprojekt är ovanligt bland kunglighet­er. De flesta väljer mindre känsliga ämnen, konstatera­r Haatanen och Hovi.

Kungliga nätverk

Forna tiders kunglighet­er nätverkade genom att gifta in sig, eller sina barn, i andra kungahus. Det var ett utmärkt sätt att odla kontakter och hitta nya samarbetsp­artner – att äktenskape­n ofta blev olyckliga var mindre viktigt.

I dag överlever monarkier tack vare äktenskap byggda på kärlek.

Exemplen på kunglighet­er som fått lyskraft tack vare sin icke-kungliga maka är många.

Nederlände­rnas kung WillemAlex­ander var som kronprins tämligen beskedlig och ointressan­t. Sedan träffade han sin sprakande hustru, den argentinsk­a Máxima Zorreguiet­a och levde plötsligt upp. Drottning Máxima är både folkkär och färgstark.

Och Danmarks kronprins, Frederik, hittade Mary Donaldson under OS i Sydney. I dag är kronprinse­ssan Mary lika kunglig som vore hon född prinsessa.

Danmarks drottning Margrethe är både Kaisa Haatanens och SannaMari Hovis favorit om de fritt fick välja ett kungligt middagssäl­lskap.

– Drottning Margrethe verkar så intressant. Dels är hon regent, dels målar, designar och skriver hon, tycker Sanna-Mari Hovi.

– Det skrivs mindre om drottning Margrethe än hon är värd, säger Kaisa Haatanen.

Också Caroline, prinsessa av Monaco, fascinerar.

– Tänk så mycket Caroline skulle ha att berätta. Om sina val av män, om sin mamma, furstinnan Grace och om sina änglalika barn, säger Kaisa Haatanen.

Carl av Finland

Huset Bernadotte intressera­r av tradition finländarn­a extra mycket. Det svenska kungahuset firade för en vecka sedan tvåhundraå­rsminnet av anfaderns, kung Karl XIV Johans, trontilltr­äde.

Hundra år senare smiddes i Finland planer på att prins Carl, yngre bror till blivande Gustaf V, skulle bli kung av Finland. Planerna förföll och valet föll på Fredrik Karl av Hessen som efter ett par månader avsade sig kronan.

I Sverige höjs med jämna mellanrum krav på att kung Carl XVI Gustaf borde abdikera till förmån för den

omåttligt●populära●kronprinse­ssan Victoria.

De●nederländs­ka●drottninga­rna● har●inte●haft●problem●med●att●stiga●åt●sidan●till●förmån●för●sina●barn.● Men●Kaisa●Haatanen●och●SannaMari●Hovi●tror●inte●på●motsvarand­e●utveckling●vad●gäller●den●svenske●kungen,●drottning●Margrethe●eller●drottning●Elizabeth●II.

–●Endast●om●kraven●på●republik● ökar●kan●det●löna●sig●att●satsa●på● tronföljar­en.

Eftersom allt fler prinsar och prinsessor gifter sig med icke-kungliga personer blir kunglighet­erna allt normalare. De anpassar sig till en ny situation och närmar sig undersåtar­na.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROBERT VIGLASKY/NETFLIX ?? Omhuldad drottning. Framgången för tv-serien The Crown och Claire Foys tolkning av drottning Elizabeth II är en orsak till det ökande intresset för monarkier.
FOTO: ROBERT VIGLASKY/NETFLIX Omhuldad drottning. Framgången för tv-serien The Crown och Claire Foys tolkning av drottning Elizabeth II är en orsak till det ökande intresset för monarkier.
 ?? FOTO: ARKIV/CATA PORTIN ??
FOTO: ARKIV/CATA PORTIN
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Nyfikna på kunglighet­er – Kaisa Haatanen och Sanna-Mari Hovi skrev en bok om kungahusen­s historia och nuläge.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Nyfikna på kunglighet­er – Kaisa Haatanen och Sanna-Mari Hovi skrev en bok om kungahusen­s historia och nuläge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland