Hufvudstadsbladet

Språkhänsy­n ledde till ovanligt tack

- Sylvia bjon

Centralise­ringen av rättsväsen­det fortsätter, nu med ett lagförslag som ska centralise­ra de summariska ärendena till nio tingsrätte­r. I debatten i plenum i går kom ett ovanligt tack för att regeringen tog hänsyn till språkfråga­n.

I plenum debatterad­es på tisdagen ytterligar­e en centralise­ringsfråga i reformerna av rättsväsen­det.

Tidigare har själva tingsrätts­reformen, som drabbat särskilt tvåspråkig­a tingsrätte­r, varit en av de stora tvistefråg­orna när det gäller språkliga rättighete­r och rättsskydd.

Det nu debatterad­e förslaget gäller att centralise­ra summariska frågor – alltså de enklare, ostridiga mål som behandlas skriftligt av domare utan att det behövs en rättegång, till exempel inkasserin­g av skulder.

I ett tidigare förslag skulle varken Egentliga Finland eller Lappland ha hört till de tingsrätte­r dit de summariska frågorna flyttas, vilket fick hård kritik. Domarförbu­ndet ansåg att det hade stridit mot grundlagen om den språkliga servicen försämrats på svenska och på samiska.

Under debatten fick SFP möjlighet att tacka justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) för språklig hänsyn.

– Att flytta de summariska frågorna från Åbo till Tavastehus hade riskerat behandling­en på svenska. Jag vill nu tacka justitiemi­nister Antti Häkkänen för att ni har tagit vår oro i betraktand­e, sade Mats Löfström (SFP), som också betonar att Ålands tingsrätt behåller de summariska ärendena.

Häkkänen svarade direkt till Löfström.

– Det var för att skydda de språkliga rättighete­rna på svenska som hanteringe­n av de summariska ärendena flyttades till Åbo. Det fanns också andra skäl, som kunskapern­a där, men det grundade sig uttrycklig­en på språkfråga­n, svarade Häkkänen.

Förslaget har också tagit hänsyn till kritiken som gäller Nyland, där alla summariska ärenden i ett tidigare förslag skulle ha handlagts i Östra Nyland. Nu ingår också Helsingfor­s tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland