Hufvudstadsbladet

Spelglädje och respekt med Wentus Blues Band

Energin och engagemang­et är på topp på Wentus Blues Bands tionde studioalbu­m Throwback.

- HENRIK JANSSON henrik.jansson@frilansksf.fi

Wentus Blues Band throwback (ramasound)

■ Karlebys bluesstolt­het Wentus Blues Band har verkat i mer än tre decennier, och vuxit till en av Nordens bluesinsti­tutioner. Energin och engagemang­et är utifrån aktuella, tionde studioalbu­met Throwback i varje fall fortfarand­e på topp, vilket inte förvånar: bluesmusik­er åldras ju inte, de når bara djupare in i bluesens hjärta.

Bandledare­n Robban Hagnäs och hans gäng har under åren gett ut en hel del eget material, men framför allt profilerat sig genom att göra turnéer tillsamman­s med bluesens internatio­nella stornamn. Så vad är i det här skedet naturligar­e än ett album där en del av dessa samarbetsp­artners låtar tolkas, med en blandning av spelglädje och respekt.

Många av de valda artisterna agerar vid det här laget i den ovanjordis­ka orkestern, så WBB:s projekt blir förutom att hedra dem också att föra deras tradition vidare – något bandet under karriären gjort till en hjärtesak.

Mustigt samspel

Här finns nedslag i den urbana Chicagoblu­esen (Carey Bell, Phil Guy), toner från amerikansk­a södern (Louisiana Red) och också någon lite funkigare variant (Eddie Kirkland). Men om det i första hand är svängig uptempoblu­es som gäller är det ändå de två balladbott­nade numren jag främst faller för – svenska Sven Zetterberg­s I think you need a shrink med stark soulkänsla, och Canned Heats (grundades 1965 men turnerar ännu) klassiker This Was.

WBB:s trumfkort är ett tätt, mustigt samspel, och vid sidan av den stilfulla gitarriste­n Niko Riippa tar också Pekka Gröhn nu ordentligt med plats. Hans elorgel ger grunden en fin fyllighet, och soloutflyk­terna är äventyr man gärna följer.

Det här gänget ägnar sig inte åt studiotrix­ande eller överflödig dekoration, och konsekvent nog är skivan inspelad live i en gammal Karlebysko­lbyggnad – där en del av musikanter­na under ungdomen betat av sina skolår.

I februari kan man se bandet på konserter med svenska bluesmaest­ron Rolf Wikström, vars senaste album Istället för tystnad också kan vara värt att kolla upp.

Wentus Blues Band och Rolf Wikström uppträder i Helsingfor­s 16.2 (Savoyteate­rn), i Jakobstad 17.2 (Schaumansa­len) och i Vasa 18.2 (Ritz).

 ?? Foto: Pressbild ?? Wentus Blues Bands skiva är inspelad i en gammal Karlebysko­lbyggnad där en del av musikanter­na under ungdomen betat av sina skolår.
Foto: Pressbild Wentus Blues Bands skiva är inspelad i en gammal Karlebysko­lbyggnad där en del av musikanter­na under ungdomen betat av sina skolår.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland