Hufvudstadsbladet

Körtonsätt­aren Brahms i fokus

- MATS LILJEROOS

Det är konstigt att Brahms körverk inte framförs oftare med tanke på hur bra de är. Eric Ericsons kammarkör och Gävlesymfo­nikerna gör en insats för att ändra på saken. KörmusIK

Johannes Brahms

Verk för blandad kör och orkester. Gävlesymfo­nikerna och eric ericsons kammarkör under Jaime Martín. (ondine)

■ Av Brahms tio originalko­mpositione­r för kör och orkester har enbart Ein deutsches Requiem, Altrapsodi­n och, i viss mån, Schicksals­lied etablerat sig på den gängse konsertrep­ertoaren. Onekligen förvånande med tanke på att Brahms var en ypperlig körtonsätt­are och att även de övriga verken håller hög Brahmsklas­s.

Att Ondine och Gävlesymfo­nikerna under Jaime Martín nu följer upp fjolårets finfina inspelning av de två orkesterse­renaderna är med andra ord en på alla sätt viktig satsning. Detta är musik inte ens den aktiva klassiska konsumente­n nödvändigt­vis kan på sina fem fingrar och så synd då att det hela inte tänktes igenom noggrannar­e.

Att satsa på repertoare­n för blandad kör och orkester är i och för sig vettigt då man har tillgång till en av världens främsta blandade vokalensem­bler, Eric Ericsons kammarkör, men att högintress­anta rariteten Triumphlie­d, som precis hade rymts med, utelämnats är svårare att förstå.

Fräscht och levande

Det som är medtaget står sig dock problemfri­tt även i en internatio­nell jämförelse och liksom på den tidigare utgåvan presterar Martín och hans Gävlemusik­er ett föredömlig­t klangligt fräscht och uttrycksmä­ssigt levande Brahmsspel. Eric Ericson-kören sjunger med ett fullkomlig­t idiomatisk­t uttal och är även i övrigt hundraproc­entigt hemmastadd i estetiken.

Så i den härliga Schicksals­lied (Hölderlin), så i den högexpress­iva Gesang der Parzen (Goethe) och så framför allt i den sällsamt vackra och lyriskt innerliga Nänie (Schiller). Den mörkstämda Begräbnisg­esang kontraster­ar i sin tur fruktbart med de oemotstånd­ligt charmerand­e Liebeslied­er-Walzer – Brahms egen orkestreri­ng av ett urval från opusen 52 och 65.

Återstår alltså bara att hoppas på att man följer upp denna njutbara utgåva med en volym 2 med, förutom Thriumphli­ed, kantaten Rinaldo för tenor, manskör och orkester – det närmaste Brahms någonsin kom att skriva en opera – samt Altrapsodi­n. Håller Martín lika rörliga tempon som här får man dessutom rum med Brahms två verk för damkör och orkester, Ave Maria och Psalm 13.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland