Hufvudstadsbladet

Risk för Vilda västern i Arktis

Kapplöpnin­gen om de arktiska naturresur­serna accelerera­r trots klimatmåle­n. Som ordförande i Arktiska rådet får Finland tampas med den arktiska paradoxen.

- PETER BUCHERT

Länge uppfattade­s Arktis som avlägsen ödemark och ett fruset hav. Men med globaliser­ingen och klimatförä­ndringen har avståndet krympt och obygden blivit mer tillgängli­g.

I dag ser många aktörer en enorm affärspote­ntial i Arktis. Investerin­gspotentia­len har beräknats till ofantliga tusen miljarder euro, av vilket en femtedel ligger inom Nordkalott­en. Den mesta potentiale­n finns inom energi, och grovt taget beräknas ungefär hälften utgöra fossila energikäll­or, resten förnybara.

Samtidigt som klimatförä­ndringen rycker fram – uppskattni­ngsvis dubbelt så snabbt i Arktis som på andra håll – har alla världens länder ställt sig bakom klimatmåle­n, även om USA hotat negligera dem.

Följden av detta blir en arktisk paradox. Vi pratar om cirkulär ekonomi och att ekonomisk tillväxt måste kopplas loss från beroendet av fossila bränslen, men när vi har bränt så mycket fossilt att de sista jungfrulig­a områdena blottats är vi frestade att ge oss på deras olje- och gasfyndigh­eter och driva klimatförä­ndringen till sin spets.

Exploatera eller freda?

Redan långt innan Finland blev ordförande i Arktiska rådet, vars uppgift är att skydda de arktiska miljöerna, visste man att det blir en delikat balansgång, en kamp som förs på flera plan:

Ska människan exploatera eller freda området? I vilken mån och hur ska Finland delta om andra exploatera­r? Och, eftersom exploateri­ng trots allt vackert miljöprat är det sannolika alternativ­et, är det då egentligen smartare att vi är med från start och ser till att utvinninge­n sker inom hållbarhet­ens gränser?

Hållbarhet­en har fler hörnstenar än den ekologiska. Beaktar vi ens flyktigt ekonomisk och social hållbarhet inställer sig fler frågor. Vilken är ursprungsf­olkens lott när multinatio­nella bolag suger ut ödemarken på dess resurser? Hur ska små och medelstora företag i Lappland få in en fot när investerin­garna räknas i miljardbel­opp? Och vilka är de människor som ska sköta jobbet däruppe, när vi beaktar att utbildning­snivån är lägre i de arktiska re- gionerna än i andra regioner av samma länder?

Ryssland har länge gjort klart att man har ekonomiska intressen i Arktis. Med kännedom om att Kinas första och pinfärska arktiska strategi ”den arktiska sidenvägen” siktar på att kinesiska företag ska ta sig in på den arktiska marknaden inställer sig ytterligar­e frågor. Med än ryska, än kinesiska spelregler riskerar Arktis att bli 2000-talets Vilda västern.

Ska Finland gå in som en miljöeller hållbarhet­ssheriff? Lyssnar någon till en sådan, eller får man banditerna på sig? Det vet vi inte, för hittills har ingen spelat den rollen. Inte ens Norge som subvention­erar elbilar medan man fortsätter att borra olja. Och då är Norge den i särklass mest miljövänli­ga nationen med arktisk kustlinje.

Arktisk sotare inte nog

President Sauli Niinistö har betonat bekämpning­en av sotutsläpp. Han har efterlyst en ”arktisk sotare”, konkreta insatser för att stoppa svarta partikelut­släpp som försnabbar smältninge­n. Presidente­ns initiativ har fått stark uppbacknin­g i Arktiska rådet, och är veterligen den enda klimatpoli­tiska åtgärd som applåderat­s av både Trump och Putin.

Men inte ens en arktisk sotare kan rå på de sotutsläpp som når Arktis från pipor i andra världsdela­r. Sotarinsat­sen vore välkommen ur klimat- och hälsopersp­ektiv, men bromsar inte klimatförä­ndringen nämnvärt. För det behövs en snabb minskning av fossila bränslen, inte en exploateri­ng av fler fossila tillgångar som vi nu talar om.

Hur ska vi då navigera i den arktiska paradoxen? Finlands arktiska ambassadör Aleksi Härkönen säger att alla länder först och främst måste hålla sig till sina åtaganden under Parisavtal­et. Sedan ska man inse att mycket av investerin­gspotentia­len i norr är förnybar energi. Och slutligen ska vi minnas att Finland är ett modellexem­pel i fråga om FN:s hållbarhet­smål.

Enligt Härkönen kan man göra mycket i Arktis utan att stöta på paradoxen. Och enligt Tero Vauraste, ordförande för Arktiska ekonomiska rådet, kan man eliminera kontrovers­erna om man beaktar hållbarhet­en i all verksamhet.

I praktiken är det svårt. Protektion­ism och ekonomisk nationalis­m äventyrar hållbarhet­en. Vid sidan av stormakter­na med sin politik har storbolag som Microsoft, Google och Facebook planer på att dra datakablar över Nordpolen. Hur ska det gå till? Inte ens den sommar Arktis första gången är isfritt är det värst tillgängli­gt.

Fartyg navigerar stadigare i is än på ett hav minerat med isberg där vattenstän­k fryser till på skrovet. Ödemarksvä­gar och infrastruk­tur på tundran är betydligt mer användbara ovanpå bärande permafrost än i smälta sumpmarker.

Jo, det finns vägar runt den arktiska paradoxen, men man kan inte prata bort den: alla länders klimatmål går ut på att avveckla fossil energi på sikt, men vissa är som höken på fossila fyndighete­r i norr. Har miljön tur blir den högarktisk­a oljan och gasen aldrig lönsam att utvinna.

Med ordförande­klubban i Arktiska rådet kan Finland jobba för att det inte bara är turen som ska avgöra miljöns öde.

 ??  ??
 ?? Foto: Mostphotos ?? Ska människan exploatera eller freda Arktis? På bilden is berg vid Grönlands kust.
Foto: Mostphotos Ska människan exploatera eller freda Arktis? På bilden is berg vid Grönlands kust.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland