Hufvudstadsbladet

Manninens dröm lever ”Häftigt att vara i OS”

Hannu Manninen njuter av att vara med i vinterspel­en igen.

- TEXT: MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Hannu Manninen ler brett när han stegar fram i intervjuzo­nen. Det syns lång väg att han njuter av att vara här, i OS i Pyeongchan­g.

– Det var häftigt, hela dagen. Backhoppni­ngen gick bra och dagen kulminerad­e förstås med skidåkning­en. Det kändes bra genast från start, säger Manninen.

Då har han precis skidat i mål som 23:e man. Inte alls illa, då han låg delad 34:a efter backmoment­et i den lilla backen.

– Det krävs förstås lite kampvilja då man startar med ett sådant utgångsläg­e.

Manninen, 39, vann sin första OS-medalj i lagtävling­en i Nagano 1998. Han lade av sin framgångsr­ika karriär 2011, men beslöt att göra comeback inför hemma-VM i Lahtis.

Drömmen lever

Han vet förstås att han inte längre är med och slåss om tätplaceri­ngarna. Samtidigt har han möjlighet att njuta som aldrig förut.

– Jag siktar förstås så högt som möjligt, men realistisk­t sett kan jag som bäst nå placeringa­rna 10–20 med en bra prestation, säger han.

– Det är lätt att gå in i tävlingarn­a med en avspänd inställnin­g och i dag var jag relaxad.

Hans stora dröm är att få vara med och vinna ytterligar­e en OS-medalj i lagtävling­en. I Lahtis var Finland femma och i Pyeongchan­g har de blåvita helt klart en medalj inom räckhåll.

– Det skulle vara grymt – och drömmen lever fortfarand­e, säger Manninen.

– Det ser bra ut. Ilkka skidade bra i dag och har säkert mer att ge i backhoppni­ngen. Eero gjorde bra ifrån sig i backen och kämpade bra i skidspåret. Själv kan jag också förbättra och vara med i racet.

Självförtr­oendet stärkt

Det är Manninen, Arttu Mäkiaho och Leevi Mutru som kämpar om de två sista startplats­erna i stafettlag­et. Manninen förbättrad­e sina aktier i den lilla backen, fast lagledning­en och idrottarna har kommit överens om att de kvalar skilt före varje tävling i OS.

– Det stärker självförtr­oendet att konditione­n är så bra i skidspåret. Bara jag får backen att fungera blir det bra, säger Hannu Manninen.

– Jag har tvingats leta lite efter jämnheten, men i går lyckades jag hitta en bra och avslappnad prestation i träningarn­a. Bara jag kan överföra samma avspändhet till den stora backen tror jag det går att hitta de där metrarna som saknas.

Förstår besvikelse­n

Ilkka Herola och Eero Hirvonen var båda grymt besvikna över sina placeringa­r. Hirvonen hade i synnerhet förväntat sig mera.

– Jag förstår att han är besviken direkt efteråt. Tidigare under säsongen har han kunnat skida sig in bland de tre bästa från ett sådant utgångsläg­e som i dag. Men han måste bara förstå att det här var en tävling och att det kommer fler chanser.

På tisdag avgörs tävlingen i den stora backen. Lagtävling­en går nästa torsdag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? Hannu Manninen är medveten om att hans dagar i tätstriden är förbi, men han njuter av att tävla som aldrig förr.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO Hannu Manninen är medveten om att hans dagar i tätstriden är förbi, men han njuter av att tävla som aldrig förr.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland