Hufvudstadsbladet

Spännande men oförarglig­t

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

■ Ett pizzabud mördas när han levererar en pizza åt den lynniga exfrun till en stressad opposition­spolitiker. En högt uppsatt kvinnlig militär sextrakass­eras av en ökänd överordnad. Turkiska gangstrar med kontakter med människosm­ugglare i Medelhavet sopar igen spåren efter sig genom ett klumpigt och rått kvinnomord. Underrätte­lsetjänste­n MI5 är inblandad och inget är riktigt som det först ser ut att vara.

Det här är BBC:s fyradelade serie Collateral, med manus av David Hare (känd för filmer som The Hours och The Reader), stadigt hantverk men emotionell­t bara fläckvis engagerand­e. Flyktingte­matiken är aktuell och angelägen, men eftersom få av personerna är direkt överraskan­de eller djupa karaktärer blir den tyvärr inte hemskt berörande, bara intrigmäss­igt intressant med sina internatio­nella kopplingar.

Det som först ser ut som ett simpelt mord skall lösas av kriminalin­spektör Kip Glaspie (Carey Mulligan), före detta elitidrott­are med discipline­rat intellektu­ell överklassf­ramtoning men också en psykologis­k värme som får vittnen att öppna sig i förhör – hon ter sig som skissen till en långkörark­araktär, lite bortkastad som påfund för bara en miniserie.

En annan lite intressevä­ckande person är labourpoli­tikern David Mars (John Simm), som tröttnar både på att städa upp efter sin jobbiga exfru och på att prata strunt inför tv-kamerorna om flyktingpo­litik. Han kallar Storbritan­nien för ”a nasty little country”, ett otäckt litet land, och bränner därmed sina broar i politiken.

Och så har vi också pastor Jane Oliver (en här ganska bortkastad Nicola Walker) som passerar revy som den lesbiska prästen som måste välja mellan kärlek och kall – men varför känns också det här så schematisk­t?

På det hela taget är det nånting pliktskyld­igt över hela historien, med ett överflöd av element i en berättelse som aldrig blir så mycket mera än sin intrig. Spännande men oförarglig­t. Netflix

 ?? FOTO: NETFLIX/LIAM DANIEL ?? Carey Mulligan och Nathaniel Martello-White är poliser som reder ut mordet på ett pizzabud i London.
FOTO: NETFLIX/LIAM DANIEL Carey Mulligan och Nathaniel Martello-White är poliser som reder ut mordet på ett pizzabud i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland